Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Suhi kašalj nam smeta i jako nas umara

Suhi kašalj se najčešće pojavi kao simptom prehlade, no može nastati i zbog nekih drugih zdravstvenih problema. Kako god nastao, suhi kašalj nam smeta i umara nas.

Liječnici smatraju da se kronični suhi kašalj najčešće pojavi zbog dima cigareta, raznih alergija i zbog astme. Mnoge osobe, pored kroničnog kašlja osjećaju simptome žgaravice ili peckanja u grlu.

Objasnit ćemo zbog čega se uopće pojavi kašalj, a u nastavku ćemo spomenuti neke jako dobre prirodne lijekove protiv ove vrste kašlja. Naime, do kašlja dolazi kada virusi, bakterije, prašina ili neka drugi iritirajuća tijela nadražuju živčane završetke u dišnim putovima između grla i pluća.

Uz pomoć kašlja, naše tijelo zapravo želi da pročisti dišne putove. Kada kašljemo, mišići u našem tijelu se jako naprežu i to nas umara. Umor se posebno osjeća kod upornog kašlja, kada uvijek imamo podražaj a ništa ne iskašljavamo. Ukratko, to je i kratka definicija suhog kašlja.

Kroničan kašalj nekada može biti jasan znak ozbiljne bolesti, pa vam savjetujemo da – ukoliko sumnjate na nešto ozbiljnije, svakako posjetite liječnika. Ipak, najčešće je kašalj bezazlen, ali jako iritirajući i želimo ga obuzdati.

U nastavku ćemo spomenuti prirodne lijekove za suhi kašalj

Lijekovi protiv kašlja zapravo pomažu da „zdravije“ kašljemo. Za razliku od suhog kašlja, kada kašljemo a ništa ne iskašljavamo, takozvani „zdravi“ kašalj je dobar jer pomoću njega izbacujemo šlajm iz tijela i ne kašljemo tako često i jako.

Med je među najčešće korištenim prirodnim lijekovima u svijetu. Zbog svojih zdravstvenih osobina odličan je izbor u slučaju problema sa kašljanjem. Jedan je oda najboljih prirodnih lijekova za kašalj. Ova namirnica umiruje nadraženu sluznicu, a zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima uspješno se bori protiv bakterija.

Med mogu koristiti i djeca i odrasli, ali budite pažljivi i ne dajte med djeci mlađoj od 2 godine.

Zanimljivo, ali i slana voda može biti od velike pomoći. Jedan od efikasnijih načina rješavanja problema sa grlom i dišnim putovima je i grgljanje slanom vodom. Slana voda može olakšati nelagodu uzrokovanu kašljem. Ona djeluje tako da ublaži pojavu oteklina na grlu. Time se olakšava disanje i nelagoda tijekom gutanja. Ako imate suhi kašalj, i ne možete ga zaustaviti – ispiranje grla slanom vodom će vam sigurno pomoći.

Prirodni sirup za kašalj od crnog bibera i meda. Još jedan u najmanju ruku zanimljiv prirodni lijek za kašalj – Sirup od crnog bibera i meda. Mnogi ne znaju, ali biber može biti jako efikasan za suzbijanje kašlja. Crni biber trebate pomiješati sa medom. Na taj način ste dobili sirup za iskašljavanje.

Sami napravite ovaj prirodni lijek za ublažavanje kašlja

Nekima pomalo čudno, ali je činjenica da neke  ljute namirnice dobro djeluju protiv kašlja. Naučite pripremiti ljuti sirup za liječenje kašlja. Koristit će te đumbir, crveni luk i med.

>> Još par lijekova za kašalj <<

Znamo da gingerol – spoj koji se nalazi u đumbiru, ima jako protuupalno djelovanje. Luk je namirnica koja sadrži kemijske spojeve kao što su fenoli, flavonoidi i kvercetin. Svi ti sastojci imaju protuupalna, antivirusna i antioksidantska svojstva.

Kombiniranjem tih sastojaka možete sami sebi pripremiti odličan lijek protiv kašlja.

Sastojci za pripremu ljutog sirupa: 4 žličice kvalitetnog meda, 1 isjeckani crveni luk i 3 naribana korijena đumbira.

U jednu staklenku stavite naribani đumbir i nasjeckani crveni luk. Zalijte sastojke sa medom, promiješajte i pustite sve da stoji preko noći. Tijekom noći med će u sebe apsorbirati aktivne sastojke koji se nalaze u crvenom luku i đumbiru.

Nakon toga – sljedeće jutro, sastojke možete izvaditi iz meda, a med koristiti kao lijek. Uzimajte po jednu žličicu sirupa 5-6 puta na dan. Ovaj ljuti sirup ima snažno djelovanje, a poboljšanje sa grlom će biti vidljivo kroz kratko vrijeme.

Đumbirov čaj protiv kašlja

Napravite čaj od đumbira jer je odličan protiv kašlja. Znamo da đumbir ima izražena antihistaminska i dekongestivna svojstva. Zbog toga i jeste tako djelotvoran pri iskašljavanju i otvaranju dišnih putova.

Sastojci za pripremu čaja: 12 režnjeva svježeg đumbira, 1 žlica meda i 2 žlice svježeg limunovog soka.

Narezane ploške đumbira ubacite u posudu sa malo više od pola litre vode. Vodu zajedno sa đumbirom lagano grijte dvadesetak minuta i skinite s vatre. Pazite da voda ne proključa. Za razliku od drugih čajeva, kada pravite čaj od rezanih komadića korijena đumbira, voda ne smije proključati.

Nakon što je voda bila na laganoj vatri nekih 20 minuta, sklonite je, iscijedite i u nju dodajte veliku žlicu meda i dvije žlice svježe iscijeđenog limunovog soka.

Ako vam je napitak previše, dodajte još vode i meda. Pijte ovaj čaj par puta dnevno.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...