Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Konzumirajte hranu bogatu željezom

Željezo je od esencijalne važnosti za naš organizam. Taj je mineral bitan za rast i razvoj te igra ključnu ulogu u prijenosu kisika po tijelu.

Vitalni je dio hemoglobina, koji je odgovoran za prijenos kisika iz plaća u tkiva i ugljikovog dioksida u suprotnom smjeru.

Također važan je za stvaranje energije, mišićne funkcije, sintezu DNA i imunološkog sustava. Većinu željeza dobivamo iz hrane, stoga je važno konzumirati namirnice bogate tim mineralom.

Preporučeni dnevni unos željeza je 8.7 miligrama za muškarce i žene u postmenopauzi, a za mlađe žene je 14.8 miligrama dnevno, a još više se preporučuje trudnicama. Nedostatak željeza čest je kod ljudi, a osobito kod tinejdžerica, trudnica i starijih osoba.

Bogati izvori željeza su: jetrica, govedina, janjetinja, soja, školjke, leća, grah, tofu, zeleno lisnato povrće, suhe smokve i marelice, zobena kaša, raž, slanutak. Konzumirajući te namirnice sigurno nećete imati problema s razinom željezom što će vrlo pozitivno djelovati na vaše zdravlje.

Postoje dva oblika željeza. Jedan se oblik nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla i ima najučinkovitija svojstva apsorpcije. Druga se vrsta može naći u biljnim namirnicama, a ono se teže apsorbira u tijelu. Vitamin C je snažan nutrijent u apsorpciji željeza jer kada imamo prehranu bogatu tim vitaminom i željezom onda je apsorpcija znatno povećana. Neke namirnice, poput špinata, oraha, čokolade i peršina, mogu imati negativan utjecaj na apsorpciju tog važnog minerala, stoga je ključ u raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani.

Nedostatak željeza može izazvati mnoge posljedice, a jedna od najgorih je anemija, čiji su simptomi slabost, umor, blijedi ten, otežano disanje i lupanje srca. Najčešće se događa kod mladih, stoga je važno da kod djece potičete konzumaciju namirnica bogatih željezom. A u tome je crveno meso odlično, ako je nemasno onda je to sjajan obrok za zdravlje.

Razina željeza je vrlo važna za opće stanje organizma, jer nedostatak tog minerala izaziva neugodne posljedice poput slabosti i umora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...