Jako dobar prirodni lijek u obliku čaja od rusomače pomaže u liječenju mnogih tegoba, a ovom prilikom se posebno osvrćemo na probleme ženskog dijela publike. Rusomača je odlična biljka od koje se radi čaj, pa pročitajte na tu temu ovdje, da ne tražite forum objave.
Čaj od rusomače
Čaj od rusomače jako dobro regulira menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice te ih obnavlja.
Ovaj čaj vraća spuštenu i oslabljenu maternicu u prirodan položaj nakon porođaja kao i spuštenu maternicu kod starijih žena. On pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika, ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira visoki i niski krvni tlak.
Priprema čaja
Čaj pripremate tako što žličicu rusomače prelijete s 2.5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj i pijete ga 2-3 puta na dan. Za ublažavanje PMS-a i menstrualnih tegoba trebate piti 6 dana prije i za vrijeme menstruacije.
Da biste smanjili i zaustavili prejako menstrualno krvarenje, pripremite čaj na sljedeći način: Uzmite dvije velike žlice rusomače i prelijte ih s 2.5 dl kipuće vode, pustite da čaj odstoji 10 minuta i popijte naiskap. Najkasnije u roku od sat vremena ovaj čaj će zaustavit prejako krvarenje. Ovako pripremljen čaj pijte samo drugi i treći dan menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje pojačano. Čaj nije baš privlačnog okusa, ali kada je riječ o zdravlju svakako se isplati popiti ga. Dovoljno je popiti jednu šalicu dnevno, a po potrebi može i više.
Važna napomena: Budući da rusomača ne sadržava štetne tvari, može se uzimati dugo bez pauze. Ne smiju je konzumirati trudnice jer izaziva kontrakcije maternice, što može uzrokovati preuranjene trudove.
Malo detalja o ljekovitoj biljci Rusomača (Capsella bursa pastoris). To je biljka koju uklanjamo iz svojih vrtova kao jako raširen korov. Njezine sjemenke pronađene su kod čovjeka iz kamenog doba. Još u srednjem vijeku znalo se da blagotvorno djeluje na ženski reproduktivni sustav te se od tada koristi kao sredstvo za poticanje trudova i olakšavanje porođaja. Indijanci i Kinezi je jedu zbog njezine velike hranjive vrijednosti.