Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Brokula je namirnica puna zdravlja

Ako vas zanimaju recepti od brokule, pogledajte neke prijašnje objave. Mi ćemo se ovom prigodom osvrnuti na ovo povrće, koje obiluje zdravim nutrijentima.

Svi znamo za brokulu, i složit ćemo se da to nije omiljena dječja namirnica, a da budemo sasvim iskreni, ni odraslima nije prva na popisu namirnica za pripremu ukusnog jela.

Ipak, ako se pravilno pripremi, brokula ima odličan okus, a ako tome dodamo i sve zdrave karakteristike ove povrtne biljke, onda nema razloga da se ne nađe na našem jelovniku.

Što je toliko dobro u brokuli? Naime, u novije vrijeme znanstvenici redovno otkrivaju nove stvari u vezi brokule, a svi rezultati ispitivanja ukazuju na to koliko je zdrava. Navodno, 100 grama brokule dnevno smanjuje rizik obolijevanja od raka. Testovi ne pokazuju neke konkretne brojke, no ipak upućuju na to da ona pomaže našem organizmu da se bori i protiv onih najjačih bolesti koje nam prijete.

Ono što znamo jeste činjenica da brokula u sebi sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E. Brokula može usporiti oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Zanimljivo je to da brokula sadrži gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, pa možemo reći da ona jako dobro djeluje na obrambenu sposobnost našeg organizma.

Brokula se danas preporučuje posebno trudnicama, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Svi znamo da je folna kiselina ključna u prvih 12 tjedana trudnoće jer sprječava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi kod beba. Pored uzimanja propisanih lijekova, svakako trebate konzumirati i što više brokulu. Naravno, o tome se posavjetujte i sa liječnikom koji vodi trudnoću, no ne vjerujemo da će vam reći nešto loše za ovo povrće.

Osim spomenutih nutrijenata brokule, moramo reći i to da ona obiluje kalcijem i magnezijem koji su neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željezom koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. To znači da će vam brokula pomoći i u slučaju da patite od anemije.

Jako dobro djeluje i na ljepotu, a sve što trebate je jesti brokulu. Nije potrebna izrada nekih krema i sličnih preparata, samo sebi pripremite ukusni obrok od brokule. Ona sadrži beta-karoten, a to je biljni oblik vitamina A koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

Nakon svega, da se vratimo i na temu brokule kao ljekovite biljke. Naime, tijekom najnovijih istraživanja znanstvenici su koristili sok dobiven od brokule, te su ga dodavali stanicama raka. Testovi su pokazali da je 95% oboljelih stanica odumrlo, kada ih se tretiralo sa sokom od brokule. Danas se zna da su brokule na vrhu top liste zelenog povrća koje potiče apoptozu. Apoptoza je proces uništavanja zloćudnih stanica. Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, odnosno prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv okus i mogu potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice raka.

Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudnih stanica na dojkama. Kod žene koje jedu velike količine folne kiseline manja je i vjerojatnost pojave raka maternice ili pluća.

Ukoliko imate problema sa probavom, brokula će vam dobro doći. Jedan jedini obrok brokule sadrži čak 3,6 miligrama vlakana, a ona su ključna za dobru probavu. Brokula pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma kroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Krom pomaže pri regulaciji šećera u krvi, pa ako imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u prehranu. Uz to potiče i spolnu želju, jer selen u brokuli potiče libido i plodnost.

Kuhanje može uništiti neke od hranjivih materija u brokuli. Da biste ih sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuhanu na pari. Pomiješajte je s malo maslaca i bijelog luka. Kuhana brokula treba biti mekana, ali ne gnjecava. Jedite i lišće i peteljke, a ne samo cvjetiće. Voda u kojoj ste kuhali brokulu sadrži mnogo vitamina i hranjivih minerala. Iskoristite je za pripremu umaka ili juhe, ili je pomiješajte sa sokom od paradajza i začinima u zdrav napitak.

Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim peteljkama i čvrstim cvjetićima. Izbjegavajte one s blijedim i žutim cvjetićima jer su prestare pa im manjka okusa i hranjivih minerala!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...