Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koja je važnost konzumiranja proteina?

Još jedan u nizu dokaza kako ne treba slijepo pratiti sve što se objavi i što se plasira u javnosti, kada je zdravlje u pitanja pogotovo prehrana, jeste i činjenica da se takozvana ‘piramida prehrane’ ovih dana mijenja i to od strane stručnjaka.

Što to znači? Nutricionisti su nam godinama rangirali hranu, odnosno govorili su nam što trebamo više unositi u organizam a što manje ili nikako.

Tako napravljen plan prehrane učio nas je i još uvijek to čini da se na našem jelovniku nađe što više ugljikohidrata, međutim nova otkrivanja u ovom polju dokazuju da čovjek danas u 21. stoljeću ipak unosi premalo proteina a previše ugljikohidrata i slično.

Zbog toga ćemo vjerojatno postati novi pokusni kuniće za neke druge eksperimente.

No, kako ne bismo to dozvolili moramo učiti o svom tijelu, o hrani koju jedemo, a ne slijepo vjerovati etiketama na proizvodima, i svemu što pročitamo na internetu.

Za početak dobro je prepoznati da li vam nedostaje proteina u organizmu.

Neki do znakova nedostatka proteina su navedeni u tekstu ispod

Žudite za slatkim – Jedan od prvi znakova nedovoljnog unosa proteina je želja za slatkim i konstantna glad. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje stalne razine glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će vam brzo dati energiju, kao što su slatkiši.

To vjerojatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca tako pati za čokoladom. Pojedete li za doručak samo žitarice s mlijekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete ogladnjeti.

Osjećate se umorno – Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osjećaj da ne možete normalno funkcionirati. Naravno, vaš mozak treba proteine da bi se dobro osjećao. Tražite li stalno rješenje u ugljikohidratima kao što su peciva ili keksi, dobit ćete trenutnu energiju i zatim ponovno pad energije uz osjećaj da se ne možete fokusirati.

Ispada vam kosa – Proteini izgrađuju sve stanice u tijelu, uključujući i folikul kose. Jaki folikuli držat će kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje i slično. No, ako vam kronično nedostaje proteina, mogli biste primijetiti da vam kosa više opada i da su vam vlasi tanje.

Osjećate se slabo – Proteini su ključni za gradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići s vremenom oslabljuju.

Često ste bolesni – Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta! Zato, ako primjećujete da češće pokupite prehladu ili virozu nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem tijelu.

Svakako da ne poričemo vrijednost ugljikohidrata za organizam, kao ni masnoće, šećere i ostale vrijedne namirnice. Zato sa hranom trebamo biti opušteni, ne razmišljati da li je na tanjuru točno onoliko grama koliko je dozvoljeno, jer možda našem organizmu treba manje od propisane mjere ili više. Važno je slušati svoju intuiciju i ne zaboraviti slavnu izreku ‘neka hrana bude vaš lijek’.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...