Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Zašto je dobro jesti chia sjemenke? Namirnica puna vlakana, proteina i omega 3 masnih kiselina

Chia sjemenke prepune su zdravih nutrijenata koji pozitivno djeluju na tijelo i mozak. To je plod biljke koja dolazi iz porodice metvice, sjemenke su vrlo malene i okusom neutralne što ih čini pogodnim za dodavanje u jela. Imaju vrlo malo kalorija te ne sadrže gluten.

Ove sjemenke su odlične za razne sokove, salate i mnoga druga jela.

Također, mogu se koristiti kao tvar koja zgušnjava. Pune su vlakana, proteina, omega 3 masnih kiselina, kalcija, magnezija, mangana i fosfora. Već i mala količina sjemenki osigurava velike količine potrebnih nutrijenata.

Kao što smo već spomenuli, chia sjemenke su bez glutena te se obično uzgajaju organski. Bogate su i antioksidansima koji su važni u sprječavanju oštećena stanica i tkiva od strane slobodnih radikala koji uzrokuju opasne bolesti, primjerice bolesti kardiovaskularnog sustava i rak.

Ono što je možda i najveća prednost chia sjemenki je što su izuzetno bogate vlaknima. Vlakna su vrlo bitna za naš probavni sustav. Također, pomažu i u smanjivanju apetita što je dobro ako želite izgubiti na težini.

Chia sjemenke su i odličan izvor proteina. Oni su potrebni za izgradnju i oporavak našega tijela. Smanjuju i apetit. Sjemenke sadrže bitne tvari za zdravlje kosti i zubiju, to jest tvari poput kalcija, magnezija i fosfora. Mogu biti odličan nadomjestak za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu i ne konzumiraju mlijeko.

Zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu se koristiti kao zamjena za jaja u mnogim pekarskim proizvodima. Dovoljno ih je samo pomiješati s vodom u omjeru 1:3 i vaša zamjena za jaja je spremna.

Okus im je prilično neutralan, ali bi se mogao usporediti s okusom oraha. Puding od chia sjemenki mogao bi biti izvanredan doručak za vas. Postoji i čitav niz drugih jela koja se mogu napraviti od ovih zanimljivih i vrlo zdravih sjemenki.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...