Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Znate li koja je hrana bogata kalijem?

hrana za nedostatak kalija
Foto: Pixabay / Banane

Namirnice bogate kalijem bitan su dio uravnotežene prehrane, jer taj mineral pomaže tijelu regulirati razine tekućine, zatim pomaže živčanom sustavu da funkcionira što bolje, te poboljšava mišićne funkcije i izbacuje toksine. Hrana dobra za nedostatak kalija, da ga nadomijestite.

Kalij, također, može sniziti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, a smanjuje i rizik od moždanog udara.

Hrana za nedostatak kalija

Nedostatak kalija u organizmu izaziva umor, nesanicu, depresiju, slabost i mnoge kardiovaskularne probleme. Odrasla osoba treba ga unijeti 4700 miligrama dnevno, a namirnice bogate kalijem trebaju izbjegavati osobe s bubrežnim problemima. Donosimo popis namirnica s visokim udjelom kalija.

Riba – ovo će sigurno razveseliti ljubitelje ribe. Većina vrsta ribe ima sadrži najmanje 10% dnevne preporučene količine kalija, a određene vrste poput tune i lososa su još bogatije. Kao i kod krumpira, idealno je izbjegavati prženje. Uz plodove mora, nemasna govedina, piletina i puretina također sadrže dosta kalija.

Krumpir – jedan krumpir prosječne veličine sadrži 900 miligrama kalija. Bilo bi dobro da ga ne pržite, a pečeni krumpir je jedan od najzdravijih načina da ga pripremiti, ukoliko ne dodajete masti kao što su kiselo vrhnje ili rastopljeni sir.

Banane – ako ste čuli samo za jednu namirnicu bogatu kalijem onda je to sigurno bila banana. Odlične su za dobivanje velikih količina energije, izvor su vlakana te vitamina B6 i C. Uz banane, kalija ima i u dinji, kiviju, naranči i jagodi.

Suho voće – volite li slatko, a pritom pazite na svoje zdravlje, suho voće je izvrstan izbor jer osim šećera sadrži i kalij. Najbolje su marelice, a nećete pogriješiti ni ako konzumirate breskve, grožđice ili smokve u sušenom obliku.

Grah – ova se namirnica može na puno načina pripremiti, što joj je velika prednost. Jedna šalica sadržava 600 miligrama kalija.

Uz navedene namirnice, kalijem su bogate i sušene rajčice te avokado.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...