Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Važnost ugljikohidrata – Koja im je uloga u našem tijelu, i kako djeluju na zdravlje čovjeka?

Ugljikohidrati su glavni snabdjevači našeg organizma energijom. Tijekom probave, škrob i šećeri, glavne vrste ugljikohidrata, razbijaju se u glukozu, poznatiju kao krvni šećer. Saznajte koja je uloga ugljikohidrata u našem organizmu.

Pročitajte malo na temu ugljikohidrata. Zbog čega su potrebni našem organizmu i kako ih je najbolje unositi? Odaberite prave namirnice za sebe…

Ovaj krvni šećer osigurava neophodnu energiju mozgu i centralnom živčanom sustavu. Ako jedete previše ugljikohidrata, više nego što može da bude pretvoreno u glukozu i u glikogen, rezultat je, kao što svi znamo, masnoća.

Kad je organizmu potrebno više goriva, masnoća ponovo prelazi u glukozu i tada gubite težinu.

Ugljikohidrati su za zdravlje važni koliko i ostali hranjivi sastojci a jedan gram ugljikohidrata ima četiri kalorije, baš kao i jedan gram proteina.

Mada zvanične procjene njihovih dnevnih potreba nema, savjetuje se svakodnevni minimum od 50 grama, kako bi se izbjegla ketoza, kiselo stanje krvi koje može da nastane u slučajevima kada se za stvaranje energije koriste prethodno nastale rezerve masti iz organizma.

Sada malo više detalja o ugljikohidratima i podjeli ugljikohidrata

Monosaharidi su najjednostavniji oblik ugljikohidrata.

Glukoza je najzastupljeniji ugljikohidrat u ljudskom tijelu. Svi složeniji ugljikohidrati se u organizmu razgrađuju na glukozu prije nego uđu u krvotok.

Fruktoza je ugljikohidrat koji se nalazi u voću, medu i ponekad u povrću. Ima najslađi okus od svih ugljikohidrata. Zbog svoje slatkoće, fruktoza je najčešće korišteno sladilo u industrijskoj preradi hrane.

Galaktoza je ugljikohidrat koji se nalazi u sastavu laktoze, odnosno mliječnog šećera.

Disaharidi su ugljikohidrati koji su izgrađeni od dva monosaharida. Disaharidi i monosaharidi se još nazivaju i šećeri tako da kada govorimo o šećerima mislimo na monosaharide i disaharide. Kada govorimo o ugljikohidratima mislimo na širu skupinu u koju spadaju još i oligosaharidi te polisaharidi.

Saharoza, obični kuhinjski šećer je najzastupljeniji šećer u ljudskoj prehrani. Nalazimo ga u bijelim ili smeđim kristalima pa policama svih trgovina. Saharoza se dobiva iz šećerne trstike. Sačinjena je od osnovnih elemenata glukoze i fruktoze.

Vlada mišljenje da je smeđi šećer zdraviji od bijelog no nije uvijek tako. Proizvođači šećera, prepoznavši potražnju za nerafiniranim šećerom koji je smeđe boje, ponekad dodaju umjetnu smeđu boju u bijeli šećer da bi zavarali kupce. Takav šećer nije nerafiniran nego još više rafiniran od običnog bijelog šećera.

Laktoza je mliječni šećer, a stvara se u mliječnoj žlijezdi kod sisavaca i igra važnu ulogu u prehrani dojenčadi. Laktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i galaktozu. Za razgradnju je potreban enzim Laktaza. Taj enzim je u organizmu najprisutniji kod dojenčadi. Sa starenjem se proizvodnja enzima smanjuje jer se u tijelo više ne unosi mlijeko. To ne vrijedi za ljude, ljudi proizvode taj enzim cijeli život i zato je mlijeko toliko popularno u našoj prehrani. No, to s doživotnim enzimima ne vrijedi za sve etničke grupe i sve ljude. Mnoge osobe ne mogu razgraditi laktozu i imaju želučanih problema ako konzumiraju mlijeko. Takve osobe trebaju izbjegavati mlijeko.

Oligosaharidi su ugljikohidrati s tri do deset molekula. Ugljikohidrati s više od 10 molekula su polisaharidom. U nastavku ćemo zbog jednostavnosti izostaviti oligosaharide te govoriti samo o polisaharidima.

Škrob je najzastupljeniji polisaharid u prehrani. Škrob nalazimo u riži, pšenici, krumpiru, mahunarkama te leći. Ima ga i u nezrelim bananama i jabukama.

Celuloza je polisaharid koji se nalazi u staničnim stjenkama.

Pektin je polisaharid koji se nalazi u voću i stabljikama, a važan je za stvaranje gela.

Glikogen jedini polisaharid životinjskog podrijetla, nalazi se u jetrima i mišićima životinja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...