Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Uz pomoć prirodnih metoda poboljšajte vašu cirkulaciju

Poremećaji venske cirkulacije jako su česti. Pored nasljednih, poznati su i drugi uzroci rizika, poput povećane tjelesne težine, nedovoljnog kretanja, mikroklimatskih uvjeta (topla klima), radnih uvjeta (stajanje, sjedenje), trudnoće i uzimanja oralnih kontracepcijskih sredstava.

Pojava edema najčešće je prvi vidljiv simptom koji ukazuje na poremećaje venske cirkulacije.

Često ga prate umor, bolovi i grčevi u ekstremitetima. Na žalost, simptomi se najčešće zanemaruju, kao i činjenica da se vremenom pojačavaju. Kod različitih poremećaja venske cirkulacije priroda i ljekovito bilje pružaju efikasna i sigurna rješenja.

Ako želimo pisati o prirodnim lijekovima koji mogu pomoći u slučaju loše cirkulacije, onda ćemo svakako spomenuti suhi ekstrakt ploda divljeg kestena, koji je od davnine poznat i cijenjen po svom ljekovitom djelovanju. Suhi ekstrakt sadrži mnoge ljekovite materije u sebi, a nama najzanimljiviji su flavonoidi, katehini i proantocinidi, te escin koji je smjesa triterpenskih saponina.

Standardiziran na 20% escina, ovaj ekstrakt pokazuje jako efikasno djelovanje u liječenju upale vena, varikoznih vena, perivaskularnog edema, hemoroida te u zaštiti venskih zidova od raznih oštećenja. U literaturi se navodi i povoljan učinak ekstrakta kestena na krvne žile i cirkulaciju srca te bolju prokrvljenost bubrega.

Predstavljamo još neke prirodne lijekove za dobru cirkulaciju

Prirodnih lijekova ima još, pa je tu i suhi ekstrakt lista Hamamelis virginiana, odnosno hamamelis, koji je iznimno bogat taninima i flavonoidima. Zahvaljujući svom sastavu hamamelis ima dobro protuupalno, analgetsko, adstrigentno i flebotoničko djelovanje, zbog kojeg se preporučuje koristiti u svim poremećajima venske cirkulacije, kao što su proširene vene, hemoroidi, upale vena i slična venska oboljenja.

Jako efikasan prirodni lijek koji će vam pomoći izlječiti venska oboljenja je i suhi ekstrakt korijena Ruscus aculeatus, odnosno korijena biljke veprina. Korijen veprine sadrži smjesu steroidnih saponina koji poboljšavaju vensku cirkulaciju i limfni tok te štite unutarnje zidove vena od oštećenja. Ovaj prirodni lijek se primjenjuje kod bolesti krvnih žila, a djeluje protuupalno i sprječava stvaranje edema.

Manje poznata ljekovita biljka kod nas je ginko. Naime, suhi ekstrakt listova Ginkgo bilobe, ili ginka u sebi sadrži flavonoide koji smanjuju lomljivost kapilarnih zidova i pucanje kapilara. Ekstrakt povećava protok krvi kroz kapilare i poboljšava perifernu cirkulaciju. Ginkgo je još od davno poznat kao eliksir mladosti i dugovječnosti.

Eterično ulje čempresa je također dobro za liječenje venskih oboljenja. Cypresus scariosus ima stoljetnu reputaciju kao odličan hemostatik, adstrigens i vazokonstriktor. Čempres pokazuje odlične rezultate u liječenju hemoroida, odnosno uklanjanju neugodnih simptoma poput bolova, nelagode i krvarenja.

Prirodni lijek za liječenje bolesnih vena je i eterično ulje citrusa. Primjena eteričnog ulja limuna zahvaljujući dobrom antiseptičkom i baktericidnom djelovanju važna je u tretiranju problema proširenih vena i kapilara, posebno kod hemoroida.

Uz navedene ljekovite biljke sa veoma povoljnim djelovanjem na zaštitu vena i vensku cirkulaciju, ne smijemo zaboraviti ni neke minerale. Tu trebamo spomenuti mangan, koji je jako važan za stvaranje kolagena i jačanje krvnih žila, te magnezij, koji je važan za zaštitu zidova krvnih žila i u liječenju hemoroida.

Pri odabiru prirodnog proizvoda namijenjenog poboljšanju venske i periferne cirkulacije nužno je voditi računa o optimalnoj kombinaciji ljekovitog bilja, eteričnih ulja i minerala.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...