Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Neugodna pojava koja muči mnoge žene – Bijelo pranje

bijela djetelina ljekovitost
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnogo je razloga za moguću pojavu bijelog pranja. Naime, bijelo pranje se kod žena javlja zbog mnogo razloga, pa ćemo u nastavku i spomenuti neke od njih. Bijela djetelina ima iznimnu ljekovitost u ovom slučaju.

Kako smo već u samom uvodu napisali, bijelo pranje se može pojaviti zbog više razloga kao što su razne upale maternice, neka gljivična oboljenja i stres.

Bijelo pranje se može pojaviti i kao posljedica uzimanja nekih lijekova, pa je jako važno liječniku kazati da se uzimaju određeni lijekovi, da bi on mogao povezati ovu neugodnu pojavu sa tim, i možda da bi propisao druge lijekove.

Prije nego krenemo sa opisivanjem bolesti, moramo spomenuti da je bijelo pranje, takozvani sekret u stvari normalna pojava, ali u manjim količinama, koje ne stvaraju nelagodu i druge probleme. Pojava sekreta se može povećati blago tijekom plodnih dana, dok je u ostalom periodu gotovo zanemariva.

Bijelo pranje

Bijelo pranje gledamo kao bolest tek kada se pojavi pojačani iscjedak, koji u svakodnevnom životu donosi sa sobom simptome koji ometaju ženu. Tada je potrebno djelovati, da bi se pravilno liječila ova bolest.

Ako niste sigurni u liječenje kod kuće, odnosno alternativnom medicinom, onda vam iskreno savjetujemo odlazak kod liječnika na pregled, koji će na osnovu utvrđenog stanja propisati odgovarajuću terapiju i lijekove.

Najčešće se koriste vaginalete, čiju djelotvornost možete dodatno pojačati nekim prirodnim sredstvima, odnosno brigom o higijeni.

Higijena je jako važna svakako, posebno za vrijeme bijelog pranja, ali trebate znati da ne smijete koristiti nikakva kemijska sredstva za intimnu higijenu. Naime, agresivna sredstva mogu narušiti prirodni balans kiselosti u intimnom području što može dovesti do potpuno drugih komplikacija, ili pojačati bijelo pranje.

Osim vaginaleta koje liječnik propiše, ili tableta, možete se pobrinuti da što češće mijenjate donje rublje, da ono bude od prirodnih materijala i prozračno. Također, važnu ulogu ima i hrana koju konzumirate, pa se savjetuje izbjegavanje slatkoga što je više moguće. Najbolje je jesti voće i povrće, te namirnice koje jačaju imunitet.

U nastavku teksta ćemo spomenuti i neke prirodne lijekove za bijelo pranje

Maslinovo ili suncokretovo ulje i neven su se pokazali kao jako dobri prirodni lijekovi protiv bijelog pranja. Kako se priprema ovaj lijek? Uzmite jednu manju staklenku, očistite ju posušite i u nju natočite maslinovo ili suncokretovo ulje. U to stavite cvjetove nevena, pokrijte gazom da ne ulaze kukci i pustite smjesu da odstoji par dana na suncu. Potrudite se pronaći prirodno ulje bez konzervansa, a ukoliko nemate cvjetove nevena, možete iskoristiti cvjetove kantariona. Kada je smjesa odstajala na suncu, dobili ste prirodno ulje koje je jako ljekovito, pogotovo za probleme koje imate. Procijedite ulje u čistu bocu ili drugu staklenku, te sa njim namočite čist tampon koji stavite kao i obično. To radite u večernjim satima, pred spavanje. Prenoćite sa tamponom, te ga ujutro izvadite. Možete ponavljati par dana, sve dok ne vidite poboljšanje.

Svinjska mast je jako dobra protiv bijelog pranja. Prije upotrebe svinjske masti, operite je par puta da bude čista i bez mirisa. Nakon što ste dobro oprali svinjsku mast možete ju nanositi u intimno područje, preko noći da djeluje. Ako niste sigurni kako da operete svinjsku mast, pročitajte i ovaj članak, jer je u njemu opisan postupak pranja svinjske masti. Ukoliko ne želite nanositi svinjsku mast samo tako, onda ju možete nanijeti na pamučnu krpu koju kasnije stavite poput higijenskog uloška, da djeluje preko noći.

Bijela djetelina i ljekovitost

Protiv bijelog pranja dobar je i čaj od divlje bijele djeteline. Doduše, malo je nezgodno pronaći djetelinu za pripremu čaja, no ako imate biljnu ljekarnu u blizini svakako potražite i ovu ljekovitu biljku. Čaj od bijele divlje djeteline je jako dobar u liječenju sekreta. Čaj se priprema od cvjetova bijele divlje djeteline koji su osušeni u hladu, a piju se po dvije šalice čaja dnevno.

Osim čaja od bijele djeteline dobro se pokazao čaj od bokvice. To je još jedna jako poznata ljekovita biljka, pa vjerujemo da je možete pronaći u biljnim apotekama. Čaj od bokvice je jako dobar za borbu protiv gotovo svih ženskih bolesti. Preporučujemo da ga pijete s vremena na vrijeme.

Osim primjene gore opisanih prirodnih terapija i korištenja ljekovitih čajeva, potrebno je da održavate zdravu prehranu. To je uvijek važno, a posebno u slučaju bijelog pranja i u periodu kada liječite te neugodne simptome.

Potrudite se jesti što više peršina, te povrća koje je zdravo za organizam općenito, pa tako i za sekret.

Na kraju ćemo spomenuti neke korake koje možete poduzeti da bi prevenirali pojavu bijelog pranja

Važno je da izbjegavate prevelika opterećenja, te pazite na higijenu općenito. Koristite primjereno donje rublje, koje je od prirodnih materijala, dobro prozračno. Najbolji odabir je pamučno donje rublje. Pojava ove bolesti često se povezuje sa pušenjem, ili sa prekomjernim konzumiranjem kave, pa eto – pokušajte prestati, ili barem smanjiti. U ishrani koristite peršin, jer je dokazano dobar u borbi protiv ove bolesti. Osim peršina, jedite povrće i voće te namirnice za koje se zna da su dobre za jačanje imuniteta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...