Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Gavez je izuzetno ljekovita biljka, a koristan je i u vrtu

Tko god se susretao sa nekim prirodnim lijekovima, pokušavao sam da napravi neki od njih ili tražio da kupi neki, sigurno je nekako u tom kontekstu čuo za ljekovitu biljku gavez.

Gavez susrećemo jer raste i kod nas. Iako ga slabo koristimo kao ljekovitu biljku, trebamo znati da ima jako raširenu primjenu u alternativnoj medicini. Možda je i dobro što ga ne koristimo ako nismo sigurni u to što radimo jer gavez treba uzimati oprezno. Naime, ova biljka, iako ljekovita može imati neželjene efekte ako se uzima na pogrešan način.

Mi ćemo spomenuti neke zanimljive detalje o gavezu kao i mogućnosti liječenja pojedinih oboljenja uz pomoć ove biljke. Za razliku od mnogih drugih, od kojih pripremamo tople napitke, razne tinkture i svakodnevno pijemo čaj, gavez se najčešće koristi za pripremu ljekovite masti. Točnije koristi se korijen biljke, koji se prethodno pripremi da se može koristiti.

Gavez je biljka koja u sebi ima znatnu količinu karotina, alkaloida, raznih sluzi i eteričnog ulja. Osim spomenutih spojeva u biljci pronalazimo smole, i najvažniji sastojak alantoin.

Alantoin je prirodni aktivni spoj koji snažno djeluje tako da potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog toga se gavez najčešće i upotrebljava kao prirodni lijek za lomove, kao i za liječenje oštećenja na koži. Baš se zbog aktivnog sastojka alantoin ova biljka upotrebljava za pripremu prirodnih lijekova za liječenje vanjskih i unutarnjih rana, raznih oteklina, posjekotina na koži, ogrebotina, modrica i rana koje krvare.

Gavez se koristi u slučaju istegnutog mišića, uganuća, a djelotvoran je kod psorijaze, za koju inače znamo da se teško liječi.

Ljekoviti dijelovi biljke i sakupljanje

Kada sakupljamo gavez za pripremu prirodnih lijekova onda biramo gornju polovicu stabljike, samo dok biljka cvate i nakon cvjetanja. Listove sušimo u sjenci, na toplom i pomalo vjetrovitom mjestu.

Iako su listovi biljke ljekoviti, glavni dio koji sakupljamo je korijen. Korijen se sakuplja u ožujku i travnju ili na jesen, kada je biljka manje aktivna. Kada se pažljivo izvadi, korijen treba očistiti od čvorova i nadzemnog dijela. Nakon toga se opere čistom vodom i pusti da se osuši. Treba ga nasjeći na komade dužine između 10 i 15 centimetara, a deblje dijelove još dodatno treba presjeći uzduž. Kada se korijen pripremio kako je opisano, treba ga osušiti i to u što kraćem vremenskom roku da ne dođe do fermentacije. Sušenje korijena se izvodi na suncu, najbolje na terasi. Kada se korijen osuši treba ga se čuvati na suhom, bez prisutnosti vlage. Najbolje je suhi korijen čuvati u staklenci.

>> Još o gavezu

Ako se ne bavite izradom ljekovitih pripravaka, masti i krema, najbolje je koristiti kupljeni gavez u biljnim ljekarnama, ili još bolje pripremljene kreme od gaveza. Koristite ga kako je navedeno u uputama o korištenju lijeka. Ako vam nešto nije jasno, svakako upitajte za stručno mišljenje.

Osim što je odličan prirodni lijek, gavez je koristan za vaš vrt i ostale biljke u njemu. Kažu ljudi koji se bave vrtlarstvom da je gavez iznimno koristan u vrtu. Od listova biljke, kao i od stabljike se radi odlično prirodno gnojivo. Gnojivo je jako bogato mineralima i ostalim spojevima koji pogoduju rastu biljaka.

Iskoristit ćemo priliku da napišemo kratke upute kako se priprema ovo gnojivo. Na 10 litara vode uzmite kilogram listova i stabljike gaveza. Ostavite tako u bačvi da stoji 3 tjedna. Nakon toga, dobiveno gnojivo razrijedite u omjeru 1:10 i sa njim gnojite po vrtu. Rezultati će se svakako vidjeti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...