Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Vaginitis – Upala sluznice

Prema nekim procjenama, vaginitis, odnosno upala sluznice kojom su obloženi zidovi vagine, razlog je otprilike polovice svih posjeta ginekologu.

Neke ljekovite biljke mogu pomoći u liječenju vaginitisa, pa pročitajte koje su to.

Ako imate problema sa upalom sluznice, svakako isprobajte neki od prirodnih lijekova koje predstavljamo. Mnoge biljke su se pokazale jako dobrima protiv vaginitisa, pa ćemo spomenuti koje su to i na koji način djeluju.

Nadamo se da će vam neka od njih pomoći.

Bijeli luk (Allium sativum). Ako vam se stavljanje u gazu zamotanog češnja bijelog luka ne čini najboljim načinom liječenja vaginitisa, pokušajte čajnu žličicu svježeg soka od bijelog luka dodati u nekoliko žličica jogurta i time ili natopite tampon, ili dobivenu smjesu dvaput dnevno koristite kao sredstvo za ispiranje vagine, sve dok simptomi ne nestanu. To sredstvo možda neće dobiti neku nagradu za dobar miris, ali može biti vrlo učinkovito.

Kajeputovac (Melaleuca, različite vrste). Ulje australskog kajeputovca tek je posljednjih nekoliko godina postalo poznato kao antiseptik, ali kako se širio glas o njegovoj pažnje vrijednoj moći izlječenja. Australski kemičari su dokazali kako je ulje kajeputovca posebno učinkovito u liječenju candide. Čini se daje ključni sastojak ulja, koji pridonosi djelovanju ove ljekovite biljke protiv candide, zapravo terpinen-4-ol. Studije su pokazale kako kreme i sredstva za ispiranje koja sadrže velike količine ovog spoja jednako tako učinkovito liječe gljivične infekcije kao i farmaceutski lijekovi protiv gljivica nistatin (Mycostatin) i klotrimazol (Gyne-Lotrimin). Za gljivične infekcije koje se ponavljaju Soule predlaže mješavinu dvije do tri kapi ulja kajeputovca i jedne žlice jogurta, u koju treba potopiti tampon. Tampon stavljajte šest noći uzastopce. Samo nemojte ulje kajaputovca, niti bilo koje drugo eterično ulje, uzimati oralno. Ona su krajnje koncentrirana, pa i njihove male količine mogu biti otrovne.

Kardamom (Ellettaria cardamomum). Kardamom može sadržavati i dva puta više terpinen-4-ola od kajeputovca. Možete slijediti iste upute koje su dane za ulje kajeputovca, ali umjesto njega koristite dvije do tri kapi ulja kardamoma.

Kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis). Zlatni korijen je biljni antibiotik širokog spektra djelovanja, zahvaljujući svojim dvoma kemijskim sastojcima, berberinu i hidrastinu. Nekoliko studija je pokazalo da ti sastojci pomažu u liječenju vaginitisa izazvanog amebom iz porodice Trichomona. Zlatni korijen posjeduje i određenu sposobnost jačanja imunološkog sustava. Obje ove biljke treba uzimati oralno, u obliku čajeva, tinktura ili kapsula.

Gavez (Symphytum officinale). U većini slučajeva vaginitis uzrokuje infekcija, ali ponekad, posebno kod žena koje su prošle razdoblje menopauze, suhoća vagine može izazvati nadražaj ili upalu tijekom ili nakon seksualnog odnosa. Stoga Rose neposredno prije spolnog odnosa predlaže upotrebu hidratantnog losiona ili bjelanca pomiješanog sa sadržajem kapsule vitamina E i s nekoliko kapi tinkture gaveza.

Lavanda (Lavandula, različite vrste). Rose, kalifornijska travarka za liječenje vaginitisa uzrokovanog trichomonom ili gardnerellom predlaže upotrebu eteričnih ulja, posebno ulja lavande. Ona savjetuje dodavanje nekoliko kapi ulja lavande u sredstvo za ispiranje, ljekovitu kupku, kreme, losione i tampone. Upamtite da su eterična ulja namijenjena samo za vanjsku upotrebu. Uz lavandu, ona podržava i upotrebu ulja kajeputovca, a povremeno i kadulje i njemačke kamilice. Redovito vaginalno ispiranje može uništiti korisne mikroorganizme i otvoriti put za prodor nekih vrsta mikroorganizama koji izazivaju infekciju. Zapravo, istraživanja pokazuju da su žene koje se redovito ispiru izložene povećanom riziku od upala u području karlice.

Štavelj (Rumex crispus). Rose često predlaže upotrebu kombinacije štavelja i drugih ljekovitih biljaka za liječenje većine oblika vaginitisa. Njezin recept za univerzalni ljekoviti tonik sadrži oko 30 grama korijena štavelja, 60 grama korijena rudbekije, 30 grama kanadskog zlatnog korijena i 30 grama korijena žen-šena. Mješavinu suhih biljaka u navedenim omjerima možete koristiti i za pripravu čaja. Možete ih i samljeti i dobivenim prahom puniti želatinske kapsule, koje se mogu nabaviti u prodavaonicama prirodne hrane, koje prodaju i ljekovito bilje. Svi ovi pripravci zahtijevaju mnogo truda, ali žene koje često pate od vaginitisa spremne su na taj dodatni napor, ako utvrde da je taj način liječenja za njih djelotvoran. Možete pokušati uzimati dvije do tri kapsule dnevno.

Jabučni ocat. Tri šalice jabučnog octa dodajte u vruću kupku, u kojoj ćete se opustiti najmanje 20 minuta, raširenih nogu, kako bi voda mogla ulaziti u vaginu. Rose tvrdi kako kupke i sredstva za ispiranje s jabučnim octom pomažu u obnavljanju normalne vaginalne kiselosti. Normalna kiselost pomaže u uklanjanju candide, trihomone i gardnerelle.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...