Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Uz pomoć masaže opustite grčeve u tijelu

Masaža vam može pomoći protiv grčeva u tijelu, a malo slatkiša će ukloniti bolove. Saznajte kako da liječite bolove u leđima kod kuće.

Prirodna sredstva protiv bolova neće jednako djelovati kod svakog, ali vam svakako mogu pomoći da izbjegnete potpunu ovisnost o lijekovima.

Najvažniji korak protiv bolova jeste potaknuti tijelo da oslobađa endorfin. Endrofin je neurotransmiter i nastaje u hipotalamusu, a dosta je sličan morfiju i blokira signale bola na putu do mozga. Proizvodnju endrofina mogu potaknuti stres, uzbuđenja i snažne vježbe, zbog čega sportaši niti ne primijete bol dok sudjeluju u važnom sportskom nadmetanju.

Endorfini pomažu ublažiti i tjeskobu, nervozu te depresiju koje često prate kronični bol. Naše tijelo proizvodi endorfine tijekom aerobnih vježbi te u slučaju bilo koje aktivnosti koja na neko vrijeme potakne cirkulaciju. To je ujedno razlog zašto redovite aerobne vježbe niskog opterećenja, poput jahanja ili vožnje sobnog bicikla, mogu biti odlične za kontrolu kroničnih bolova u leđima. Također, ako želite ublažiti bolove, jedite hranu bogatu resveratrolom koji blokira enzim koji je odgovoran za uništavanje tkiva.

Namirnice koje su bogate resveratrolom pomažu usporiti propadanje diskova u kralježnici, a najbolji izvor su crveno grožđe, brusnice i borovnice.

Naučite kako da ohladite leđa – Ukoliko ne pomaže zagrijavanje, ohladite leđa. Led će savršeno ohladiti upaljeno i bolno tkivo. Bol u leđima gotovo uvijek je povezan s upalom, a led pomaže djelujući kao lokalni anestetik, pa kad tako ohladite dio tijela, vjerojatno je da više nećete osjećati bol. Dobar način da ohladite leđa je i da gel ostavite u hladnjaku.

Uživajte na suncu – Ako na suncu provedete 115 minuta i tako prikupite preporučenu dozu vitamina D imat će te manje problema s bolovima. Vitamin D pomaže tako što potiče iskorištavanje kalcija koji je potreban za obnovu kostiju te izravno ublažava bol. Ova činjenica se pokazala u nedavnom istraživanju provedenom nad 150 osoba. Naime, od 150 ljudi s neobjašnjivim bolom u leđima čak 140 njih ima manjak vitamina D, što je dalo zaključak da je protiv bolova u leđima vitamin D ključan.

Naučite se opustiti – Gotovo svatko može imati koristi od istezanja mišića, ligamenata i tetiva oko kralježnice. Shvatite bol kao krajnji trenutak da napravite nešto. Trebate biti strpljivi i imati na umu da bol neće popustiti nakon samo jednog istezanja. Bit će potrebno i nekoliko tjedana ili mjeseci tijekom kojih biste trebali ustrajati.

Otplovite u mislima – Zamislite se na ljepšemu mjestu jer to pomaže da na trenutak misli ‘odlutaju’ i da ne mislite na bol u prvom planu. Ženama oboljelima od osteoartritisa koje su slušale 15-minutnu vođenu tehniku opuštanja i kreativne vizualizacije bol se smanjio za 18 posto. Istodobno, poboljšana im je mobilnost za 13 posto, pokazalo je američko istraživanje.

Slatkiši mogu liječiti bol – Istraživanja su pokazala da mnogi slatkiši, od keksa do sladoleda, pomažu smanjiti bol. Najbolje je ako sami ispečete kolače jer je i uživanje u slatkastim i ugodnim mirisima način da smanjite percepciju bola. No imajte na umu da pretjerivanje u slatkom dovodi do pretilosti, a višak kilograma do preopterećenosti i na kraju do bolova u leđima.

Kupka ili topli gel – Toplina godi tijelu, pa se odlučite za kupku ili u mikrovalnoj ugrijani gel. Pripremite toplu kupku ili zagrijte gel u mikrovalnoj pa se namažite. Pazite da se ne pregrije jer može izgubiti na učinkovitosti. Pomoći će i boca tople vode koju prislonite na oboljeli dio. Time povećavate dotok kisika i hranjivih tvari do oštećenog područja, što smanjuje signale bola koji se šalju u mozak.

Meditirajte dva puta na dan – Ne vjeruju svi u meditaciju, no ova metoda može značajno da ukloni bol i navede vas da se osjećate sretnije. Ponekad je dovoljno samo pronaći zvuk koji vam odgovara, ali nema nikakvo značenje za vas, kao što je “om” ili “som”, pa zatvorite oči dok sjedite ili ležite. Ponovite zvuk u vašem umu. Kad otkrijete da vam misli lutaju, vratite se tom zvuku, a ako primijetite bol, također se vratite meditaciji i postupno produljujte s nekoliko prema 30 minuta. Uskoro ćete biti svježi i odmorni unatoč svemu što se događa oko vas.

Zakažite sebi masažu – Ako imate želju otići na masažu – slobodno. Zakažite sebi termin i uživajte u masaži. Po potrebi, dogovorite i drugi termin te odlazite koliko je potrebno i koliko se osjećate ugodno u masaži.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...