Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Jako zdrava namirnica – Chia sjemenke

Chia sjemenke nisu bez razloga našle svoje mjesto među super namirnicama, o kojima u posljednje vrijeme svi pričaju.

Naime, mnogi smatraju da se chia sjemenke zbog svoje ljekovitosti mnogu slobodno definirati i kao ‘čarobne’ sjemenke, jer se radi o namirnici koja čini mala čuda unutar našeg organizma.

No, u čemu je tajna Chia sjemenki?

Pretpostavljamo da većina vas nikada nije ni čula za ove sjemenke, premda one postoje već nekoliko tisuća godina. Stari Asteci prvi spominju Chia sjemenke kao osnovnu hranu koju su upotrebljavali u sklopu svojih religijskih obreda, ali i medicinske svrhe.

Mi smo jednom prilikom pisali o chia sjemenkama, pa pročitajte ako vas zanima.

Chia sjemenke su jako bogate omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, te također sadrže značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Chia sjemenke jako dobro djeluju na kožu, odnosno regeneriraju je, ali su dobre i za sagorijevanje masti, one jačaju organizam i pozitivno utječu na probavni trakt.

Što kažu nutricionisti o Chia sjemenkama?

Nutricionisti se slažu u tome kako su chia sjemenke jedne od najboljih sjemenki koje možete konzumirati ako se osjećate oslabljeno i bez energije. Naime, chia sjemenke pozitivno utječu na rad mišića, te oslobađaju energiju u vašem tijelu, zbog čega ove sjemenke jako često koriste sportaši u svojoj redovnoj prehrani. Chia sjemenke u sebi sadrže i 37% prehrambenih vlakana koja potiču rad crijeva. Prilagođena prehrana bazirana na konzumaciji chia sjemenki također se pokazala sjajnom prevencijom od raka debelog crijeva.

Poznato je da chia sjemenke u sebi sadržavaju i omega 6 masne kiseline, antioksidanse i proteine koji su također jako važni za zdravlje kože. Znanstvena istraživanja su dokazala kako redovno konzumiranje chia sjemenki također pozitivno utječe na zdravlje kose i noktiju s obzirom na činjenicu da je chia veliki izvor proteina, čak 20%, koje naše tijelo mora konstantno imati kako bi li odražavalo i štitilo korijen dlake, odnosno noktiju koji su i sačinjeni od proteina keratina.

Redovitim konzumiranjem chia sjemenki također utječemo na smanjenje apetita, ubrzavamo rad metabolizma, i aktiviramo glikogen koji je i iznimno važan za sagorijevanje masti.

Doziranje i konzumiranje chia sjemenki

Preporučuje se 1 žlica chia sjemenki na dan, ne više od toga, s obzirom na činjenicu kako ove sjemenke u sebi imaju dosta vlakana koji mogu preopteretiti osjetljivi želudac.

Chia sjemenke iznimno su blagog i ugodnog okusa, a najjednostavniji način konzumacije je da sjemenke stavite u blender kod pripreme voćnog shakea, ili da ih dodate nekoj laganoj salati ili jogurtu, a možete ih jesti i same. Najbolje ih je 10-15 minuta potopiti u vodi, da narastu do veličine koja bude čak 10 puta veća od njihove uobičajene veličine tako da će, nakon konzumacije, vaš želudac osloboditi hormone koji će vas ‘obavijestiti’ o tome da ste siti, a osjećaj sitosti potrajat će dulje vrijeme.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...