Prirodno čišćenje jetre i žuči

prirodno čiščenje jetre
15 travnja, 2020 0 Comments

Jetra je organ i najveća žlijezda u tijelu, a nalazi se na gornjoj desnoj strani trbušne šupljine. Jetra je zaslužna za spremanje tvari koje su organizmu potrebne i korisne, te za neutraliziranje štetnih tvari. 

Kroz jetru prolazi sve što unesemo u organizam. Važna je za reguliranje masti, ugljikohidrata i proteina, ali i željeza te vitamina. 

Uzroci problema sa jetrom

Zbog toga što je odgovorna za njihovu regulaciju, ako ne funkcionira pravilno, dolazi do bolesti kao što su problemi sa nadutošću i probavnim smetnjama, prevelikom toksičnošću organizma, problemima sa žući, cirozom jetre, žuticom i mnogim drugim.

Do problema sa jetrom najčešće dolazi zbog unosa štetnih tvari u organizam. Pošto sve prolazi kroz jetru jer ona filtrira i tako čisti organizam, sve tvari završe u jetri pa tako i sve štetne tvari. Nakupljanje takvih tvari dovodi do bolesti jetre, a najčešće do upale žučnog mjehura ili tzv. žučnog kamenca.

Žučni kamenac

Jedna od čestih pojava kada je u pitanju problem sa jetrom je žučni kamenac ili popularnije, žuč. Žuč je tekućina koja se stvara u jetri, a uloga joj je probava masti u crijevima. Iako je kolesterol sastavan dio žuči, nepravilna prehrana dovodi do povećanog kolesterola, a njegovo preveliko nakupljanje rezultira taloženjem. 

Taloženje se očituje kao žučni kamenac, a najčešće se prepoznaje po bolovima u trbušnoj šupljini nakon masnog obroka.

Prirodno čišćenje jetre i žuči

Da bi se bez kirurških zahvata riješio problem sa žuči valja krenuti od čišćenja jetre. Tako se smiruju tegobe žučnog kamenca.  

  • Uravnoteženje prehrane

Postoji kolesterolski i pigmentni žučni kamenac. Kolesterolski je najčešći, te mu je najčešći uzrok prehrana, pretilost i lijekovi. Kako je nepravilna prehrana najvjerojatnije dovela do druga dva problema i konačno do problema sa jetrom, valja krenuti od promjene u prehrani. 

Prvi korak je izbacivanje masne hrane, alkohola i nikotina, što će ublažiti ako ne i u cijelosti eliminirati bolove uzrokovane žučnim kamencem. 

uravnotežena prehrana za žuč i jetru
Uravnotežena prehrana
  • Izbacivanje masti

Iako smo već spomenuli, opet skrećemo pozornost na masti. Ako ne dođe do promjene u prehrani, prije nego se počne sa čajevima i drugim metodama za prirodno za čišćenje jetre i žuči, potrebno je privremeno izbaciti ili barem smanjiti masti iz prehrane jer su masti među glavnim uzrocima žučnog kamenca. 

U masti se osim ulja i masnoća u mesu ubrajaju i jaja, mlijeko (punomasno) i orašasti plodovi. Njih se može zamijeniti sokovima od svježeg voća i povrća. 

  • Maslinovo ulje

Pod pretpostavkom da se u privremeno u cijelosti izbacio unos masti, iako je potrebno izbjegavati mast, 1-2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno će imati više koristi nego štete, jer ono doprinosi smanjenju razine kolesterola, a to je poželjno kod problema sa žučnim kamencem. 

Kod kronične upale žuči se ne preporuča maslinovo ulje.

  • Čajevi

Čaj od matičnjaka, maslačka, tratinčice, koprive i stolisnika su najčešće korišteni za ove svrhe. Najbolje ih je pripremati iz osušenih listova biljke kako bi se iskoristio njihov potencijal. 

Čajevi se pripremaju na način da nakon što voda proključa, ostavi se 1-2 minute da se ‘ohladi’, i tek potom se osušena biljka stavlja u vodu. U suprotnom se uništavaju i gube neki vrlo korisni učinci čajeva. 

Također, kombinacija kurkume i meda omogućava smanjivanje i razbijanje kamenca i jača imunitet radi sprječavanja upalnih procesa.

  • Voće, povrće i voda 

Voće kao neobrađene prirodne namirnice imaju pozitivan učinak na cijeli organizam te mu daju prirodni šećer, čime se namiruju potrebe organizma za šećerom, bez da se šteti jetri. 

Povrće pospješuje i olakšava probavu, a za razliku od nekih prerađenih namirnica, na crijeva djeluje smirujuće i opuštajuće. Sokovi i juhe od svježeg povrća vrlo često djeluju smirujuće na bolove u jetri.

Voda je neophodna radi hidratacije organizma. Povećan unos vode pomaže organizmu lakše obavljati zadatke koje ima pred sobom. Zbog toga povećan unos vode kao tekućine pomaže ponovnoj uspostavi ravnoteže u organizmu i naravno, jetri.

Zaključak

Jetra se obnavlja i ako se ona očisti može se oporaviti bez operacijskih zahvata. Čišćenje jetre prirodnim putem sprječava da bolesti jetre prijeđu u kronično stanje.

Zdrava i uravnotežena prehrana uz umjerenu fizičku aktivnost je uvijek prvi korak u liječenju organizma. Ne predstavlja alternativnu nego najvažniju metodu liječenja te bi se trebala shvatiti kao prevencija, a ne metoda liječenja. Čajevi zajedno sa smanjenjem unosa masti, hidratacijom i povećanim fizičkim kretanjem će dovesti organizam u stanje uravnoteženosti i ukloniti uzroke upale žučnog mjehura, bez potrebe za operativnim zahvatima.

Ostavi komentar

Your email address will not be published.