Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Pet zdravstvenih prednosti krumpira kojih trebate biti svjesni

Mnogi od nas smatraju da je krumpir nezdrava, debljajuća namirnica koju treba što više izbjegavati. Ipak, to nije istina, a evo i par činjenica koje trebate znati o krumpiru.

Saznajte još zanimljivih činjenica u vezi krumpira.

Krumpir svi jedemo, no ipak slabo smo upoznati sa ljekovitim svojstvima ove biljke. Osim što je dobra namirnica za pripremu raznih ukusnih jela, krumpir je ljekovit.

Danas se dosta često koristi i kao ljekovita biljka koja dobro pomaže u slučaju raznih tegoba.

Činjenica je da krumpire često jedemo uz dodatke poput majoneze, kiselog vrhnja ili ih pržimo u ulju i takve ih konzumiramo.

Naravno da tada krumpir nije preporučena namirnica za kvalitetan i zdrav obrok. No ukoliko ih konzumiramo kuhane ili pečene s korom, do izražaja mogu doći sve dobre strane krumpira kao zdrave i kvalitetne namirnice.

Naime, krumpir je jako bogat kalijem – Jedan veliki krumpir s korom sadrži 1.600 miligrama kalija, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze kalija i gotovo četiri puta veća količina od one koju sadrži jedna banana, koju poznajemo po njezinom obilju kalijem.

Ne samo da kalij igra ključnu ulogu u hidrataciji organizma i pomaže nam prilikom vježbanja, nego nam ovaj mineral jako uspješno snižava krvni tlak.

Krumpiri su bogati vlaknima – Barem ako pojedete koru, koja se normalno može konzumirati nakon kuhanja ili pečenja. Veliki krumpir sadrži sedam grama dijetalnih vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne doze, no zapamtite da krumpir bez kore sadrži tek jedan gram ovih vlakana.

Prehrana bogata vlaknima pomaže nam da se dulje osjećamo siti, što znači da ćemo manje grickati između obroka, ali će i smanjiti rizik od srčanog udara, sniziti kolesterol i pomoći u sprječavanju dijabetesa.

Krumpiri sadrže dosta vitamina C – Možda nikad to ne biste rekli, ali kora jednog krumpira sadrži 29 miligrama C vitamina, što je gotovo polovica poželjne dnevne doze, te više od trećine količine koju sadrži naranča koja je pak na glasu kao odličan izvor ovog vitamina.

Iako se zbog unosa vitamina C nećete ‘preko noći’ riješiti prehlade, on je značajan antioksidans i pomaže pri zacjeljivanju rana.

Krumpiri su značajan izvor mangana – Možda niste baš upoznati s manganom, no to ne znači da vam on nije potreban. Mangan je ključan element u obradi bjelančevina, ugljikohidrata i kolesterola, te je uključen u jačanje kostiju.

Jedan veliki krumpir s korom sadrži 33% preporučene dnevne doze mangana.

Krumpiri obiluju i vitaminom B6 – Vitamin B6 obavlja mnoge pozadinske funkcije, te naporno radi u očuvanju srčano žilnih i probavnih funkcija, jačanju imuniteta, te mišićnog i živčanog sistema.

Također, vitamin B6 proizvodi važne hormone u mozgu, a jedan veliki krumpir s korom dnevno pruža nam čak 46% preporučene dnevne količine B6 vitamina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...