Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Saznajte zbog čega je gorka hrana tako dobar prirodni lijek

Ako se prepoznajete u skupini ljudi koji su bili izloženi otrovnim tvarima iz okoliša, konzumiranju alkohola, konzumiranju većih količina mesa ili jednostavno imate visoke razine kolesterola i masna jetra, onda je zaista pravo vrijeme da zagrizete u nešto zaista gorko. Sami sebi odaberite lijek.

Naime, određene gorke trave su savršeni pripravci za jetru jer stimuliraju njen rad, čiste je od nakupljenih nečistoća i štite ju.

Pored toga, spomenute namirnice pospješuju i rad žučnog mjehura. Iako nepce modernog čovjeka nije sklono gorkoj hrani, gorko bilje je nužno jer potiče i podupire dobru probavu. Njemačko istraživanje pokazuje da gorki biljni tonik stimulira žuč, proizvodnju klorovodične kiseline, stimulira živčani sustav i funkciju imunološkog sustava, a pomaže i kod umora i iscrpljenosti.

Četiri najčešće korištene gorke, ljekovite trave koje preporučuju i tradicionalna i moderna medicina su sikavica (Silybum marianum), maslačak, mahonija (Berberis aquifolium) i encijan (lincura, žuta lincura, srčanik ili žuta gencijana, lat. Gentiana lutea).

Sikavica je biljka koja jako dobro štiti stanice jetre. Ova gorka biljka štiti stanice jetre tako što ih ‘premazuje’ fitokemikalijama, koje liječe oštećene stanice jetre i štite zdrave stanice od mogućeg oštećenja.

U medicinskom časopisu Phytochemical Research sikavica ili Silybum marianum se navodi kao najbolje istražena biljka za liječenje bolesti jetre. Sjeme i plod sikavice sadrže najviše silimarina, antioksidansa koji, između ostalog, blokira i otrove.

U pokusima na životinjama sikavica je smanjila oštećenje jetre uzrokovano acetaminofenom, zračenjem, tetraklormetanom, zagađenjem okoliša i ostalim otrovnim tvarima. Mlijeko sikavice liječi i oštećenje jetre od alkohola, hepatitisa i druge bolesti jetre.

Imajte na umu da se naše tijelo može naviknuti na silimarin. Uzimajte ga stoga dva tjedna, a zatim napravite pauzu od dva tjedna. Nakon pauze možete nastaviti s uzimanjem.

Maslačak stimulira probavu i stvaranje žuči. I maslačak potiče probavu te stimulira jetru da proizvodi više žuči. Na ovaj način čisti jetru i žučni mjehur.

International Journal of Molecular Science objavio je studiju iz 2010. o učinku korijena i lista maslačka na kolesterol (studija je provedena na kunićima). Iako studija na životinjama ne mora imati iste rezultate kod ljudi, mnoštvo empirijskih dokaza podupire ideju da je maslačak koristan za ljude.

Spomenuta studija je pokazala da maslačak može smanjiti kolesterol, reumatizam, oksidativni stres koji pridonosi nastanku ateroskleroze, a djeluje i kao diuretik. Zaključili su da se maslačak može koristiti kako bi se spriječile bolesti jetre i srca.

Korijen mahonije je omiljen među dermatolozima. Mahonija se koristi u liječenju akni jer ima protubakterijska i protuupalna svojstva te stimulira žuč.

Mahonija (Berberis aquifolium) sadrži tvar berberine, koja može onemogućiti širenje bakterija. Ako je pijte u čaju, možete isprati urinarni trakt i ukloniti infekcije. U kapsulama se daje kao lijek za dijareju.

Korijen encijana podržava funkciju jetre i djeluje kao fungicid. Ekstrakt encijanovog korijena je fungicid, a ima i protuupalna svojstva. Njegovi gorki sokovi potiču lučenje želučanih sokova i žuči.

Tinktura encijanovog korijena u alkoholnoj bazi pospješuje pražnjenje žučnog mjehura, što pridonosi povećanju probave proteina i masti.

Izvor: magazin.net.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...