Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Jeste li čuli za pojam – Super hrana? Znate li o kakvoj vrsti hrane je riječ?

Pojam superhrana se prvi put javlja kod vegana i pristalica presne ishrane. Riječ je o kvalitetnoj i jako zdravoj ishrani koja pomaže očuvati zdravlje kod ljudi.

Danas se pojam ‘superhrana‘ odnosi na namirnice koje su izrazito bogate fitonutrijentima. Samim time su takve namirnice jako zdrave i pozitivno utječu na naše zdravlje.

Superhrana ima poseban status među namirnicama, a o tome najbolje govori činjenica da je Europska Unija 2007. godine donijela Regulativu kojom se zahtjeva da svi proizvođači koji na svoje proizvode žele otisnuti ‘superfood’ oznaku, trebaju da dostave mnoge rezultate naučnih i medicinskih istraživanja namirnica koje se pakiraju u takvu ambalažu.

Osim već gotovih proizvoda koji se prodaju kao superhrana, danas su nam poznate i mnogobrojne namirnice koje su dostupne svima, a svojim nutritivnim vrijednostima pripadaju kategoriji superhrane, odnosno supernamirnica.

Da se vratimo još malo na superhranu koju možemo kupiti u raznim trgovinama zdrave prehrane. Naime, zbog sve veće popularnosti posljednjih godina, superhrana doživljava svoj vrhunac. To je s razlogom jer je zaista riječ o zdravim proizvodima koji pomažu našem metabolizmu, probavnom sustavu i na kraju sveukupnom zdravstvenom stanju. Najčešće namirnice koje se nalaze u pakiranjima superhrane su voće, povrće i cjelovite žitarice. To ne čudi jer znamo da je mnogobrojno voće svrstano u supernamirnice, pa da spomenemo aroniju, borovnicu i drugo slično bobičasto voće. Od povrća možemo spomenuti brokulu, karfiol i kupus, za koje stvarno ne treba trošiti previše riječi. Od nekih nama egzotičnih namirnica svakako su zanimljive Chia sjemenke. Ove malene sjemenke jako su bogate masnim kiselinama, a posebno Omega-3 masnim kiselinama, a tu su i prehrambena vlakna, te činjenica da Chia sjemenke ne sadrže gluten u sebi.

Spomenut ćemo neke poznatije supernamirnice pa se odlučite za neke od njih

Konzumiranjem Chia sjemenki lakše ćete izgubiti suvišne kilograme. Naime, ove malene sjemenke će zadržati u vas osjećaj sitosti, a uz to će jako dobro hidratizirati organizam i održati ravnotežu elektrolita u organizmu. Chia sjemenke će pomoći bržoj regeneraciji, odnosno povećanju mase mišića, i ostalih tkiva koja su stradala vježbom, zbog čega su chia sjemenke pravi izbor za sportaše.

Još jedna supernamirnica su malene i jako ukusne Goji bobice. Najviše nas podsjećaju na sušene drenjine, koje su također zdrave, s tim da Goji bobice ipak odstupaju i ulaze u kategoriju superhrane. Najviše su poznate kao hormonski regulator, jer nas čuvaju od ubrzanog i preranog starenja. Tek jedna žlica goji bobica u sebi ima čak 1 gram proteina, 36% dnevne potrebne doze vitamina A i tek 18 kalorija. Pored spomenutog, Goji bobice imaju zaista impozantnu količinu vitamina C – 100 puta više nego agrumi, za koje znamo da su nam najbolji izvor vitamina C u slučaju bilo kakve bolesti.

Supernamirnice koje su nam dostupne svakako ne treba zaboraviti spomenuti. Osim kupusa, karfiola i brokula, koje smo već naveli, trebate znati i da je lisnato povrće jako zdravo i svakako može ući u kategoriju supernamirnica. Lisnato zeleno povrće u sebi ima jako malo kalorija, a sa druge strane bogato je vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Zbog toga se ove povrtne biljke često koriste za pripremu zdravih sokova, koji stvarno dobro djeluju. Važno je da se sokovi od zelenog lisnatog povrća pripremaju svježi i odmah popiju. Ukoliko vam se okus ne sviđa, slobodno vaš napitak obogatite sokom naranče ili limuna. Na taj način nećete izgubiti na hranjivim i zdravstvenim vrijednostima napitka, a brže ćete se priviknuti na redovno konzumiranje superhrane koju ste sami kući pripremili.

Još su tu mnoge namirnice koje ulaze u kategoriju superhrane, ali ne možemo ih nabrojati sve odjednom. Ako želite čitati još na tu temu, savjetujemo vam da posjetite poveznicu – biovitality superhrana.

Potrudite se pronaći zdrave namirnice koje su vam dostupne i uvrstiti ih u vašu svakodnevnu prehranu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...