Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Sirup od bijelog sljeza – Sami sebi napravite ovaj prirodni lijek

Sami sebi napravite sirup od bijelog sljeza. Nakon kratkog predstavljanja ove biljke, donosimo vam recept za izradu sirupa.

Korijen bijelog sljeza cijenjen je bio još u starom vijeku, a danas znamo da čaj od ove biljke ima ljekovito djelovanje, pa njime liječimo kašalj, bronhitis i plućni katar.

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se kopa u proljeće ili u jesen, nakon cvatnje.

Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje, a listovi u jesen a ne u proljeće kao što je slučaj sa korijenom. Korijen se opere, oguli se vanjski sloj, uzdužno prereže, i naglo osuši.

Kada je skoro sasvim suh, razreže se na sitne kockice i mora biti sasvim bijel.

Ako je namočen u vodu i iz njega isplivaju bjelkasti crvići, onda sve treba baciti. Od cijele biljke korijen je najviše ljekovit.

Bijeli sljez i ljekoviti preparati od ove biljke se preporučuju kod bolesti poput bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće.

Osim toga jako je djelotvoran i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva, proljeva, kao i povraćanja s proljevom kod dojenčadi.

Prije smo već pisali o ljekovitim svojstvima bijelog sljeza pa se podsjetite.

>> Ljekovita biljka Bijeli sljez

Primjena sljeza nije ograničena samo na djelovanje unutar organizma. Ovu biljku susrećemo i kao sastavni dio ljekovitih masti koje se koriste za liječenje čireva i varikoznih vena, a i vrlo je dobro hidratantno sredstvo koje iritiranoj i isušenoj koži vraća vlagu i umiruje je.

Mi ćemo ovom prilikom predstaviti recept za pripremu ljekovitog prirodnog sirupa od bijelog sljeza

Sirup od bijelog sljeza dobar je protiv kašlja, ili u slučaju poteškoća sa disanjem. Donosimo vam recept za pripremu.

Sirup od bijelog sljeza pripremite na sljedeći način: Ogulite korijen bijelog sljeza (500 g), te ga izrežite na sitne kocke i stavite u staklenku. Na to nalijte litru i pol vode i 100 g alkohola jačine 96%. Sadržaj se ostavi na toplom mjestu 24 sata.

Boca se često promućka. Nakon 24 sata se ocijedi, doda 1600 g šećera i kuha dok se ne ukuha na polovicu. Uzima se žličica protiv lakšeg ispljuvka (šlajma) kašlja, plućnog katara i u slučaju teškog disanja.

Ako želite pročitati još informacija o bijelom sljezu, potražite ovu biljku na našem portalu. Pisali smo već o njoj.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...