Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Acerola obiluje vitaminom C – Ukusni i osvježavajući plodovi slični trešnji

Acerola – Malphighia glabra, je voće sa najvećim sadržajem vitamina C. Acerola, biljka poznata i kao tropska višnja obiluje vitaminom C. Ovaj slatki plod je jako bogat vitaminom C, izrazito je osvježavajući i ugodnog okusa.

U odnosu na limun, acerola sadrži čak 20 puta veću količinu ovog vitamina.

Zastupljenost visokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina, omogućava da se još bolje iskoristi vitamin C kao i da se pojačaju njegova nutritivna svojstva. Uspijeva u zapadnoj Indiji, na Barbadosu, Jamajci i Surinamu a cijenjena je upravo zbog izuzetno visokog sadržaja vitamina C.

Acerola je biljka koja raste kao grm ili manje drvo, visine od 5 do 15 m.

Grane su krte, sa dlačicama, a listovi biljke su sjajni i svjetlo do tamno zeleni, eliptičnog oblika, dugi od 2 do 7 cm i široki od 9,5 do 40 mm.

Mladi listovi su obloženi bijelim, svilenkastim, iritirajućim dlačicama. Cvjetovi su ružičaste ili bijele boje. Plod acerole je veličine ploda trešnje, a na nju dosta i podsjeća svojim oblikom, s tim što ponekad može biti narančaste boje.

Naučite prepoznati acerolu i razlikovati ju od trešnje

Iako izvana plod može podsjećati na plod trešnje, čim se acerola otvori, u plodu se vidi nekoliko manjih sjemenki, za razliku od jedne koštice koju pronalazimo u trešnji.

Sjemenke acerole su žućkaste boje i nisu jestive. Mladi plodovi su mekani, sočni, prijatnog kiselkastog okusa.

Acerola nije prava trešnja, ona više sliči agrumima. Njen mesnati dio podijeljen je na kriške. Zrela acerola je tamnocrvene boje, promjera manjeg od dva centimetra, hrskava je i pikantnog i gorko-slatkog ukusa.

Acerola se tradicionalno koristila u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta. Tropska višnja acerola sadrži oko 1.800 mg C vitamina na 100 g proizvoda i zato sok te namirnice koriste američki piloti. Acerola se često koristi u tabletama C vitamina kao poseban dodatak aromi. Voćka se ubire u napola zrelom stanju kada sadržaj vitamina C postiže svoj maksimum. Iz acerole se dobiva do 95% vitamina u obliku tečnosti, koja se zatim pretvara u prašak i priprema koncentrat. Ova voćka može da se nađe u prodavaonicama zdrave hrane sušena ili kao sok.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...