Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Zbog čega nastaju modrice po tijelu?

Dali znate što je modrica? Naime, modrica nastaje zbog razlijevanja krvi iz oštećenih krvnih žila pod površinskim dijelom kože.

Pojava modrica po tijelu…

Iako modrice najčešće nastaju zbog udarca ili nagnječenja, postoje i neki drugi uzroci njihovog nastanka, zbog kojih biste se trebali posavjetovati s vašim liječnikom.

Trebate znati da modrice nisu uvijek bezazlene.

Kada se priča o modricama, obično se misli na krvarenja ispod kože, koja nastaju nakon traume. To se događa kada trauma, odnosno udarac ošteti male krvne žile ispod kože, ali ne ošteti kožu. Krv iz oštećenih žilica skuplja se blizu površine kože što uzrokuje promjenu boje kože, odnosno modricu.

Ledeno olakšanje za nastalu modricu – Ako je došlo do nekog udarca, možete smanjiti posljedice i spriječiti pojavu još veće modrice. Led će smanjiti oteklinu i bol jer hladnoća steže krvne žile zbog čega će se smanjiti istjecanje krvi. Nakon udarca stavite hladan oblog, čuvajte ga 20-30 minuta, zatim pustite da se koža sljedećih 20-30 minuta “temperira”. Ovaj postupak ponavljajte tri do četiri puta tijekom prva dva dana nakon udarca. Ako nemate leda, isti učinak imat će i vrećice smrznutog povrća.

Modrice su prolazna promjena na koži i spontano nestaju, a traju ovisno o jačini traume. Nestanak modrica mogu ubrzati heparinske masti. Ako koristite masti, savjetuje se primjena heparinske kreme tijekom 1-2 tjedna, ali ako se modrica ne povuče, svakako se javite liječniku.

Što u slučaju da modrica ne prolazi – Naime, obična modrica trebala bi nestati u roku jednog do dva tjedna. Ukoliko modrica ne prolazi, posumnjate li da je trauma oštetila kost, osjećate li neuobičajeno jaku bol, svakako se javite liječniku. Modrice ne nastaju samo zbog udarca. Mogu se pojaviti u osoba koje jako puno vježbaju i izložene su velikim fizičkim naporima, na primjer kod sportaša i body-buildera. Napori uzrokuju mikroskopska oštećenja žilica ispod kože, zbog čega se javi modrica.

Modrice se češće javljaju u starijih ljudi – Čak i blaga trauma na koži, manji udarac ili nagnječenje, mogu izazvati podljev jer koža u starijoj dobi postaje tanja, a tkiva koje podržavaju krvne žile postaju krhkija.

Naučite prepoznati znakove poremećaja i bolesti – Nekada se modrice javljaju bez vama poznatog razloga. U tom slučaju trebate potražiti stručnu pomoć, jer se možda radi o nekom poremećaju u organizmu. Ovo se posebno odnosi ako je nastajanje modrica praćeno krvarenjem iz nosa ili krvarenjem desni. Kada se istodobno sa stvaranjem podljeva javlja oticanje i krvarenje zubnog mesa, uzrok može biti pomanjkanje vitamina C, riboflavina (vitamina B2) ili folne kiseline (vitamina B9). Bolesti jetre ili bubrega te uzimanje nekih lijekova mogu uzrokovati manju količinu trombocita. Kada se količina trombocita u krvi smanji, podljevi i masnice pojavljuju se i nakon sasvim slabih udaraca koje vrlo često ni ne primijetimo. U svakom slučaju, ako uočite učestalu pojavu modrica, za koje niste sigurni kako ste ih dobili, potražite liječničku pomoć.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...