Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijeli sljez liječi kašalj i prehladu – Prirodni lijek za mnoge zdravstvene probleme

Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje kod kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće.

Ljekovita biljka bijeli sljez – Sve o njezinim ljekovitim svojstvima i upotrebi u liječenju alternativnom medicinom.

Biljka je korisna u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i drugih tegoba.

Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju još nekih drugih bolesti.

Danas se još rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja čini zaštitni sloj. Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini sa kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru ždrijela kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača.

Što je ljekovito od ove biljke? Od biljke, za prirodni lijek i pripremu ljekovitih pripravaka koristi se korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se kopa rano u proljeće ili u jesen nakon cvatnje. Sabiranje korijena vrši se u više raznih oblika.

Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, od dijelova stabljike i sitnih korjenčića i opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se izrađuje korijen u oguljenom stanju, tako da mu se oguli vanjska kora nakon što je prethodno dobro očišćen. Tako oguljeni korijen bijele je boje i ima oblik štapića.

Od bijelog sljeza, jako je dobra ljekovita sluz ove biljke

Oguljeni sirovi štapići režu se najčešće u manje kockice, pa se takav oblik korijena najčešće i upotrebljava u ljekovite svrhe. Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje. Listovi se ne smiju sabirati u proljeće, nego načelno tek nakon cvatnje, jer za vrijeme trajanja rasta i cvatnje imaju najmanji sadržaj biljne sluzi.

U zadnje je vrijeme bez sumnje utvrđeno da se ljekovita biljna sluz povećava u listovima tek nakon cvatnje. Narodna medicina preporuča i sabiranje sjemena, koje se sakuplja 2 do 3 tjedna nakon cvatnje. Kod dugotrajnog cvjetanja bijelog sljeza prvo se sjeme dobiva početkom srpnja dok se u kasnoj cvatnji dobiva sjeme tek koncem rujna ili čak početkom listopada. Miris korijena je svojstven i slab, a okus sluzast.

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli neki drugi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...