Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Dali znate koja dijeta daje najbolje rezultate?

Mnogi ljudi koji imaju problema sa prekomjernom težinom, probali su i zatim odustali od dijeta koje zabranjuju njihovu omiljenu hranu.

Popularna alternativa nudi ishranu sa smanjenim unošenjem ugljikohidrata.

Medicinska zajednica dugo je bila skeptična u pogledu učinka takvih dijeta. One omogućavaju unošenje hrane bogate proteinima i mastima, dok ograničavaju unošenje kruha i krumpira te ostale hrane sa dosta škroba. Međutim, skeptici su bili iznenađeni nedavnom studijom univerziteta Harvard, koja je pokazala da takve dijete ne donose povećani rizik od srčanih oboljenja. Najnovija studija univerziteta Stenford potvrdila je te podatke i usporedila efikasnost nekoliko popularnih dijeta.

Sada već davne 1972. godine pokojni doktor Robert Atkins napravio je preokret u svijetu dijeta kada je objavio ljudima koji su željeli da izgube težinu da moraju strogo da ograniče unošenje hrane bogate ugljikohidratima. Atkinsovi savjeti izgledali su revolucionarno. On je rekao da oni koji drže dijetu slobodno mogu da jedu hranu punu zasićenih masti, uključujući meso, maslac i sir.

Unatoč tome što je medicinska zajednica bila skeptična, Atkinsova dijeta postala je svjetska senzacija.

Mnogi koji su je probali, poput Kristine Dilon bili su zadovoljni rezultatima.

‘Bila sam na Atkinsonovoj dijeti oko devet mjeseci i izgubila sam između pet i sedam kilograma. Ali što je još važnije, izgubila sam dva konfekcijska broja’.

Kristina Dilon je učestvovala i u najnovijem istraživanju o dijetama sa ograničenim ugljikohidratima koje je sproveo univerzitet Stanford. Ona je bila među 300 žena koje su pratile jednu od četiri različite dijete punih godinu dana. Glavni istraživač, Kristofer Gardner nije se bavio samo gubitkom težine.

‘Jedna od zabrinutosti koje su zdravstveni profesionalci imali oko ovih dijeta, sa ograničenim unošenjem ugljikohidrata, bila je mogućnost da hrana bogata mastima bude loša za ljude u smislu razine njihovog kolesterola ili krvnog tlaka’.

Međutim, žene na Atkinsonovoj dijeti imale su normalan krvni tlak i razinu kolesterola. Prosječno, one su također izgubile dva puta više kilograma od žena na drugim dijetama, koje su imale manje zabrana unošenja ugljikohidrata. Gardner kaže da jednostavnost Atkinsove dijete može da bude ključ njenog uspjeha.

‘Sve se svodi na ukidanje prečišćenih ugljikohidrata, bijelog kruha, bijelog pirinča, kukuruznog sirupa bogatog fruktozom i soda napitaka’.

Žene na Atkinsonovoj dijeti zamijenile su zaslađene sode običnom vodom. Gardner kaže da je to moglo da ima veliku ulogu u njihovom gubitku težine. Kardiolog Rendal Steford je koautor studije. On kaže da sami smanjujete rizik od srčanih oboljenja kada čuvate svoju težinu na zdravoj razini.

‘Ova studija će promijeniti moju praksu. Ubuduće ću više podržavati pacijente koji dođu, a već su na Atkinsovoj dijeti, i svakako ću sugerirati tu dijetu kao mogući razuman pristup za gubljenje težine’.

Rezultati najnovije studije, objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja, mogli bi da imaju značajan utjecaj, pošto je gojaznost postala veliki problem širom svijeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...