Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Sport

Što je celijakija? Bolest zbog koje Đoković traži izuzeće od cijepljenja

Celijakija Novak Đoković

Posljednjih 24 sata vrlo interesantna tema u cijelom svijetu je najbolji tenisač svijeta, Novak Đoković. On, naime, pati od glutenske enteropatije, poznatije kao celijakija, zbog čega je zatražio izuzeće od cijepljenja, a na temelju koje je planirao dobiti vizu za Australiju, kako bi mogao nastupiti na prvom Grand Slam turniru u novoj sezoni, Australian Openu.

Osim celijakije, Đoković je naveo kako je čak dva puta prebolio koronavirus, te da zbog toga ima pravo za izuzeće od cijepljenja. Nažalost po njega, i mnoštvo navijača diljem svijeta, taj plan mu nije uspio. Jer, iako je imao dokumentaciju za izuzeće, čini se kako je predao zahtjev za pogrešnu vizu, te mu je ista na kraju ukinuta, pa ćemo tijekom današnjeg dana svjedočiti jednom od najčudnijih teniskih trenutaka jer će Novak morati napustiti Australiju i propustiti glavni turnir.

Novak Đoković je antivakser?!

Čekamo njegovu prezentaciju i dokaze koje je pružio. Ako nema dovoljno dokaza prema njemu ćemo se odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom bit će poslan kući. Neće biti nikakvih posebnih pravila za Đokovića“, rekao je prije dolaska prvog tenisača svijeta australski premijer, Scott Morrison, prenosi Jutarnji list.

Od samog početka pandemije COVID-19, Novak Đoković se izjasnio da nije pobornik cjepiva, te da se neće cijepiti protiv virusa koji nas muči posljednje dvije godine. Zbog toga je imao velikih problema na mnogim turnirima, a Australija, kao jedna od država s najstrožim mjerama protiv korone, činila se kao nemoguća misija. No, kada se činilo da je uspio pribaviti sve papire i da su mu organizatori izašli u susret, došlo je do velikog preokreta.

Što je celijakija? I je li opasna?

Kao što smo već naveli u nekoliko članaka na našem portalu, celijakija je vrsta alergije gdje tijelo pri unosu glutena u organizam izaziva reakcije. Drugi naziv za ovu alergiju jest i glutenska enteropatija, a može biti opasna kod djece. Preporučujemo da pročitate članak Hrana bez glutena: Što je gluten i trebamo li ga izbjegavati? , kao i Bezglutenska dijeta; koliko je zdrava i efikasna? .

Celijakija ometa normalnu apsorpciju hranljivih materija i dovodi do malnutricije. To je posebno opasno kod djece, kada može dovesti do zaostajanja u rastu i razvoju. Zato je veoma važno da se glutenska enteropatija na vrijeme prepozna i započne s dijetoterapijom” – smatra nutricionistica dr. prof. Slavica Rađen.

Rizik od cjepiva za ljude koji pate od celijakije

Konačno, logičnim se postavlja pitanje – povećava li se rizik od komplikacija i nuspojava kod ljudi koji boluju od celijakije, kako od virusa, tako i od cjepiva? Prema međunarodnoj Fondaciji za oboljele od celijakije, ne postoje podaci i istraživanja koja pokazuju da celijakičari imaju povećani rizik od teške bolesti kod zaraze koronavirusom. Isto tako, u svijetu se pokrenute razne organizacije koje traže istraživanja utjecaja cjepiva na ljude koji boluju od celijakije. Konačno, kako prenose neki mediji, Novak Đoković je uspio dokazati da mu cjepivo može štetiti.

Riječ je o bolesti u kojoj je tijelo intolerantno na gluten, koji se nalazi u brašnu i proizvodima u kojima se ono koristi, a što je Novak, srećom, na vrijeme otkrio. Novak je uspio dokazati da mu problem s celijakijom može izazvati ozbiljne komplikacije ukoliko bude cijepljen bilo kojim cjepivom protiv Covida-19. Te tvrdnje je čak potkrijepio potvrdom znanstvenika s Cambridgea u kojoj stoji da bi mu cjepivo moglo štetiti” – prenosi Kurir.

Foto: Novak Đoković / Facebook

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...