Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Stvari o šećeru koje nas mogu zbuniti

Neumjerenost u jelu i piću, svi znamo, prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu.

Što je to sa šećerom i koja je njegova uloga u toj priči? Sve češće se ponavljaju upozorenja o štetnosti šećera i napuci stručnjaka kako ga je potrebno izbjegavati.

Zbog čega je šećer tako štetan, a opet se koristi u gotovo svim proizvodima koji su nam danas dostupni?

Napisali smo već na početku da neumjerenost u jelu i piću prijeti našem zdravlju. Naime, tako se izlažemo riziku od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu. Nedavna istraživanja pokazala su da veći utjecaj na to ipak ima unos šećera nego prekomjerna količina hrane.

Svakih dodatnih 150 kalorija na dan koje osoba unese iz šećera povećava rizik od dijabetesa za jedan posto, čak i uz kontrolu tjelesne težine, tjelovježbu i kontrolu prehrane. Veće količine šećera utječu i na zdravlje srca. Rezultati istraživanja provedenog na JAMA Internal Medicine centru pokazali su da veći unos šećera u organizam ima za posljedicu dvostruko veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Neke vrste šećera su manje štetne za ljudsko zdravlje

Šećera ima u voću i povrću te u mliječnim proizvodima, ali su ti šećeri zdraviji od onih koji se dodaju raznim proizvodima kako bi im se poboljšao okus.

Riječ je o koncentriranim šećerima, uglavnom bez hranjivih tvari. Med i javorov sirup sadrže vitamine i minerale, ali ipak sadrže i veće količine šećera.

Da bi znali što unosite u organizam predlažemo vam da pažljivo pročitate deklaracije sa proizvoda koje kupujete

Većina industrijskih prerađenih namirnica sadrži dodatni šećer. Čitajte deklaracije proizvoda i provjerite koliko je i kojeg šećera ili zaslađivača sadržano u određenom proizvodu prije kupnje.

“Prirodno” ne znači i bez šećera

Rijetko tko od nas pojede velike količine voća i na taj način u organizam unese veće količine šećera, ali kada je riječ o sokovima i sušenom voću, to je već druga priča. Umjetni voćni sokovi “bombardirat će nas” šećerom, ali nam neće dati vlakna koja su nam potrebna za kvalitetniju probavu. To za posljedicu ima taloženje kalorija u masnoće. Količina šećera u jednoj šalici svježeg voća jednaka je količini šećera u pola šalice prirodnog soka te jednoj četvrtini šalice sušenog voća.

Da bi organizam održavali zdravim, a opet mu ponudili i odgovarajuće količine šećera, najbolje je jesti voće i povrće. Dalje, jako je važno izbjegavati proizvode iz trgovina koji su bogati šećerom i drugim umjetnim tvarima, poput raznih boja i aroma. Ne kažemo da u potpunosti ukinete naviku da popijete sok sa vremena na vrijeme, no na to ipak trebate paziti ako želite ostati zdravi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...