Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Upoznajte ljekovitu i osvježavajuću voćku – Mango

Mango je kod nas još uvijek slabije poznata voćka, no trebate znati da je riječ o jednoj od najranije kultiviranih voćki, koja se uzgaja u Indiji više od pet milenija.

U Indiji danas raste najmanje 500 vrsta manga.

Plod ove biljke može biti okrugao, elipsast ili duguljast, a boja varira od zelene do žuto i narančaste. Prilikom kupnje ploda ove biljke, birajte neoštećene, čvrste plodove. Ako mislite da plodovi još nisu dovoljno zreli, jednostavno ih ostavite tri do pet dana i oni će dozreti na sobnoj temperaturi, a ukoliko ih stavite u frižider, mogu se čuvati i do tjedan dana.

Plod manga može se jesti zreo, ali ga koriste i zelenog, uz dodatak vinskog octa, soja-sosa, soli i bibera. Također, mango se može i zamrznuti, u kriškama ili kao pire. Ako se odlučite za pire od manga uradite sljedeće: voćku oljuštite, izvadite veliku sjemenku, pa ga usitnite u mikseru. Nakon toga, dobivenu kašu stavite u posudu za led, a kockice kasnije premjestite u plastičnu vrećicu. Možete ga zamrznuti i direktno u vrećici ili kutiji.

Ukoliko pak zamrzavate kriške manga, preporučujemo vam da ih stavite u vrećicu, ne dodajući šećer ili vodu, te ih pažljivo zatvorite. U takvom stanju, tako zapakiran i zamrznut plod manga može da se čuva oko godinu dana. Što se tiče sastava, u 100 grama ploda manga ima 255 kJ, odnosno 60 kcal, 84% vode, gram vlakana i 15 grama šećera. Vitamina A u jednom plodu ima 210 mikrograma, vitamina C 53 mikrograma, vitamina B1 – 0,05, B2 – 0,06, a B6 – 0,13 mikrograma i mikrogram vitamina E.

Od mineralnih soli u mangu najviše ima kalija – 221 miligram, mangana – 18, kalcija i fosfora po deset, natrija tri, dušika 0,4, željeza 0,8, bakra 0,12 i cinka 0,3 miligrama.

Zbog specifičnog okusa i mirisa te sastojaka izvrsnih za zdravlje i ljepotu, mango se ubraja u kategoriju super hrane. Ovu tropsku biljku nazivaju kraljem voća. Mango potječe iz Azije, a danas se uzgaja na gotovo svim kontinentima.

Mango u sebi ne sadrži masti niti kolesterol. On je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija, što znači da je dobar za dijetalnu prehranu. Mango u sebi sadrži i flavonoid polifenol koji ima svojstva antioksidansa, a štiti od raka dojke i debelog crijeva. Niskokalorična prehrana koja uključuje mango pomaže u sprečavanju pretilosti. Također, takva prehrana smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, rak i kardiovaskularnih bolesti.

Mango možete jesti svjež ili ga dodati u voćnu salatu. Također, od manga možete napraviti ukusni i osvježavajući sok. Ovaj sok pomiješan s mlijekom daje izvrstan shake, a ovo voće koristi se u pripremi pekmeza, sladoleda i slatkiša.

Mango se koristi kao sastojak u različitim jelima, u kuhinjama svijeta, pošto kod nas još uvijek prolazi kao slabo poznat plod.

Mango je izvrstan izvor vitamina A i C, kalija i beta karotena, koji njeguju kožu, a često se koristi u njezi kože zahvaćene aknama. Osim njege problematične kože, mango je dobar sastojak za domaći piling, masku i balzam za kosu. Pomaže u obnavljanju stanica kože te čini kožu elastičnom i mladolikom.

Mango hidratizira kožu te sprječava nastanak bora i štiti je od oštećenja izazvanih izlaganjem sunčevim zrakama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...