Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Blagodati superhrane – Ovo su samo neke supernamirnice

U današnje vrijeme sve je više problema kad je u pitanju proizvodnja hrane. Loši uvjeti tla u kombinaciji s industrijskim načinom proizvodnje često dovode do nekvalitetnih proizvoda na tržištu.

Super namirnice smo spominjali već na našem portalu.

Naučite nešto o namirnicama koje su toliko zdrave i bogate raznim nutrijentima da smo za njih definirali grupu supernamirnice. Riječ je o namirnicama koje su izrazito dobre za naše zdravlje. Pored mnogih namirnica koje možemo koristiti i kao lijek i kao svakodnevu hranu, neke od njih se ističu jer su u mnogočemu znatno bolje.

Naime, postoje neke namirnice koje se s razlogom nazivaju superhrana i koje osiguravaju sve potrebne hranjive tvari za optimalnu funkciju tijela. Takve su namirnice još uvijek rijetke i proizvode se u malim količinama. Koje su to namirnice?

Aloe vera – sastoji se od 20 minerala, 12 vitamina, 18 aminokiselina i 200 fitonutrijenata. Ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva. Kao njezine najveće blagodati treba izdvojiti: olakšava upalu i artritis, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže u zaustavljanju rasta tumora, rješava probavne smetnje i komplikacije.

Goji bobice – sadrže 18 aminokiselina, 21 mineral te mnoge vitamine i antioksidanse. Značajno poboljšavaju imunološki sustav, štite DNA, oči, jetru, smanjuju upalu, štite srce te poboljšavaju raspoloženje.

Kokos – izvrstan je izvor masnih kiselina uključujući i one koje uništavaju bakterije, viruse i gljivice. Također, dobar je izvor vitamina B te bakra, kalcija, željeza i drugih, ljudskom tijelu potrebnih, metala. Kokos kao i goji bobice poboljšava funkciju imunološkog sustava, štiti od poremećaja mozga, smanjuje rizik od dijabetesa, jača jetru te olakšava upale mišića i probleme sa zglobovima.

Pčelinji cvjetni prah – sve je popularniji te je dostupan u trgovinama zdrave hrane. Bogat je izvor karotenoida, aminokiselina i enzima. Sadržava i mnogobrojne vitamine i minerale. Važan je jer povećava koncentraciju i pamćenje, odličan je izvor energije te povećava otpornost na infekcije.

Reishi gljiva – bogata je antioksiansima, vitaminom B, kalijem, magnezijem. Vrlo je korisna u borbi protiv stresa jer smanjuje psihički i fizički stres. Smanjuje i upalu, štiti jutru, poboljšava probavni sustav te se bori protiv oslabljenja imunološkog sustava.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...