Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

UN dijeta – Program, recepti i jelovnik

UN dijeta
UN dijeta

Uz ovu dijetu skidamo kilograme, ali i mijenjamo metabolizam, odnosno ubrzavamo ga te se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. UN dijeta jedna je od popularnijih dijeta, zbog čega smo se odlučili da vam je predstavimo. Trajanje dijete je 90 dana, a ako želimo skinuti manje kilograma prekidamo je ranije. No treba naglasiti ako ranije prekinemo dijetu ne dolazi do promjene metabolizma.

UN dijetu započinjemo proteinskim danom, zatim slijede škrobni dan, ugljikohidratni  dan, voćni dan, pa ponovo proteinski. Ovaj redoslijed dijete ne smije se mijenjati.

UN dijete se sprovodi tako da je doručak svih 90 dana voće i to dnevno pojedemo dvije iste voćke ili 1 banana ili šaka suhog voća (otprilike 8 komada).

UN dijeta: Recepti

Prvi dan – proteinski dan

Ručak

Meso koje može biti dinstano, kuhano ili pečeno ( oko 250 g ili 2 do 3 komada mesa) ili 3 kuhana ili pečena jaja ili nešto od mliječnih proizvoda, može i soja.

Kruh i to je dovoljna jedna šnita integralnog kruha

Salata koju možemo konzumirati u neograničenim količinama začinjena sa maksimalno 1 žlicom ulja.

Juha koja je obavezna i to bez rezanaca otprilike 3 dcl. Ako se konzumiraju mliječni proizvodi onda juha nije obavezna. Umjesto juhe se uzima šalica jogurta ili mlijeka.

VAŽNA NAPOMENA: Različite vrste proteina ne smijemo miješati u jednom obroku, a ni u danu.

Večera

Za večeru jedemo isto što i za ručak, ali upola manja mjera i bez juhe i kruha. Važno je ako smo za ručak jeli meso da ga jedemo i za večeru, isto i s jajima, ako su bila za ručak jedu se i za večeru.

Drugi dan – Škrobni dan

Ručak

Za ručak se jede grah, grašak, leća, riža, krumpir i to sve kuhano bez ikakvih dodataka osim začina kao što su sol, papar, kečap, kuhani paradajz. Količina ručka pun tanjur.

Kruh i salata isto kao i proteinski dan

Večera

Večera je ista kao ručak u upola manjoj mjeri. Također se ne jede kruh za večeru kao i prvi dan.

Treći dan – dan ugljikohidrata

Ručak

Kuhana tjestenina uz dodatak začina, pizza samo s dodatkom kečapa ili slano pecivo otprilike 3 kifle.

Večera

Za večeru se jede dva tanja komada torte ili 3 do 4 kolača, a može i 3 do 4 kuglice sladoleda. Za večeru se obavezno jede jedno rebro čokolade za kuhanje.

Četvrti dan – vitaminski odnosno voćni dan

Ručak i večera

Za ručak i večeru se jede miješano voće koliko god hoćemo, nema ograničenja. Ali i povrće se može uzimati ovaj dan tako da za doručak kao i svakog dana jedemo voće dok za ručak i večeru možemo konzumirati povrće kuhano na pari ili salatu. Ako jedemo povrće međuobrok je miješano voće.

Nakon kruga od 29 dana, odnosno sedam puta po četiri dana, drži se vodeni krug. Cijelog dana pijemo samo vodu te se na taj način čisti organizam. Ovaj vodeni dan se provodi tri puta u toku dijete.

Nakon vitaminskog dana, a ponekad i nakon vodenog se nastavlja sa proteinskim danom.

Kava i čaj smiju se biti bez dodatka šećera, a sokovi bi se trebali što manje konzumirati.

Također je obavezno uzimati jednu tabletu vitamina i minerala nakon ručka.

Minimalna pauza između obroka prvog dana je 4 sata, drugi i treći dan 3 sata, a za vrijeme vitaminskog dana 2 sata. Pauze mogu biti i veće, ali nikako manje od preporučenog.

Zadnji obrok neka bude u 8 sati navečer.

Sve ove namirnice koje smo prije naveli moraju se konzumirati jer imaju svoju ulogu u organizmu. Zbog energije koju daje, voće je obavezno za doručak, čokolada trećeg dana također je obavezna jer štiti organizam od alergija.

Količina hrane je veća od uobičajene, a namirnice su birane po porijeklu i uvjetima u kojima živimo. Važno je napomenuti da je potrebno biti uporan i dosljedan i ne odustajati od dijete. Naime moguće je da prvih desetak dana uopće ne izgubimo kilograme, ali onda počne nagli gubitak od 3 do 4 kilograma. Nakon 90 dana koliko se dijeta provodi voće nastavljamo jesti za doručak i sljedećih 90 dana, dok za ručak i večeru možemo jesti što smo i prije dijete. Tada bi se trebalo izgubiti još 3 kilograma što nam je pokazatelj promjene metabolizma. Ako nije došlo do gubitka tih kilograma dijete se treba ponoviti, ali tek nakon 3 mjeseca, ne prije.

