Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Vaginalne infekcije često ostaju neotkrivene – Kako ih otkriti i liječiti?

U normalnim uvjetima rodnica zdrave žene nastanjena je mnogobrojnim bakterijama roda Lactobacillus (bacili mliječne kiseline). Riječ je o dobrim bakterijama koje su odgovorne za stvaranje mliječne kiseline i fiziološkog pH rodnice.

Intimno zdravlje žene vrlo je važno za njezinu psihofizičku stabilnost.

Ipak, postoje slučajevi kada simptomi infekcije ostaju skriveni pa znatan broj žena pati od neprepoznate, pa tako i neliječene, vaginalne infekcije.

Uzroci vaginalnih infekcija su najčešće anatomska građa, pH rodnice i promiskuitet.

Rodnica se nalazi u neposrednoj blizini otvora debelog crijeva i završetka mokraćne cijevi, što omogućuje prelazak bakterija u rodnicu.

Zdrava rodnica u sebi sadrži prirodnu obranu, odnosno fiziološki iscjedak, koji ima kiseli pH i čije su vrijednosti u rasponu od 3,8 do 4,2. Normalnu kiselost rodnice održavaju epitelne stanice rodnice u kojima se pod utjecajem estrogena iz glikogena stvara mliječna kiselina, čemu dodatno pridonose laktobacili.

Vaginalne infekcije obično se razvijaju pritajeno, s dugim razdobljem bez simptoma, zbog čega nosioci bolesti za nju uopće ne znaju pa tako dosta često, nesvjesno prenose infekciju na druge osobe.

Promjena pH vrijednosti – Čimbenici i stanja koja mogu utjecati na promjenu pH vrijednosti rodnice i time potaknuti rast mikroorganizama i razvoj upalnih stanja su: menstrualni ciklus, trudnoća, mehanički čimbenici koji uzrokuju iritacije intimnih dijelova tijela (higijenski ulošci, vaginalni tamponi, preusko donje rublje načinjeno od sintetskih vlakana), upotreba neprikladnih pripravaka za pranje s neadekvatnim pH (npr. sapun), terapije antibioticima i kortikosteroidima, upotreba oralnih kontracepcijskih sredstava, sustavne bolesti (šećerna bolest, zatajenje bubrega, pomanjkanje vitamina A i B, pomanjkanje željeza i cinka, pomanjkanje estrogena, prekomjerna debljina).

Pojava infekcije – Posebno je povećan rizik i osjetljivost na infekcije tijekom mjesečnice i trudnoće te u razdobljima povećane spolne aktivnosti. Simptomi infekcija u rodnici mogu biti slični kod različitih uzročnika: gljiva, bakterija i virusa. Najčešće vaginalne infekcije nastaju upravo kao posljedica poremećene vaginalne flore i uzrokovane su bakterijom Gardnerellom vaginalis i gljivom Candidom albicans. Oba se uzročnika i u normalnim uvjetima nalaze u rodnici i debelom crijevu. Kod njihova prekomjerna razmnožavanja zbog promjene prirodne flore rodnice nastaje upalni proces. Simptomi infekcije mogu znatno varirati: od naglašenog iscjetka i svrbeža do potpunog izostanka simptoma. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom. Liječenje ovisi o uzročniku.

Zbog pretjerana pranja ili pranja neodgovarajućim sapunima mogu se pojaviti promjene na koži oko genitalne regije i na sluznici stidnice. Promjene se manifestiraju kao iritacija praćena crvenilom i zadebljanjem kože, odnosno sluznice. Često su promjene praćene neugodnim svrabom.

>> Bijelo pranje

Pravilnom prehranom, životnim stilom i intimnom higijenom može se spriječiti nastanak infekcije u spolno odgovornih pojedinaca.

Zdrave navike kojih se trebate pridržavati – U prehrani se preporučuje konzumirati što više fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, bioaktiv), probiotika u obliku praška ili kapsula i C vitamina (kiseli kupus). Životni stil (stres, pušenje, alkohol, česta promjena spolnih partnera) može bitno utjecati na nastanak vaginalnih infekcija.

U svakodnevnoj njezi intimnih područja preporučuje se ujutro i navečer pranje tekućim sapunima koji ne sadržavaju mirise i konzervanse, čiji pH iznosi 3,8 – 4,2. Na tržištu danas postoje mnogobrojni preparati čiji se učinak temelji na dodavajući određenog stupnja kiselosti u području rodnice. Neki od njih sadržavaju i probiotike, dobre bakterije koje imaju ulogu u uspostavljanju ravnoteže vaginalne flore te tako na prirodan način pomažu uspostavi i održavanju urogenitalnog zdravlja.

>> Prirodni lijek za bijelo pranje

Vaginalete s probioticima sadržavaju probiotičke sojeve, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14, za koje je znanstveno dokazano pozitivno djelovanje na urogenitalno zdravlje žene. Proizvodi za intimnu njegu s ekstraktom Aloe vere našli su svoje mjesto u intimnoj njezi zbog blagotvorna učinka same Aloe vere koja djeluje protuupalno i sudjeluje u normalizaciji pH vaginalne sluznice i kože perigenitalnog područja.

Odijevanje koje Vam pomaže u očuvanju zdravlja – Što se odijevanja tiče, preporučuje se izbjegavati nošenje hulahop čarapa, donjeg rublja načinjenog od sintetike, tanga gaćica i uske odjeće. Donje bi se rublje trebalo prati na najmanje 60 stupnjeva. Tijekom mjesečnice preporučuje se češća promjena higijenskih uložaka i izbjegavanje korištenja vaginalnih tampona.

Odgovornim spolnim ponašanjem, urednim životnim navikama, pravilnim održavanjem intimne higijene i prehranom činimo mnogo u održavanju svojega organizma zdravim, a redoviti liječnički pregledi omogućuju nam da na vrijeme otkrijemo postojanje zdravstvenih problema, piše dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...