Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Zatvor – Neke činjenice o biljnim vlaknima

Tužna je činjenica da većina Amerikanaca vjerojatno ne bi trebala laksative, biljne ili neke druge, kad bi se pravilno hranila. Ovo naime, danas vrijedi i za područje Europe, pa i našeg, kako ga mnogi ne vole zvati, Balkansko područje.

Liječnici znaju da ishrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor, tako što pospješuje kretanje sadržaja crijeva. Danas se mnogi bore protiv ove pojave, odnosno bolesti, pa da se pridružimo sa nekim saznanjima i činjenicama u vezi zatvora, odnosno opsipacije.

Evo sigurne formule za dobivanje zatvora. Ako želite ući u grupu koja ima problema sa probavom, te dobiti zatvor iz ishrane izbacite sve voće, povrće i integralne žitarice. Sve su to namirnice koje su bogate biljnim vlaknima. Umjesto toga, jedite puno mesa, masnoće i mliječnih proizvoda. Ako se sagledaju samo ove dvije porazne činjenice, onda nije ni čudo da oko jedne desetine Amerikanaca pati od zatvora, s time da taj postotak kod starijih osoba raste i do 20 posto.

Kad se kaže da način ishrane može spriječiti zatvor, ne govori se samo o soku od suhih šljiva. Naime, svaka namirnica pripravljena od integralnih žitarica i sve voće i povrće bogato biljnim vlaknima utječe na prevenciju i ublažavanje zatvora.

U narodnoj se medicini kao laksativi posebno cijene sljedeće namirnice: badem, jabuke, avokado, vodopija (Cichorium intybus), maslačak, datulje, endivija (Cichorium endivia), smokve, sjeme lana, grožđe, mango, papaja, peršin, grejpfrut, suhe šljive, rabarbara, breskve, soja, repa, orasi i potočarka (Nasturtium officinale).

Od gore spomenutih namirnica lako možete smisliti koliko od želite recepata za juhe i razne salate.

Ako patite od zatvora, najprije trebate promijeniti način ishrane, prelaskom na praksu takozvane ‘dvostruke petice’, odnosno konzumiranja po pet vrsta voća i povrća dnevno. Ukoliko nakon dva dana takve ishrane još uvijek imate zatvor, povećajte količinu voća i povrća, a smanjite količinu namirnica siromašnih biljnim vlaknima poput, primjerice, mesa i pekarskih proizvoda od rafiniranog brašna. Istodobno se preporučuje izbjegavanje crnog i zelenog čaja. Čaj naime sadrži velike količine tanina, zbog čega se, između ostalog, i preporučuje za liječenje proljeva. Tanini su tvari koje utječu na zadržavanje stolice i usporavaju kretanje sadržaja u crijevima. Sokovi pripravljeni od različitog voća i povrća također su učinkoviti, posebno oni kod kojih u pripravi ne dolazi do gubitka veće količine biljnih vlakana. Naravno, na vrhu tog popisa nalazi se sok od suhih šljiva, ali neki zagovornici česte upotrebe biljnih sokova tvrde kako je i sok od jabuke i kruške izvanredno dobar laksativ.

Što se tiče sokova od povrća, preporučuju se sokovi od šparoge i krumpira. Ljubitelji sokova često za njihovo pripravljanje koriste kućanske strojeve koji odstranjuju najveći dio biljnih vlakana. Kad je riječ o liječenju zatvora, takva je praksa vrlo pogrešna, jer su upravo biljna vlakna ono što nam treba.

Zelena ljekarna za liječenje crijevnog zatvora

Ovo je prilika da spomenemo biljke koje mogu pomoći u sprječavanju i liječenju zatvora.

Lan (Linum usitatissimum). Sjeme lana kao biljno sredstvo za liječenje zatvora podržava i Komisija E, stručno znanstveno tijelo njemačke vlade za medicinsku primjenu ljekovitog bilja. Ona kod kroničnog zatvora preporučuje uzimanje jedne do tri žličice cijelog ili usitnjenog sjemena lana dva ili tri puta dnevno. Posebno upozorenje! Ako koristite ovaj biljni lijek, posebno se pobrinite i da istodobno unosite velike količine vode, najmanje osam punih čaša dnevno, kako bi se cijeli sadržaj lakše kretao kroz probavni trakt.

Afrički trputac (Plantago ovata). Sitno sjeme afričkog trputca sadrži biljna vlakna poznata i kao biljno ljepilo, koja apsorbiraju veliki dio tekućine u crijevima, od čega jako nabubre. Time djeluju na povećanje obujma sadržaja u crijevima, zbog čega dolazi do povećanog pritiska na njihove zidove i grčenja trbušnih mišića koje izaziva ono što nazivamo ‘nuždom’. Afrički trputac posebno je popularan u Njemačkoj i Komisija E kod kroničnog zatvora odobrava uzimanje tri do deset čajnih žličica dnevno. Kako i kod sjemena lana, i ovdje je potrebno istodobno uzimati velike količine vode, jer bi inače moglo doći do potpuno suprotnih učinaka.

Aloja (Aloe, različite vrste), pasji drijen (Rhamnus catharicus), američka krkavina (Rhamnus purshianus), obična krkavina (Frangula alnus) i sena (Cassia senna). Sve ove biljke sadrže moćne prirodne taksativne kemikalije znanstvenog naziva antrakinoni. Uz određene ograde, Komisija E podržava upotrebu svih ovih biljaka za liječenje kroničnog zatvora. Predlažemo da bilo koju od ovih ljekovitih biljaka koje sadrže antrakinone koristite tek kao posljednje sredstvo. Prije nego posegnete za njima, trebate pokušati s ishranom bogatom vlaknima i drugim, blažim ljekovitim biljkama. Svaka biljka koja sadrži antrakinone može djelovati neprijatno moćno. Ako koristite pasji drijen ili krkavinu, zapravo koru ovih biljaka, pazite da kora bude stara. Antrahinoni iz svježe kore tako snažno iritiraju probavni trakt, da mogu izazvati krvavi proljev i povraćanje. Laksative na osnovi antrakinona ne bi trebali trajno koristiti, a potpuno ih treba izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja. Dugotrajna upotreba ovih laksativa može izazvati i pojavu ovisnosti. Stoga ih doista i smatram posljednjim sredstvom.

Piskavica (Trigonellafoenum-graecum). Sjeme piskavice sadrži biljnu mliječ koja apsorbira tekućinu. Ako koristite sjeme piskavice, obvezno istodobno unosite velike količine vode, kako biste omogućili lako kretanje sadržaja u crijevima. I nemojte koristiti više od dvije žličice odjednom, jer veća količina može izazvati bolove u trbuhu.

Kineska rabarbara (Rheum officinale). Pripravite pire od tri stabljike rabarbare, bez lišća. Tome dodajte jednu šalicu soka od jabuke, četvrtinu oguljenog limuna i jednu žličicu meda. Dobit ćete gusti napitak oštrog ukusa, koji bi trebao dobro odraditi svoj posao. Rabarbara sadrži prirodnu laksativnu kemikaliju, otprilike jednaku onoj iz krkavine ili sene. Sadrži i velike količine biljnih vlakana. Ipak, upamtite da purgativno djelovanje može biti dosta jako, vjerojatno je bolje najprije iskušati neke druge metode.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...