Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Goji bobice pomažu u mršavljenju – Ukusni i jako zdravi maleni crveni plodovi

Konzumiranjem goji bobica smanjujemo našu želju za slatkim jelima i namirnicama, što nam pomaže ako želimo izgubiti koji kilogram.

Goji bobice su već tisućljećima poznate u tradicionalnoj tibetanskoj medicini, ali tek su nedavno našle put do zapadnih tržišta, dok su na našim prostorima još uvijek prilično nepoznate i neiskorištene.

Goji bobice su plod grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom biljkom i konzumiraju već više od tri tisuće godina. Nazivaju ih crvenim dijamantima, jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu, sretnim bobicama ili vučjim bobicama. Okus goji bobica je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se na način da se grm nježno protrese, nakon čega se bobice sakupe te najčešće suše i tako se pripremaju za konzumaciju.

Goji bobice nisu lijek, no stručnjaci se slažu da kao prirodan dodatak prehrani pridonose dobrobiti cijelog organizma. Posljednjih su godina na zapadu uvrštene u kategoriju superhrane, ponajviše zahvaljujući rezultatima američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koju su razvili stručnjaci na američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (National Institutes of Health) za mjerenje antioksidativne vrijednosti hrane i dodataka prehrani. Izravna povezanost između zdravstvenih blagodati namirnica i njihovih vrijednosti prema ljestvici ORAC nije potvrđena, prenosi metro portal.

Međutim, vjeruje se da će namirnice koje su smještene više na ljestvici učinkovitije neutralizirati slobodne radikale što će, prema teorijama o slobodnim radikalima i starenju, usporiti procese koji mogu doprinijeti pojavi bolesti i stanja povezanih sa starenjem.

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti.

Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, osobito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina.

Stručnjaci tvrde i da su goji bobice jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, osobito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu spriječiti rast tumorskih stanica, osobito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava kemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti.

Zapažena je njihova uloga i kod tretiranja Alzheimerove bolesti, problema s pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tjeskobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kosu i nokte, podižu razinu energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju kronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja spolne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i kolesterola.

Goji bobice olakšavaju tegobe uslijed upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod kroničnog suhog kašlja, infekcija respiratornog sustava i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog tlaka ili zgrušavanjem krvi preporuča da se prije konzumacija bobica savjetuju sa svojim liječnikom.

Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak juhama ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.

Među poklonicima goji bobica su i brojne poznate osobe poput Madonne, Elizabeth Hurley i Mische Barton, koje su izjavile da ih redovito konzumiraju zbog njihovih brojnih dragocjenih svojstava.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...