Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Top 8 namirnica za vaginalno zdravlje

Savjeti za vaginalno zdravlje - top 8

Sva hrana koju unosimo u organizam ima utjecaj na naše tijelo i zdravlje pa moramo voditi brigu o tome čime se hranimo. Mnoge namirnice djeluju blagotvorno na nas, u smislu da podržavaju naš imunitet dok neke odlično djeluju na našu probavu, kožu ili srce.

Mnoge žene nisu svjesne koliko njihova prehrana utječe na vaginalno zdravlje i kako jednostavno mogu utjecati na svoju intimnu zonu pomoću pravilne prehrane. Osjećaj neugode, promjena mirisa ili slični simptomi znak su da je ph ravnoteža intimnog područja narušena. To se obično dogodi zbog pojave gljivica.

pH razina intimne zone – kolika treba biti?

pH razina intimne zone trebala bi se kretati između 3.8 i 4.5, ali ako se pH na dulji vremenski period nađe izvan ovog raspona dolazi do neugodnih promjena koje nisu jednostavne za liječenje.

Prehranom se može utjecati i na druge bitne faktore vezane uz vaginalno zdravlje. Tako prehranom možemo povećati mogućnost trudnoće, ojačati maternicu, osigurati redovite menstruacije i još mnogo toga.

Koje su namirnice dobre za vaginalno zdravlje?

  1. Probiotici za vaginalno zdravlje

Vagina je bogata raznim mikroorganizmima koje se jednim imenom nazivaju vaginalni mikrobiom. Ovdje vrlo bitnu ulogu ima bakterija Lactobacillus koja sprječava smještaj loših bakterija u rodnicu istovremeno ih uništavajući pomoću tekućina koje stvaraju (najpoznatija je mliječna kiselina).

Svaki poremećaj mikrobioma u smislu da neka bakterija brojčano iznimno nadmašuje ostale, loše utječe na ravnotežu mikrobioma. Kako bi spriječili razvoj loših bakterija i osigurali vaginalnu ravnotežu potrebno je unositi dodatne probiotike. Oni će pomoći u liječenju vaginalnih infekcija i spriječiti njihovo pojavljivanje.

Zaključak: jedenje hrane koja sadrži puno probiotika dobro je za pH rodnice. Ponuda mliječnih proizvoda s probioticima je velika i nadasve ukusna. Osobito je dobar grčki jogurt jer je vrlo lagan i nemastan.

Citrus Agrumi Tropsko Voce za zdravlje zena

  1. Citrusi – koliko pomažu?

Citrusi imaju veliki utjecaj na pH-vrijednost vagine, a najbolji način kako tu vrijednost održavati u normali jeste jedenje citrusnih plodova i raznog bobičastog voća. Ovo je odlično za Ph, ali i veliki plus za imunitet jer citrusi i bobičasto voće imaju veliku količinu antioksidansa pa se time bore protiv slobodnih radikala koji uništavaju zdrave stanice.

  1. Fermentirano povrće potiče rast probiotika

Kiseli kupus? Da, definitivno. Ova namirnica je bogata vitaminom C, ali njegova stvarna korist za vaginalno zdravlje leži u činjenici da fermentirana prehrana jako potiče rast probiotika. Na isti način funkcionira i jogurt.

Prilikom čitanja obratite pozornost je li proizvod i pasteriziran, jer ako jest neće vam pomoći kod održavanja dobre vaginalne flore jer pasterizacija ubija dobre bakterije.

  1. Omega 3-masne kiseline

Omega 3-masne kiseline su odlične za poticanje cirkulacije u tijelu pa samim time utječu i na libido, tj. seksualnu želju. Povećani protok krvi u rodnici zasigurno će utjecati pozitivno na vaš libido.

Hrana bogata omega kiselinama je losos, avokado, laneno ulje, plava riba…mnogima su omiljeni orašasti plodovi koji su također odlični za cirkulaciju.

  1. Češnjak je uvijek dobar za zdravlje

Ali ne bilo kakav češnjak, već sirovi češnjak. On je poznat po svojim ljekovitim svojstvima još od davnina, a jedenjem sirovog češnjaka ne gube se ta ljekovita svojstva. Jedno od svojstava je i borba protiv vaginalne kandidoze.

  1. Špinat je dobar za cirkulaciju

Špinat je još jedna namirnica koja vrlo dobro utječe na cirkulaciju u tijelu. Razlog tome je magnezij, mineral kojim je špinat bogat. On smanjuje sve upalne procese u krvi pa povećava protok krvi kroz organe.

Brusnica Plodovi Zdravlje Zdravo Voće

  1. Brusnica je odličan antioksidans

Svježa brusnica ili 100-postotni sok od brusnice (nezaslađen) bogat je antioksidansima i spojevima koji su zdravi za vaš mjehur i rodnicu. Žene bi i inače trebale pripaziti na unos šećera, osobito kroz slatke voćne sokove, jer to može vrlo negativno utjecati na vaginalno zdravlje.

Osim antioksidansa, brusnice su bogate vitaminom E i C što pomaže jačanju cjelokupnog imuniteta. Brusnica sadrži biljni spoj koji mjehur čini skliskim pa time i otpornijim na mnoge bakterije, uključujući zloglasnu E.coli.

Ako su vam svježe brusnice previše trpkog okusa i teško vam ih je jesti same, umiješajte ih u zdravi smoothie i uživajte u jedinstvenom okusu.

Zapamtite! Što više koncentriranog i nezaslađenog soka od brusnice pijete veća je vjerojatnost da ćete izbaciti bakterije iz rodnice i mjehura prije no što dobiju priliku za nekontrolirano razmnožavanje.

  1. Batati su bogati beta karotenom

Batat ili slatki krumpir ima mnoge prednosti među kojima je najpoznatija ona koja govori koliko je važan za dijabetičare. No zbog velike količine vitamina A i beta karotena prava je pomoć u jačanju zidova maternice, a utječe i na razinu spolnih hormona.

Poboljšanje ovih funkcija pridonosi i vaginalnom zdravlju, osobito zbog postignute ravnoteže hormona.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...