Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ako suhi kašalj ne prestaje, probajte ovo…

suhi kašalj
suhi kašalj ne prestaje

Suhi kašalj je nezgodan i jako nas umara. Ako imate problem da suhi kašalj ne prestaje, i ne znate kako ga zaustaviti, probajte neke savjete koje donosimo u nastavku.

Najčešće suhi kašalj nastaje kao simptom prehlade, ili nekog drugog sličnog zdravstvenog problema. Bez obzira dali se pojavio kao simptom prehlade, ili imate iritaciju koja tjera na kašalj, pokušajte ga zaustaviti, odnosno potaknuti na produktivni kašalj.

Već smo prije pojasnili zbog čega se pojavi kašalj, i koje vrste kašlja poznajemo. Prvenstveno mislimo na razlike između suhog i produktivnog kašlja. Pročitajte u članku malo više na temu suhi i produktivni kašalj.

Ukratko, do kašlja dolazi kada virusi, bakterije, prašina ili neka drugi iritirajuća tijela nadražuju živčane završetke dišnih putova. Najčešće se iritacija događa između grla i pluća. Kašalj je prirodni obrambeni mehanizam našeg tijela. Na taj način naš organizam čisti dišne putove od određenih začepljenja ili smetnji. Sa druge strane, kada kašljemo suhi kašalj, naše tijelo izvodi radnju, ali ne može ništa da izbaci van. U tom slučaju se tijelo umara, pa smo još više slabi i podložniji smo pojavi drugih bolesti. Zbog toga je važno zaustaviti suhi kašalj.

Sirup protiv kašlja

Sirup za uporni kašalj koji ne prestaje

Naučite zaustaviti suhi kašalj

Već smo napisali da se umor na tijelu posebno osjeća kada imamo suhi kašalj. Posebno je izražen umor kada suhi kašalj ne prestaje. To je vrijeme kada trebamo priskočiti u pomoć našem tijelu, i uz pomoć prirodnih lijekova zaustaviti takav kašalj ili izazvati produktivni kašalj.

Prirodni lijekovi za suhi kašalj

Lijekovi koje ćemo spomenuti zapravo će pomoći da zdravije kašljete – da imate produktivni kašalj. Za razliku od napornog suhog kašlja, produktivni kašalj kroz sekret izbacuje iz tijela iritirajuće uzročnike kašlja.

Med je možda i najviše korišteni prirodni lijek za kašalj. Znamo da je med sladak i da proizvodi sakupljanje sekreta u grlu. Pored toga, znamo da med ima antibakterijska i antivirusna djelovanja, zbog čega je jako pogodan kada imate suhi kašalj. Ova prirodna namirnica će pomoći da proizvedete produktivni kašalj, i smirite iritacije nastale u grlu. Najbolje od svega što je med sladak i djeca ga vole, pa ga možete lako dati djeci da ublažite kašalj.

OPREZ: Djeca mlađa od 2godine ne smiju konzumirati med.

Sirup od crnog bibera i meda je prirodni lijek za kašalj. Ovaj prirodni lijek dobro će pomoći kada imate suhi kašalj koji ne prestaje. Sirup od crnog bibera i meda pravi se lako. Jednostavno pomiješajte crni biber (prstohvat) sa medom (2 žlice), i dobili ste prirodni lijek za kašalj.

Đumbir i med protiv kašlja. Mnogima može biti nepoznanica, ali ljute namirnice pomažu smiriti kašalj. Đumbir u kombinaciji sa medom odlično djeluje protiv kašlja. Uzmite malo đumbira i naribajte ga u šalicu meda. U to nacijedite pola glavice crvenog luka, i to je to. Dobili ste još jedan prirodni sirup za kašalj. Ovaj lijek dobro djeluje zbog spoja u đumbiru (gingerol), koji ima protuupalno djelovanje. Plus, tu je i luk, namirnica koja sadrži kemijske spojeve (fenoli, flavonoidi i kvercetin), koji imaju protuupalna, antivirusna i antioksidantska svojstva. Kombinacija ovih sastojaka odlično djeluje protiv kašlja.

Bomboni za suhi kašalj koji ne prestaje kod djece

Probajte i ove slatke bombone protiv kašlja. One će najbolje doći za liječenje kašlja kod djece. Znamo da djeca ne vole uzimati lijekove, no ako im pripremite ove bombone, sigurno će uživati u njima, i kašalj će prerasti u produktivni.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...