Dakle važno je naglasiti da se dijeta ne produžava više od 90 dana, obavezna je pauza od 3 mjeseca želite li ponovo započeti sa UN dijetom.

Još neke činjenice vezane za UN dijetu

UN dijeta je jedna od jako efikasnih dijeta u borbi protiv viška kilograma. Potrebno je biti dosljedan i ne odustajati, ali ćete biti zadovoljni rezultatima na kraju dijete koji su odlični.

Nakon 90 dana slijedi UN dijeta održavanje.

Što nutricionisti misle o UN dijeti

Podjela namirnica je malo zbunjujuća jer i voće, a i škrob spadaju u ugljikohidrate te nije skroz jasno razdvajanje ovih namirnica u četiri kategorije.   Zapravo su škrobni i ugljikohidratni dan prema nutritivnom sastavu namirnica dva jednaka dana.  Nutricionisti također smatraju da je za vrijeme proteinskog dana moguće previše opteretiti probavni sustav visokim unosom mesa. Taj dan bi umjesto mesa mogli konzumirati i ribu koja se nigdje ne spominje u ovoj dijeti. Iako se kava može konzumirati u neograničenim količinama jer je stimulativna za ubrzan rad metabolizma ne preporučuje se osobama sa visokim krvnim tlakom ili sa bolestima bubrega. Kako dijeta ne bi bila monotona dobro je konzumirati različite namirnice iz pojedinih kategorija te hranu pripremati na različite načine.  Ali takav pristup ipak zahtjeva određenu edukaciju korisnika  te se preporuča konzultacija stručnjaka kako bi se ova dijeta pravilnije provodila te kako bi se dnevni meni proširio.

Koje su prednosti UN dijete

Ova je dijeta lako primjenjiva jer se temelji na strogoj podijeli namirnica. Uz ovu dijetu može se izgubiti dosta kilograma te je to dodatni motiv za sljedbenike ove dijete.

Koji su nedostaci UN dijete

Ova dijeta ne slijedi nutricionističke preporuke o kvalitetnoj prehrani te ne daje temelj za oblikovanje pravilnih prehrambenih navika. Zbog toga se iako se tvrdi da se kilogrami ne mogu vratiti, oni često vrate ako se nakon dijete nastavi jesti prema starim navikama. Moguć je i jo-jo efekt, odnosno izgubljeni kilogrami se vrate nakon prestanka dijete jer se u kratkom vremenu izgubi dosta kilograma. Zbog osjećaja gladi i monotonosti neki korisnici dijete gube motivaciju za provođenje ove dijete.

Održavanje UN dijete

Nakon 90 dana došlo je do promjene metabolizma te je cilj da zadržimo tu promjenu kako se kilogrami ne bi vratili. U tome nam pomaže održavanje ove dijete, odnosno pravilna ishrana. Za to vrijeme moguće je skinuti još 3 do 4 kilogram i to je upravo pokazatelj da ste ovu dijete dobro odradili.  Održavanje traje još najmanje 90 dana, ali također je korisno promijeniti životne navike i pravilno se hraniti. UN dijeta održavanje osmišljena  je kao zaokružen sistem koji nam  garantira vitku liniju i optimalno zdravlje.

Moguće je i da uz UN dijetu niste skinuli željene kilograme te je tada potreban još jedan ciklus ove dijete. Ako je to slučaj potrebno je napraviti pauzu od 90 dana prije ponovnog provođenja UN dijete. Tada će vam ova dijeta pomoći u skidanju još kilograma, ali manjim tempom nego prvi put.

Praktično održavanje UN dijete

U osnovi održavanja važno je pravilno kombiniranje namirnica.  Za razliku od prvih 90 dana kada su grupe namirnica bile podijeljene po danima, sada to isto radimo i sa dnevnim obrocima. Dakle, u jednom danu mogu se jesti i proteini i ugljeni hidrati  i škrob, ali nikada ne smiju biti u istom obroku. Povrće je neutralno  i može se jesti u svakom obroku.

