Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijeli sljez je izrazito ljekovita biljka – Saznajte kako se pravi čaj od korijena ove biljke

Spomenuli smo i prije ljekoviti bijeli sljez, ali tek onako ukratko. Sada ćemo malo detaljnije da vas upoznamo sa ovom biljkom.

Naučite kako prepoznati bijeli sljez, što sve liječi i kako se koristi ova ljekovita biljka.

Bijeli sljez je trajna biljka s mesnatim, jakim i razgranatim korijenom bijele boje. Iz tog korijena izbijaju zeleni i okruglasti listovi, kao i par stabljika koje narastu i do 2 metra u visinu. Listovi koji rastu na stabljici prilično su veliki, naborani i debeli i s obje strane obrasli dlačicama. Listovi biljke su srebrne ili sive boje, a mogu biti sivo-zelene nijanse. Bijeli sljez cvjeta od 6. – 8. mjeseca.

Ovu ljekovitu biljku možemo pronaći na raznim nasipima, uz rijeke, na vlažnim livadama kao i na poplavljenim područjima. Također se uzgaja i u vrtovima.

Kao lijek biljka se jako puno koristi. Izrazito je ljekovit korijen biljke, koji se sakuplja u proljeće ili u jesen, kada je biljka manje aktivna i bogata sokovima i sluzima. Cvjetove sakupljamo za vrijeme cvatnje, a listove u jesen, a ne u proljeće.

Kada se sakupi korijen bijelog sljeza, potrebno ga je oprati čistom vodom, oguliti vanjski sloj te ga prerezati po dužini. Suši se naglo, da ne dođe do fermentacije ili truljenja korijena. Sušite korijen, kao što se suši i korijen gaveza.

Kada je korijen gotovo u potpunosti osušen, razreže se na sitne kockice. Ako je korijen pravilno osušen on mora imati čistu bijelu boju.

Za pripremu prirodnih lijekova od bijelog sljeza mogu se pronaći mnogi recepti. U starom vijeku se biljka koristila za pripremu ljekovitog čaja kojim se liječio kašalj, bronhitis i blaži oblik tuberkuloze pluća.

Čaj od bijelog sljeza jako dobro djeluje u smirivanju kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek protiv neugodnih simptoma bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća. Također, korijen bijelog sljeza dobrim se pokazao kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće. Koristan je, također, u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva, proljeva, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i još nekih oboljenja.

Ako se bijeli sljez kombinira sa drugim ljekovitim biljkama raspon oboljenja koja se mogu liječiti je daleko širi.

Čaj od bijelog sljeza se danas rijetko koristi, ali se ipak često kombinira sa drugim ljekovitim biljkama i tako se pije u slučaju problema sa zdravljem. Bijeli sljez uglavnom služi kao dodatak drugim čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja čini zaštitni sloj. Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini sa kamilicom. Biljka ima jako dobro djelovanje ako vas muči kronični katar grla, kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača.

Ako želite sebi pripremiti čaj od bijelog sljeza, slijedite upute

Čaj od bijelog sljeza se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi. Ako ne pripremite čaj na pravilan način, on gubi svoja ljekovita svojstva. Čaj pripremite tako što ćete 2 žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem 1 sat, po mogućnosti 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga, čaj se lagano zagrije, tek toliko da ne pijete hladan čaj, pa se u njega doda malo meda i pije tri puta na dan.

Zbog načina pripreme, ovaj čaj možete pripremiti u većim količinama, recimo za čitav dan, barem 3 šalice koje pijete u nekim razmacima.

Uz pomoć ovog čaja možete ispirati nos, pomoću kapaljke ili sprejalicom. Nakapajte 1 – 2 kapi, tri puta na dan. To će vas osloboditi začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na maloj djeci.

Čaj od bijelog sljeza, koji ste pripremili na gore opisani način, može pomoći i kod crijevnih bolesti jer regulira stolicu. Također, ovaj čaj pomaže i kod proljeva i kod zatvora. Kako smo već spomenuli, čaj će vam pomoći i u slučaju problema sa mokraćnim mjehurom, otežanim mokrenjem i određenih bubrežnih tegoba.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...