Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodnim putem očistite organizam od nakupljenih toksina

detoksikacija
Napitak za detoksikaciju

Detoksikacija je svima potrebna, a stručnjaci savjetuju da se uradi barem jednom godišnje i to u proljeće. Saznajte u nastavku kako se radi detoksikacija i zbog čega. Mnoge su prednosti od nje zbog čega i mi savjetujemo da isprobate neku od metoda čišćenja organizma.

Spomenut ćemo par prirodnih metoda detoksikacije organizma. Odaberite sebi jednu, i očistite tijelo od otrova.

Nakon što očistite organizam, vratit ćete snagu, ukloniti stalni osjećaj umora i osjećat ćete se zdraviji u svakom pogledu.

Nećemo duljiti sa uvodnim tekstom, idemo na konkretne metode čišćenja organizma.

Prirodni napitak za detoksikaciju

Za čišćenje tijela od toksina poslužite se prirodnim namirnicama.

Napitak za detoksikaciju

Za ovaj recept trebaju vam:

  • jedna cikla zajedno s lišćem
  • jedna narezana mrkva
  • jedna oguljena i očišćena jabuka
  • manji komad svježeg očišćenog đumbira
  • sok od pola limuna

Pripremite napitak: Uzmite namirnice i sve ih zajedno pomiješajte i napravite napitak. Ključ je u soku od mrkve koji je snažan antioksidant. Osim što štiti od raka i infekcija, on odlično čisti jetra, bubrege i čitav probavni sustav.

Mala napomena: Previše soka od mrkve obojiti će vam kožu u narančasto. Ne pretjerujte s napitkom i nikako ga nemojte piti samog. Djeci ga dozirajte savjesno i oprezno.

Još jedna metoda čišćenja organizma

Oni malo više ustrajni mogu da isprobaju post koji će pomoći da očiste organizam od toksina. Čišćenje organizma nije lako, pa su ustrajnost i dosljednost jako bitni. Sami sebe nagovorite na ovaj post, i rezultati neće izostati.

Post je zapravo i najstarija metoda čišćenja od toksina. Postovi se spominju još u ayurvedi, drevnoj indijskoj znanosti o zdravlju i životu, koja je stara najmanje 5000 godina. Danas postoji nekoliko vrsta postova; post na voću i povrću, post sa sokovima, post na vodi, čak i post bez vode.

Ako se odlučite za post, trebate znati da ćete tako efikasno da očistite sve organe i stanice od štetnih tvari i obnoviti ih u potpunosti.

Za vrijeme posta, probava, srce i krvožilni sustav u čovjeka su manje opterećeni. Poboljšava se disanje te se pluća i stanice organizma bolje opskrbljuju kisikom. Post regulira rad mnogih organa i poboljšava cjelokupni metabolizam. Mnogi su kazali da se nakon posta osjećaju kao da su “ponovno rođeni”.

Čišćenje organizma – Post na vodi

Post na vodi je stari, ali jako djelotvoran način čišćenja organizma i liječenja mnogih bolesti. Tijekom posta se pije isključivo pročišćena voda, a sami postupak omogućit će tijelu da se odmori, očisti od toksina i izliječi. Za vrijeme posta, tijelo, umjesto da troši energiju na probavljanje hrane, koristi je za sagorijevanje toksina i liječenje oštećenih stanica i organa. Jednodnevni post na vodi možete napraviti jedanput tjedno.

Vrlo je jednostavno: započnite dan s čašom vode i tako nastavite. Drugi dan prekinite post svježe cijeđenim sokom od voća ili povrća. Nekoliko sati nakon toga pojedite laganu juhu, a kasnije kuhano povrće. Post na vodi može trajati i više dana, čak do 2 tjedna, ali takve dugotrajne postove treba provoditi samo uz stručni nadzor.

Kako zapravo djeluje detoksikacija?

Najbliža definicija detoksikacije kaže – To je proces čišćenja krvi i eliminiranja otrova iz krvi i tijela. Djeluje prvenstveno na uklanjanje otrova iz jetre, bubrega, pluća i limfe. Prirodni proces detoksikacije se radi na nekoliko načina, a jedan od njih je i post koji smo već spomenuli.

Kome je potrebna detoksikacija?

Smatra se da bi svaka osoba barem jednom godišnje trebala provesti neku vrstu detoksikacije.

Najbolje je vrijeme za detoksikaciju je u proljeće, nakon obilnih zimskih objeda, da se pripremimo na predstojeću godinu i dočekamo je zdravi i puni snage. Kratki program detoksikacije u pravilu je bezopasan za sve ljude, a brojne znanstvene studije dokazuju zdravstvene dobrobiti čišćenja organizma.

OPREZ: Dojilje, djeca, pacijenti s kroničnim degenerativnim bolestima, rakom ili tuberkulozom trebaju se savjetovati sa svojim liječnikom prije detoksikacije.

Osobito je potrebno čišćenje organizma ako imate simptome poput neobjašnjivog umora, iritirane kože, alergije, otečenost kapaka i podočnjake, napuhnutost trbuha, lošu probavu te poremećaje menstrualnog ciklusa.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...