Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Posadite Goji grm u svom vrtu

Viđali ste osušene goji plodove u trgovinama zdrave hrane i negdje pročitali priču o ovom supervoću? Znate li da ovaj grm možete posaditi i u svom vrtu?

Posadite tibetanski Goji u svom vrtu, a evo uputa i kako da to uradite.

Goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) biljka iz porodice Solanaceae je grm koji naraste do tri metra u visinu, cvate cijelo ljeto i tek ujesen daje svoje prve plodove za koje iskusni vrtlari savjetuju da se ne ubiru rukom nego tresu s grmića.

Plodovi Goji proglašeni su 2008. godine u Time magazinu super voćem što doista odgovara istini, iako se pravi rezultati antioksidativnog djelovanja ne podudaraju s člancima koji tvrde da se radi o plodu koji je zauzeo prvo mjesto ORAC ljestvice (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja mjeri antioksidativna svojstva voćaka i drugih biljaka.

Oralno se Goji uzima kod dijabetesa, hipertenzije, vrućice, malarije i karcinoma. Poboljšava cirkulaciju, erektilnu disfunkciju, vrtoglavice i dobar je tonik za zamućen vid, degeneraciju makule i druge probleme s očima.

Oralno se koristi u ojačavanju mišića i kostiju te kao tonik srca, jetre i bubrega. Oralno uzeti plodovi smanjuju znojenje, žeđ, iritabilnost, krvarenje iz nosa itd.

Plodovi se jedu sirovi, suše se, a okusom podsjećaju na grožđice. Od njih se pripremaju čajevi i sokovi, likeri i ostali napitci, a mogu se koristiti i kao dodatak jelima od mesa, salatama itd.

Kako posaditi Goji?

Pokušat ćemo vam ukratko objasniti kako da sami sebi posadite goji drvo.

Goji sadnice vole puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mjestu koje je cijeli dan obasjano suncem. Sadnja se izvodi u periodu od 20.04. pa sve do kasne jeseni. Ako se sadi kroz ljeto, sadnice treba češće zalijevati.

Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Nikako ih ne saditi uz crnogoricu jer ona stvara kiselo tlo.

Sade se u jame veličine 40x40x40 cm, na razmaku od nekih 1 m jedna od druge. Na dno jame staviti gnojivo (dobro istruljeno stajsko gnojivo ili dehidrirano stajsko gnojivo u peletima). Na gnojivo vratimo iskopanu zemlju tako da jama ostane duboka oko 15-20 cm, a ispod sadnice stavimo substrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrijednosti). Kako smo spomenuli već u samom uvodu, zbog ljekovitih svojstava biljke jako je primamljiva za sadnju.

Svakako se i vi iskušajte u tome, slijedeći naše kratke upute o uzgoju goji drveta.

Nadamo se da će vam uspjeti, te da ćete imati vaše vlastito goji drvo koje će dati plodove, koje kasnije možete sušiti ili koristiti svježe na razne načine. Nastavite čitati o tehnikama sadnje goji stabla, pa kasnije i kako se goji drvo obrezuje, i održava kada naraste. Zanimljivi savjeti slijede u nastavku ovog teksta, nadamo se da će vam biti od koristi. Uz tekst, tu su i odgovarajuće fotografije pomoću kojih lakše možete razumijeti tekst. Jednom kada goji drvo naraste, ostaje samo brinuti se o njemu i uživati u plodovima koji danas glase kao najbolja prirodna namirnica u svijetu.

Malo substrata stavimo i uz sadnicu, a ostalo zatrpamo iskopanom zemljom. Cijelu površinu koju smo iskopali dobro zalijemo. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalijevati. Preporučujemo folijarnu prihranu biljke dva puta mjesečno. Svaku jesen i proljeće obavezno je gnojenje biljke (površinsko).

Sada, kada ste naučili kako se posadi goji drvo, dat ćemo vam par savjeta kako se biljka obrezuje. Da bi biljka bila zdrava, otporna i davala najbolje rezultate treba se znati brinuti o njoj. U nastavku ćemo se osvrnuti na obrezivanej goji drveta koje je već krenulo sa rastom. Nadamo se da eć i tekst koji slijedi biti od pomoći.

Savjeti za obrezivanje Goji biljke

U ljeti kada svjetlo, temperatura i voda odgovaraju njenim potrebama za rastom i razvojem, goji vrlo brzo raste. Kad ga ne bi obrezivali, goji stablo bi ružno izgledalo i imalo lošu strukturu i oblik te bi to umanjilo prinos.

U pokrajini Ningxia u Kini (domovini goji biljke), goji stablo se tradicionalno obrezuje da poprimi oblik kišobrana. Zadnjih godina postoje i dva nova modela kako bi se urod poboljšao. Ta dva modela su model s tri razine i cilindrični model.

Obrezivanje goji biljke je ključni čimbenik u uzgoju. Evo nekih savjeta kako da to uradite:

Obrezivanje u prvoj godini

Ostavite najveću zdravu mladicu kao glavni trup. Uklonite sve bočne mladice ispod 50 cm.

Kada dosegne 60 cm visine, skinite vršak glavne stabljike da potaknete rast bočnih grana.

Za svaku novu bočnu granu koja ima kut 45 stupnjeva od glavne stabljike, uklonite ih. Ostavite 3-4 bočnih mladica s kutom od 45 stupnjeva od glavne stabljike.

Nakon što sve preostale bočne mladice narastu i dosegnu 30 cm dužine, ako od vrha glavne stabljike na kojoj je skinut stari vršak koji je rastao ima što raste prema gore, ostavite najveću stabljiku za drugu godinu.

Izvor: Naturala.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...