Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Naučite ove male trikove pomoću kojih će te ublažiti menstrualne tegobe

Donosimo vam neke male trikove za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Odmah da vas podučimo i kažemo da glavni uzročnici menstrualnih bolova kod većine žena uz hormone mogu da budu i nedostatak vitamina i minerala, pretjerivanja s preslanom ili presatkom hranom, kao i prekomjerna konzumacija alkohola ili kofeina.

Najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma su promjene raspoloženja, osjećaj umora i malaksalosti, pojačan apetit, slabija koordinacija, nesanica, oslabljena koncentracija, glavobolja, bolovi i grčevi, nadutost i otečenost i osjetljive i bolne grudi.

Ovo su mali trikovi pomoću kojih možete umanjiti tegobe nastale zbog PMS-a.

Pripazite s unosom šećera u organizam. Znamo kako je teško odoljeti slatkome, no morate biti karakterni. Pokušajte da unos šećera smanjite na minimum, a povećajte unos proteina. Važno je da jedete što više voća, povrća i žitarica, a obavezno izbjegavajte slanu hranu, pretjerane količine kofeina, nikotina i alkohola.

Naučite koje su namirnice koje imaju diuretsko djelovanje, pa ih iskoristite. Patlidžan, krastavac i peršin mogu znatno da smanje zadržavanje tečnosti u organizmu, a samim time i da umanje osjećaj napuhanosti u trbuhu.

Unošenje kalcija i magnezija je jako važno. S unosom kalcija u količini od 1 grama dnevno, i magnezija oko 500 mg dnevno, možete dodatno da umanjite osjećaj anksioznosti. Važno ih je samo uvijek uzimati u kombinaciji.

Vitamin B-6 (ne više od 50 miligrama dnevno) također može da ublaži simptome anksioznosti i napetosti.

Poznato je da Vitamini E i C pomažu pri smanjenju intenziteta grčeva.

Fizičke aktivnosti mogu ublažiti simptome. Ako se tijekom menstruacije osjećate bezvoljno, lagana fizička aktivnost, šetnje uz vježbe disanja mogu značajno da smanje menstrualne tegobe, poprave vaše raspoloženje, pojačaju cirkulaciju i smanje nadutost.

Čajevi od ljekovitog bilja mogu biti jako efikasni u suzbijanju simptoma PMS-a

Anđelika poznata još pod nazivom angelika, siriš, anđeoski korijen, je ljekovita biljka koju možete koristiti u slučaju menstrualnih tegoba. Konzumirajte čaj koji se sprema od 3.5 žlice korijena biljke na litru vode. Sve zajedno se prokuha, poklopi, te pusti da odstoji 10-15 minuta.

Preslica je također dobra biljka za ublažavanje problema PMS-a. Trebate konzumirati čaj koji se pravi na način da se 25 g trave preslice stavi u pola litre vode. Sve zajedno se zagrije i pustiti da ključa 25 minuta, zatim procijedi. Čaj je potrebno piti ujutro i uvečer i to po 1 šalicu od kave.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...