Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Vaginalne infekcije često ostaju neotkrivene – Kako ih otkriti i liječiti?

U normalnim uvjetima rodnica zdrave žene nastanjena je mnogobrojnim bakterijama roda Lactobacillus (bacili mliječne kiseline). Riječ je o dobrim bakterijama koje su odgovorne za stvaranje mliječne kiseline i fiziološkog pH rodnice.

Intimno zdravlje žene vrlo je važno za njezinu psihofizičku stabilnost.

Ipak, postoje slučajevi kada simptomi infekcije ostaju skriveni pa znatan broj žena pati od neprepoznate, pa tako i neliječene, vaginalne infekcije.

Uzroci vaginalnih infekcija su najčešće anatomska građa, pH rodnice i promiskuitet.

Rodnica se nalazi u neposrednoj blizini otvora debelog crijeva i završetka mokraćne cijevi, što omogućuje prelazak bakterija u rodnicu.

Zdrava rodnica u sebi sadrži prirodnu obranu, odnosno fiziološki iscjedak, koji ima kiseli pH i čije su vrijednosti u rasponu od 3,8 do 4,2. Normalnu kiselost rodnice održavaju epitelne stanice rodnice u kojima se pod utjecajem estrogena iz glikogena stvara mliječna kiselina, čemu dodatno pridonose laktobacili.

Vaginalne infekcije obično se razvijaju pritajeno, s dugim razdobljem bez simptoma, zbog čega nosioci bolesti za nju uopće ne znaju pa tako dosta često, nesvjesno prenose infekciju na druge osobe.

Promjena pH vrijednosti – Čimbenici i stanja koja mogu utjecati na promjenu pH vrijednosti rodnice i time potaknuti rast mikroorganizama i razvoj upalnih stanja su: menstrualni ciklus, trudnoća, mehanički čimbenici koji uzrokuju iritacije intimnih dijelova tijela (higijenski ulošci, vaginalni tamponi, preusko donje rublje načinjeno od sintetskih vlakana), upotreba neprikladnih pripravaka za pranje s neadekvatnim pH (npr. sapun), terapije antibioticima i kortikosteroidima, upotreba oralnih kontracepcijskih sredstava, sustavne bolesti (šećerna bolest, zatajenje bubrega, pomanjkanje vitamina A i B, pomanjkanje željeza i cinka, pomanjkanje estrogena, prekomjerna debljina).

Pojava infekcije – Posebno je povećan rizik i osjetljivost na infekcije tijekom mjesečnice i trudnoće te u razdobljima povećane spolne aktivnosti. Simptomi infekcija u rodnici mogu biti slični kod različitih uzročnika: gljiva, bakterija i virusa. Najčešće vaginalne infekcije nastaju upravo kao posljedica poremećene vaginalne flore i uzrokovane su bakterijom Gardnerellom vaginalis i gljivom Candidom albicans. Oba se uzročnika i u normalnim uvjetima nalaze u rodnici i debelom crijevu. Kod njihova prekomjerna razmnožavanja zbog promjene prirodne flore rodnice nastaje upalni proces. Simptomi infekcije mogu znatno varirati: od naglašenog iscjetka i svrbeža do potpunog izostanka simptoma. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom. Liječenje ovisi o uzročniku.

Zbog pretjerana pranja ili pranja neodgovarajućim sapunima mogu se pojaviti promjene na koži oko genitalne regije i na sluznici stidnice. Promjene se manifestiraju kao iritacija praćena crvenilom i zadebljanjem kože, odnosno sluznice. Često su promjene praćene neugodnim svrabom.

>> Bijelo pranje

Pravilnom prehranom, životnim stilom i intimnom higijenom može se spriječiti nastanak infekcije u spolno odgovornih pojedinaca.

Zdrave navike kojih se trebate pridržavati – U prehrani se preporučuje konzumirati što više fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, bioaktiv), probiotika u obliku praška ili kapsula i C vitamina (kiseli kupus). Životni stil (stres, pušenje, alkohol, česta promjena spolnih partnera) može bitno utjecati na nastanak vaginalnih infekcija.

U svakodnevnoj njezi intimnih područja preporučuje se ujutro i navečer pranje tekućim sapunima koji ne sadržavaju mirise i konzervanse, čiji pH iznosi 3,8 – 4,2. Na tržištu danas postoje mnogobrojni preparati čiji se učinak temelji na dodavajući određenog stupnja kiselosti u području rodnice. Neki od njih sadržavaju i probiotike, dobre bakterije koje imaju ulogu u uspostavljanju ravnoteže vaginalne flore te tako na prirodan način pomažu uspostavi i održavanju urogenitalnog zdravlja.

>> Prirodni lijek za bijelo pranje

Vaginalete s probioticima sadržavaju probiotičke sojeve, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14, za koje je znanstveno dokazano pozitivno djelovanje na urogenitalno zdravlje žene. Proizvodi za intimnu njegu s ekstraktom Aloe vere našli su svoje mjesto u intimnoj njezi zbog blagotvorna učinka same Aloe vere koja djeluje protuupalno i sudjeluje u normalizaciji pH vaginalne sluznice i kože perigenitalnog područja.

Odijevanje koje Vam pomaže u očuvanju zdravlja – Što se odijevanja tiče, preporučuje se izbjegavati nošenje hulahop čarapa, donjeg rublja načinjenog od sintetike, tanga gaćica i uske odjeće. Donje bi se rublje trebalo prati na najmanje 60 stupnjeva. Tijekom mjesečnice preporučuje se češća promjena higijenskih uložaka i izbjegavanje korištenja vaginalnih tampona.

Odgovornim spolnim ponašanjem, urednim životnim navikama, pravilnim održavanjem intimne higijene i prehranom činimo mnogo u održavanju svojega organizma zdravim, a redoviti liječnički pregledi omogućuju nam da na vrijeme otkrijemo postojanje zdravstvenih problema, piše dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...