Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Vitamini – Saznajte sve o vitaminima i mineralima koji su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma

Vitamini su nužni za pravilan rad našeg organizma, no isto tako važni su i minerali jer svakom vitaminu za aktivaciju je potreban određeni mineral. Zanimljivo je da manjak vitamina ugrožava život, kao i višak minerala. U prevelikim količinama minerali su, za razliku od vitamina, toksični.

Pročitajte malo na temu vitamina. Što su vitamini, koji postoje, kako ih dijelimo te kako unosimo u naš organizam. Vitamini igraju značajnu ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja, pa je jako dobro paziti na adekvatan unos vitamina u organizam.

Čovjek u dovoljnoj količini ne može sintetizirati nijedan vitamin tako da se moraju unositi hranom. Jedni su topivi u mastima (A, D, E, F i K), dok su drugi topivi u vodi. Sve vitamine i oligoelemente treba uzimati uz hranu ili poslije jela, više puta dnevno, jer se na taj način znatno povećava apsorpcija.

A, D, E, F i K vitamine treba uzimati uz masnu hranu. U slučaju manjka jednog vitamina, iskoristivost svih drugih je manja. Prilikom uzimanja neke specifične kombinacije vitamina za neku određenu bolest, uvijek treba trošiti i jedan multivitaminski preparat. Svi se izlučuju mokraćom, osim vitamina A, D i E koji se uglavnom izlučuju stolicom.

Ako ste na dijeti, pripazite, promjene u prehrani mogu dovesti do manjka vitamina. Tako dijeta bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima,dovodi do manjka vitamina A, C, željeza i kalcija, a izbalansirane dijete dovode do manjka B-kompleksa i kalcija.

Minerali su neophodni za apsorpciju vitamina. Da bi se povećala apsorpcija minerala, oni se vežu za amino kiseline. Minerali su podijeljeni prema značaju i količini u tijelu na esencijalne, esencijalne u tragovima, vjerojatno esencijalne u tragovima i neesencijalne u tragovima. Isključivo prema količini dijele se na makroelemente i mikroelemente. Svi esencijalni elementi u tragovima postaju otrovni ako ih uzimamo previše. Oligoelementi, osim u hrani, mogu se naći i u zraku. Na morskoj obali, primjerice, u zraku ima joda i magnezija. Kobalt, magnezij, bakar, cink, krom i selen nalaze se u klicama zrna. Upotreba isključivo bijelog brašna i rafiniranih proizvoda vodi k njihovu kroničnom nedostatku. Deficit vjerojatno esencijalnih elemenata (nikal, silicij, kalij i vanadij) podrazumijeva sporiji rast kod djece.

Ako pričamo o vitaminima, ukratko ćemo reći da je riječ o organskim kemijskim spojevima, neophodnim za funkcioniranje našeg organizma. Tijelo ne može samo proizvesti ove spojeve, koji su jako važni za zdravlje i opće funkcioniranje organizma. Zbog toga je na nama da pravilno, kroz hranu, unosimo i vitamine.

Vitamini sudjeluju u stvaranju mnogih tkiva, hormona, neurotransmitera i drugih, prijeko potrebnih tvari.

U jednom prosječnom obroku, osoba može pojesti i do sto grama proteina, šećera ili masti, ovisno o sastavu hrane koju jede, dok će se u istom obroku nalaziti samo nekoliko miligrama ili čak mikrograma pojedinih vitamina i minerala. Zbog toga je neophodno jesti raznoliku hranu, kojom možemo opskrbiti naše tijelo sa dovoljnom količinom vitamina. U suprotnom bi se pojavile razne bolesti, nastale kao posljedica nedostatka vitamina.

Uvijek se trudite jesti zdravo jer su vitamini neophodni za naš organizam

Evo nekih simptoma koji upućuju na nedostatak vitamina u organizmu, pa pripazite na njih, i djelujte na vrijeme tako što ćete poboljšati kvalitetu vaše ishrane. Voće i povrće obiluju vitaminima, pa svakako povećajte unos tih namirnica ako primijetite neke od spomenutih simptoma.

Simptomi nedostatka vitamina mogu biti razni pa da krenemo sa osjećajem umora, koji je tu čak i kada se pošteno odmorimo. Nedostatak željeza u tijelu dovodi do stalnog osjećaja umora, a osim toga možete osjetiti i simptome poput loše koncentracije, slabog apetita, lošeg zdravstvenog stanja kože i tamnih podočnjaka. Da bi nadoknadili željezo u krvi, trebate pojačati unos namirnica poput crvenog mesa, jaja, trebate jesti zeleno povrće, i uzimati namirnice bogate vitaminom C, jer on pomaže apsorpciji željeza u našem organizmu.

Ukoliko imate osjetljivu kožu, to može upućivati na nedostatak cinka u organizmu. Osim toga, na nedostatak cinka upućuju i simptomi kao što su sporo zacjeljivanje rana i bijele točkice na noktima. Ako želite nadoknaditi nedostatak cinka u organizmu jedite orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice, sardine i crveno meso.