Za  doručak je voće i dalje primarno s time da možete dodati još koju voćku kao međuobrok do ručka. Možete jesti i svježe povrće i svježe cijeđene sokove. Prije samog doručka dobro je popiti i toplu limunadu (u 2 dcl tople vode iscijedite pola limuna te možete dodati malo meda) jer ovaj napitak pomaže ubrzati metabolizam. Za ručak možete pripremiti dinstani pileći batak, boraniju kuhanu na pari i miješanu svježu salatu, a za večeru pripremite kuhani krumpir sa dinstanim miješanim povrćem i zelenom salatom. Ili možete obrnuti škrob za ručak, a proteini za večeru. Također možete za večeru pojesti i ako vam je ostalo od ručka samo pazite da to bude upola manje nego za ručak.

Razmak između obroka je isti kao kod UN dijete, odnosno 4 sata kod proteinskog obroka, 3 sata kod ugljikohidratnog i škrobnog obroka i 2 sata kod voćnog odnosno vitaminskog obroka.

Posebni dani UN dijete

Vitaminski dan i vodeni dan su posebni dani UN dijete te osobama koje provode ovu dijetu teško padaju. Kod održavanja dijete preporuča se provođenje vitaminskog dana jednom tjedno.  Njegova je uloga da pročisti organizam i održi nivo vitalnosti koji je stečen u prethodnom periodu. U slučaju velike gladi može se uzeti čaša jogurta ili neke žitarice sa svježim voćnim sokom.

Vodeni dan je i dalje  zgodno držati jednom mjesečno nakon završetka dijete,  a možemo ga  uklopiti sa mjesečevom dijetom.

Ostale preporuke

Kako bi ostali vitki dobro je provoditi i dovoljno fizičke aktivnosti, ne treba se pretjerivati, ali važno je ostati dosljedan. Isprobajte dnevno pola sata brze šetnje te ćete vidjeti odlične promjene na svome tijelu. Ako ste u mogućnosti također možete prakticirati i grupne sportove.

UN dijeta: Zaključak

Ova dijeta djeluje na kratki rok te se gubitak kilograma može pripisati i tjelesnoj aktivnosti, a ne samo dijeti.  Na duži rok ova dijeta potiče jedenje čokolade i kolača, ne poštuje osnovni princip prehrane,te ne govori o važnosti tjelesne aktivnosti i potrebi ravnoteže unosa energije i potrošnje energije.  Ozbiljne zamjerke ove dijete su siguran gubitak željeza, opterećenje rada žuči i crijeva zbog specifičnog menija te siguran poremećaj metabolizma masnih kiselina (one su važne za čitav niz tjelesnih funkcija, od zdravlja kože do regulacije upalnih stanja i zdravlja srca i živčanog tkiva).

Dobra strana ove dijete je uvođenje discipline u dnevnu ishranu, redovitost obroka i jedenje svih vrsta hrane. Većina osoba koja ide na neku dijetu ne čini to samo zbog viška kilograma, nego i kako bi promijenili svoje prehrambene navike i stekli neke nove zdravije navike.

Važno je napomenuti da metabolizam svakog čovjeka radi drugačije te na njega utiče niz faktora. Svaki kilogram masnog tkiva vrijedi nam otprilike 7000 kcal, a jednostavan način kako bi izgubili višak zaliha masti u tijelu je unos 500 kcal manje svaki dan. To dovodi do gubitka oko 1 kilograma tjelesne težine tjedno. Čak i unošenjem 250 kcal manje dovodi do gubitka 1 kilograma tjedno. Dakle mjesečno možemo izgubiti i do 2 kilograma masnog tkiva. Uz pomoć interneta danas je lako uz prehrambene tablice izračunati koliko je to 250 kcal.

Još malo za kraj

Osim smanjenja kalorija kilograme možemo izgubiti i na zabavan način, a to su sport i rekreacija.

Ostavite zadnju četvrtinu obroka i nemojte je pojesti, na taj način ćete smanjiti obrok za 40 do 60 kalorija. Umjesto sokova rađe popijte čašu vode. Na taj ste način smanjili unos kalorija za oko 150. 100 kalorija možete potrošiti brzom šetnjom u trajanju od 30 minuta ili vozite bicikl 20 minuta dnevno, također ćete potrošiti  oko 100 kalorija. Isti učinak ćete imati i ako triput dnevno žustro hodate po 10 minuta jer se potrošene kalorije zbrajaju te će to biti kao da ste hodali u komadu 30 minuta.

Velike promjene doista nisu bitne kako bi promijenili stil života i učinili nešto korisno za naše tijelo. Napravite male korisne promjene, pokušajte ih se dugoročno držati i rezultati će vrlo brzo biti vidljivi. Na primjer godišnje možete izgubiti i do 4 kilograma ako dnevno hodate samo 15 minuta umjesto što sjedite za kompjuterom ili gledate televiziju.

Izvor: https://www.brzadijeta.com/un-dijeta-upustva-jelovnik-pravila-iskustva/

Pročitajte još: Proteinska dijeta.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...