Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Med je jako dobar prirodni lijek za kašalj

Med je jako djelotvoran, prirodni lijek protiv kašlja. Naime, još 2007. godine, jedno je istraživanje pokazalo da tradicionalni lijek protiv kašlja, med, može djelovati blagotvornije i bolje od farmaceutskih pripravljenih sirupa, osobito kada je u pitanju infekcija gornjih dišnih putova.

Mnoge od nas muči neugodni kašalj.

Kašalj se može javiti povremeno ili trajati neko duže vrijeme. Svi mi smo barem jednom osjetili neugodne posljedice kašlja, teškoće prilikom pričanja, gutanja ili neugodu dok dišemo. Da bi se suprotstavili toj bolesti, svakako isprobajte prirodni lijek koji ćemo predstaviti u nastavku. Glavni sastojak je med, koji je inače jako dobar prirodni lijek za mnoge poteškoće, pa i u slučaju kašlja.

Samo da napomenemo, ako koristite med uvijek pazite da je riječ o prirodnom medu. Pravi med možete prepoznati na sljedeći način. Slijedite poveznicu i saznajte dali imate prirodni med, ili umjetni. Naravno, ako sumnjate u porijeklo meda, a da bi bili sigurni te izbjegli raditi provjere, uvijek med uzimajte od lokalnog pčelara. Barem ih ima ovdje kod nas, pa je ponuda prirodnog meda zaista raznolika.

Što je kašalj i treba li ga uopće liječiti?

Mnogi ljudi s respiratornim infekcijama, kao što su uobičajena gripa ili prehlada, u potrazi su za lijekom koji će smiriti kašalj, osobito noću. Potiskivanje kašlja nije uvijek najbolja praksa, jer je kašalj jedna od prirodnih obrana organizma protiv klica i bacila u plućima. Ipak, kašalj tijekom noći može itekako pogoršati opće stanje organizma, jer bolesnik ne može spavati što dodatno oslabljuje tijelo.

Američko udruženje pedijatra i liječnici sve češće preporučuju da djeca zaobilaze sirupe protiv kašlja zbog raznih nuspojava, te pažnju sve više posvećuju medu kao potencijalno sigurnom lijeku za ublažavanje kašlja.

Američko medicinsko udruženje je 2007. godine provelo istraživanje pod nazivom ‘Efekt meda, dekstrometorfana i neuzimanja lijeka na noćni kašalj i kvalitetu sna kod djece koja kašlju i njihove roditelje’, koje pak je otkrilo da med ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana, koji se nalazi u sirupima, kod djece između 2 i 18 godina koji su med konzumirala 30 minuta prije spavanja.

Doza koju su djeca tijekom istraživanja uzimala bila je: pola čajne žličice za djecu starosti 2-5 godina, jedna čajna žličica za djecu starosti 6-12 godina te dvije čajne žličice za djecu starosti 13-18 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija također je uvrstila med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu, ali ne i za bebe, kada su u pitanju infekcije gornjih dišnih putova.

Med prirodnim putem smiruje kašalj

Med djeluje na način da uništava bakterije te ima antioksidacijska svojstva. On blagotvorno djeluje na grlo, što pak ublažava njegovu nadraženost uzrokovanu kašljem. Slatkoća u medu izaziva pojačanu proizvodnju sline, što također umanjuje napetost suhog kašlja.

Koje su opasnosti prilikom konzumacije meda?

Uzimanje meda može prouzročiti i ozbiljne probleme kod djece. Imajte na umu da med može uzrokovati infantilni botulizam kod beba mlađih od 1 godine, rijetki sindrom čiji simptomi su prekomjerno izlučivanje sline, povraćanje, tupost, nizak krvni tlak i promjene u srčanom ritmu.

Među ispitivanom djecom nije bilo ozbiljnijih nuspojava, a najčešće grupne posljedice bile su: hiperaktivnost, nervoza i nesanica.

Kad je u pitanju sirup, u ovom specifičnom istraživanju rezultati su pokazali da je imao isti učinak kao i placebo, odnosno neuzimanje lijeka, što znači da su se djeca u jednakom vremenskom roku izliječila.

Mnogi sirupi kupljeni u ljekarnama ili prepisani od liječnika imaju razne ozbiljne nuspojave kao što su alergijske reakcije, grčenje mišića, dijabetes, halucinacije i dr.

I na kraju, ukoliko vaš mališan kašlje, svakako ga odvedite liječniku jer kašalj može biti znak neke mnogo opasnije bolesti dišnih putova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...