Ako ste primijetili neke probleme sa probavom, možemo pretpostaviti da vam nedostaje vitamin B3, a drugi simptomi koji mogu to potvrditi su mišićna slabost, gubitak apetita i različiti problemi s kožom. Da bi ga nadoknadili jedite nemasno meso, ribu i orašaste plodove.

Grčevi u rukama i nogama mogu ukazati na nedostatak vitamina B6. Drugi simptomi koji će uputiti na to su upale kože, razdražljivost, nesanice i PMS. Nadoknadite ga uzimanjem smeđe riže, avokada, banane i kukuruza.

Kažu da je zdrava kosa ogledalo našeg zdravlja, pa tako i kosa koja ispada može ukazati na nedostatak vitamina B9. Simptomi koji će potvrditi vašu sumnju su ljuštenje kože, gubitak apetita, bljedoća i umor. Da bi nadoknadili vitamin B9, povećajte unos namirnica kao što su iznutrice, odnosno bubrezi, jetra, te zdrave povrtne biljke poput mahunarki, avokado, te jaja, ribu, celer i repu.

Ako vam često trnu ruke, onda može biti da vam nedostaje vitamina B12. Ako se osim toga jave i simptomi poput gubitka težine i bolova u leđima, onda je ta sumnja potvrđena, a da bi nadoknadili ovaj vitamin u tijelu svakako jedite iznutrice, mliječne proizvode, jaja i ribu.

Kada boli jezik, to može biti znak nedostatka vitamina B12. Drugi simptomi koji prate deficit ovog vitamina su isušenost kože oko usana kao i ranice na rubovima usana i nosa. Trudite se povećati unos namirnica kao što su mlijeko, jaja, riža i riba.

Bolovi u leđima i nogama su mogući znak za nedostatak vitamina D, a drugi simptomi za to su bol u bokovima, otežano kretanje, malaksalost i povećano znojenje. Da bi vratili tijelo u balans, potrudite se malo više vremena provoditi na otvorenom, sunčajući se, ali ne pretjerano da bi zaradili moguće opekotine.

Ukoliko imate problema sa učestalim infekcijama, pretpostavljamo da Vam nedostaje selen. Simptomi koji mogu potvrditi nedostatak selena u organizmu su često obolijevanje i bolovi. Selen možete nadoknaditi tako što će te jesti orašaste plodove, češnjak, jaja i gljive.

Anksioznost nas upozorava na nedostatak magnezija, a iritabilnost i nervoza to mogu samo dodatno potvrditi. Magnezij nadoknadite namirnicama poput špinata, badema kao i uz pomoć kruha od cjelovitih žitarica.

Rane u ustima se znaju pojaviti kada u tijelu nedostaje vitamin A. Drugi simptomi koji se pojave su česte prehlade, prhut, isušena koža, kosa bez sjaja, sklonost aknama i pojava peruti. Vitamin A nadomjestite jedući jetrica, jaja, sir i jogurt.

Izražene vene bi vrlo lako mogle biti znak za nedostatak vitamina C. Drugi simptomi koji to mogu potvrditi su sklonost infekcijama kao i sklonost krvarenju. Vitamin C se može nadoknaditi optimalnim količinama voća i povrća.

Često budete zbunjeni? To može biti posljedica nedostatka vitamina B1. Drugi simptomi koji mogu potvrditi da je doista riječ o tome su mučnine i česte promjene raspoloženja. Da nadoknadite vitamin B1, jedite što više rižu, cjelovite žitarice i grah.

Za pogoršan vid možemo okriviti nedostatak vitamina E. Drugi simptomi koji ukazuju na ovaj deficit su peckanje i gubitak osjeta u rukama i nogama, azospermija i sklonost infekcijama. Nadoknadite vitamin E, tako što ćete koristiti biljna ulja, jesti orahe, plodove mora i avokado.

Kažu da sijede rastu zbog stresa, i tu ima istine, no one se mogu javiti i kao posljedica nedostatka bakra u našem tijelu. Simptomi koji to potvrđuju su ispucala kosa, visok krvni tlak, neplodnost i srčana aritmija. Crni papar, plodovi mora i kakao su odlične namirnice za nadoknaditi bakar u organizmu.

Česte vrtoglavice su znak da vam nedostaje željeza. Drugi simptomi koji to dodatno potvrđuju su razdražljivost, tromost, ubrzani otkucaji srca i loša koncentracija. Da bi nadoknadili nedostatak željeza, jedite namirnice poput crvenog mesa, piletine, tamnozelenog povrća i sušenog voća.

Nedostatak energije nam govori da našem tijelu nedostaje magnezija. Pored toga, simptomi koji se mogu javiti su mučnina, tromost, slabost i gubitak orijentacije. Nadoknadite magnezij tako što ćete jesti ribu, zeleno lisnato povrće, piti mineralnu vodu, grickati orahe, te imati za doručak cjelovite žitarice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...