Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Savjeti za čišćenje organizma – Par savjeta koje će vam pomoći da se oslobodite toksina

Uz pomoć ove dijete iz organizma uklanjate toksini koji su se nakupili u tijelu. Imajte na umu da detoksikacija ne mora da znači gladovanje i uskraćivanje važnih hranljivih sastojaka.

S vremena na vrijeme svima nam je potrebno čišćenje organizma. Što dobijemo time?

Trebamo znati da je naš organizam opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane, nego i mnogim pesticidima, onečišćenjima i toksičnim tvarima koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane.

Ako tome dodamo i stres, koji je sve učestalija pojava, prebrzi ritam života i manjak vježbe, potreba za čišćenjem postaje sve očitija. Sve spomenuto može preopteretiti i oslabiti ljudski organizam i spriječiti njegov pravilan rad.

Na dalje, ako imamo oslabljen organizam, odnosno zatrovan, to može dovesti do manjih ili većih zdravstvenih tegoba. Tu se prvo misli na umor i pospanost, ali ima ih još dosta poput depresije, preranog starenja i drugih različitih bolesti.

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome da im je čišćenje pomoglo vratiti energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

Evo par savjeta kako da uradite čišćenje organizma od toksina

Planovi za provođenje detoksikacije mogu uključivati specijalne dijete, ljekovite biljke i neke suplemente, hidroterapiju, vježbu, tehnike disanja ili terapije u sauni.

Postoje i neki kontroverzniji programi detoksikacije koji uključuju primjerice klistiranje.

Neke detoksikacijske dijete su usmjerene na konkretne organe poput jetre, bubrega, limfnog sistema ili na pluća. Ako se odlučite na neku od tih, svakako se posavjetujte sa stručnjakom.

Mi ćemo ovom prilikom spomenuti neke manje agresivne metode, koje možete provesti sami kod kuće.

Plan čišćenja organizma obično traje tjedan dana, a na vašem jelovniku bi tijekom tih sedam dana trebalo da se nađu sljedeći sastojci:

VOĆE I POVRĆE – Bilo koje svježe i suho voće ili povrće i sok od svježeg voća i zeleniša.

RIBA – Riba bi trebalo da se barem jedanput tjedno nađe na vašem jelovniku, pa je ne preskačite ni tijekom tjedna detoksikacije – pastrmka, oslić, škarpina su lagane ribe koje je najbolje ispeći u rerni na malo masnoće.

ORAŠASTI PLODOVI – Neslani kikiriki, bademi, orasi, lješnjaci… Izbor je velik, a na vama je da odaberete ono što vam se najviše sviđa.

SJEMENKE – Bundevine, suncokretove, sezam, lan… Dodajte ih salatama, juhama i drugim jelima.

JOGURT – Svaki dan jedan jogurt bit će od velike pomoći vašoj probavi.

EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE – Zamijenite obično biljno ili suncokretovo ulje maslinovim – pripremajte jela na njemu i dodajte ga omiljenim salatama.

ZAČINI – Nikako ne zaboravite na prirodni antibiotik kao što je luk ili neko drugo svježe začinsko bilje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...