Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijeli sljez liječi kašalj i prehladu – Prirodni lijek za mnoge zdravstvene probleme

Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje kod kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće.

Ljekovita biljka bijeli sljez – Sve o njezinim ljekovitim svojstvima i upotrebi u liječenju alternativnom medicinom.

Biljka je korisna u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i drugih tegoba.

Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju još nekih drugih bolesti.

Danas se još rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja čini zaštitni sloj. Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini sa kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru ždrijela kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača.

Što je ljekovito od ove biljke? Od biljke, za prirodni lijek i pripremu ljekovitih pripravaka koristi se korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se kopa rano u proljeće ili u jesen nakon cvatnje. Sabiranje korijena vrši se u više raznih oblika.

Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, od dijelova stabljike i sitnih korjenčića i opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se izrađuje korijen u oguljenom stanju, tako da mu se oguli vanjska kora nakon što je prethodno dobro očišćen. Tako oguljeni korijen bijele je boje i ima oblik štapića.

Od bijelog sljeza, jako je dobra ljekovita sluz ove biljke

Oguljeni sirovi štapići režu se najčešće u manje kockice, pa se takav oblik korijena najčešće i upotrebljava u ljekovite svrhe. Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje. Listovi se ne smiju sabirati u proljeće, nego načelno tek nakon cvatnje, jer za vrijeme trajanja rasta i cvatnje imaju najmanji sadržaj biljne sluzi.

U zadnje je vrijeme bez sumnje utvrđeno da se ljekovita biljna sluz povećava u listovima tek nakon cvatnje. Narodna medicina preporuča i sabiranje sjemena, koje se sakuplja 2 do 3 tjedna nakon cvatnje. Kod dugotrajnog cvjetanja bijelog sljeza prvo se sjeme dobiva početkom srpnja dok se u kasnoj cvatnji dobiva sjeme tek koncem rujna ili čak početkom listopada. Miris korijena je svojstven i slab, a okus sluzast.

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli neki drugi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...