Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Osvježavajuće koštunjavo voće porijeklom iz Sjeverne Amerike – Acerola

Riječ je o biljci koja dolazi iz područja Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride. Acerola dobro uspijeva u toplijoj klimi, a zbog svog posebnog okusa i osvježavajućeg sastava ploda, danas je jako rasprostranjena, baš kao i sokovi i namazi od ove voćke.

Acerola predstavlja grmastu ili manju drvenastu biljku koja cvijeta kao bijelo-ružičasti petolisni cvijet, a zreli plodovi izgledaju kao trešnja, svijetlocrveni plod veličine 1-2 cm. Ako bi trebali opisati biljku nekome, najbolje je reći da jako sliči našim trešnjama. Barem svi znamo kako trešnja izgleda.

Kažu stručnjaci da je acerola izuzetno bogata vitaminom C, čak i do 32 puta više od ploda naranče, odnosno 40 puta više od ploda limuna.

Plod acerole uz vitamin C sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam. Spomenuti ćemo da acerola u sebi ima znatne količine vitamina A, B1, B2, B3 (niacin), kalcija, željeza, bioflavonoida, fosfora, kalija, magnezija, cinka i pantenske kiseline. Osim spomenutih vitamina i minerala, acerola sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

Godinama se acerola upotrebljava kao prirodni lijek, posebno u zemljama Sjeverne Amerike, odnosno u SAD-u i Kanadi. Uz pomoć acerole, odnosno prirodnih lijekova pripremljenih od ovih plodova, liječile su se bolesti poput anemije, prehlade i gripe, te se upotrebljavala kod dizenterije i tresavice. Acerola se kao prirodni lijek koristi za bolji rad srca, kod visoke razine kolesterola, kod narušene funkcije jetre, kod reumatizma, tuberkuloze, kod zacjeljivanja rana, proljeva i urinarnih infekcija. Kod nas nije još ušla u široku primjenu, ali se acerola jako dobro koristi u Sjevernoj americi. Posebno je popularna među žiteljima Sjedinjenih Američkih Država, te sjevernije u Kanadi.

Američki domoroci, odnosno indijanci su koristili ovu biljku na mnoge načine. Najzanimljivije je da su od acerole pravili napitak, te su dobiveni tonik koristili za revitalizaciju i jačanje snaga organizma prije no što bi išli u borbu.

Plodovi ove biljke jako su dobri za čišćenje organizma. Ako pijete svježi sok acerole sigurno ćete učiniti dobro vašem organizmu. Riječ je o snažnom antioksidantu koji zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u ljudskom organizmu. Spomenuti radikali jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva, odnosno stanice, čime se narušava funkcija organizma. Na taj način vitamin C štiti organizam od stanja koji se zove oksidacijski stres. To je stanje koje najbolje možemo opisati kao – stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidanata.

Acerola ne mora biti tek egzotična biljka iz Sjeverne Amerike. Naime, ona može dobro da uspije i kod nas, uz malo pažnje i truda naravno. Svakako, ukoliko budete u mogućnosti, pronađite sebi sadnicu ove zanimljive i jako ljekovite voćke, da uživate u svježim prirodnim plodovima koji su zaista bogati vitaminom C.

Zna se da vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina, te nekih neurotransmitera. Također, najpoznatiji vitamin ubrzava oralnu apsorpciju željeza i snaži imunološki sustav. Djeluje zaštitno i na kapilare. Mogli bi još dugo nabrajati i pisati pohvale na račun Vitamina c, ali mislimo da nije potrebno.

Da bi izbjegli naručivanje acerole, ili soka od ove biljke, kupovinu slastica i drugih preparata, mi vam savjetujemo da probate u svom vrtu zasaditi jednu biljku i vidite kako će uspjeti. Na taj način će te uživati u svježim plodovima, koje možete ponuditi i drugima.

U nastavku ćemo napisati još par zanimljivih riječi o malenim plodovima Acerole – Biljke koju u Americi jako dobro koriste

Potreba za vitaminom C nije uvijek ista. Tako imamo povećanu potrebu u slučaju povišene tjelesne temperature, kod zaraznih bolesti, u slučaju čestih krvarenja, kemodijalize, kod anemija zbog nedostatka željeza, kod rana i opeklina koje sporo zarastaju, kod jednolike ishrane, naročito u proljeće i zimi, kod umora i kod dijetalne ishrane siromašne vitaminom C. Tada nam acerola jako dobro dođe.

Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo podložni prehladi i gripi. Osobito je koristan kod osjetljive populacije kao što su djeca, trudnice i starije osobe. Sudjeluje u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu. Trebamo znati da se vitamin C ne  proizvodi u našem organizmu. Zbog toga je jako važno da ga unosimo hranom ili nadomjescima prehrane u različitim oblicima. Koji je bolji nadomjestak od prirodnog soka acerole, sa pulpom, koji ste sami kod kuće iscijedili? Nema ga…

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...