Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pravilna prehrana sportaša školarca: Što trebaju jesti djeca?

U pravilu, djeca školske dobi trebala bi jesti 5 obroka dnevno, 3 glavna i 2 međuobroka, baš kao i odrasla osoba. No oni su još osjetljiviji po tom pitanju, zbog toga što je njihovo tijelo još uvijek u razvoju. Naravno da u užurbanom svijetu kakav je danas nekada nije moguće napraviti raspored da se sve stigne, posebno ako se dijete uz školu bavi sportom i drugim izvannastavnim aktivnostima, ali bi trebalo težiti redovnoj ishrani. Osim toga vrlo je bitna i raznolikost prehrane, kao i kvaliteta ishrane.

Redovna, raznolika i kvalitetna prehrana

Redovitost obroka, raznolikost, uravnoteženost i unos dovoljne količine vode osnovne su smjernice pravilne prehrane djece školske dobi. Roditelji bi trebali osobnim primjerom potaknuti dijete na usvajanje zdravih prehrambenih navika” – smatra Suzana Tomašević iz zdravstveno-nutricionističkog savjetovališta Nutrivita.

Što hrana školarca sportaša treba sadržavati

Za početak ćemo hranu podijeliti u neke kategorije; ugljikohidrati, bjelančevine / proteini, masti, vlakna, vitamini, minerali i voda. Ugljikohidrati su osnovni izvor energije, bjelančevine / proteini su materijal za gradnju mišića, krvi, kože, itd. Vlakna otklanjaju loše stvari iz našeg tijela. Minerali reguliraju tjelesne procese i pomažu izgradnji tjelesnih struktura. Vitamini kontroliraju kemijske reakcije unutar tijela.

I svi navedeni su bitni, ali vodu ćemo posebno istaknuti s obzirom na to da ona čini 60-70% ukupne tjelesne težine. Voda nema energetsku vrijednost, ali zato je vrlo bitna za probavu, regulaciju tjelesne temperature, a posebno je bitna kod sportaša koji mogu dehidrirati u slučaju premalog unosa tekućine u tijelo.

Primjeri kvalitetnih dnevnih obroka za školarca

Kako bi konkretno dočarali što u koje doba dana konzumirati, poslužit ćemo se savjetima kliničke nutricionistice doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender, koja predlaže:

Za doručak: Mlijeko i mliječni napici, žitne pahuljice ili kruh (integralni), mliječni namazi i namazi od ribe, mesne prerađevine namijenjene djeci. Doručak je vrlo bitan dnevni obrok, te ga nikada ne bi trebalo preskakati.

Za ručak: Juha, kuhano povrće ili varivo od povrća, krumpir, mahunarke i žitarice, meso, riba ili jaja, te salate od svježeg voća i povrća. Ručak bi trebao biti kompletan obrok, obilat i kvalitetno popunjen prije navedenim namirnicama.

Za večeru: Lagana jela od povrća, krumpira i proizvoda od žita s mesom, preradi, ribom, jajima, sirom. salate od svježeg povrća, žitarice s mlijekom ili fermentiranim mliječnim proizvodima. Za večeru je dobro jesti laganija jela, ne pretjerano i nekoliko sati prije spavanja.

Jutarnje međuobroke možete popuniti s namirnicama kao što su integralno pecivo (sa sjemenkama), kuhano jaje, voće, namaz od ribe, i slično. Popodnevni međuobrok možete popuniti s mliječnim proizvodima, žitaricama, namazi, voće, pa čak i desertom (puding, sladoled, ne pretjerivati).

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...