Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Šampinjoni podižu imunitet i štite vas od karcinoma – Ukusne i jako zdrave gljive naših prostora

Šampinjoni se mogu kupiti tijekom cijele godine, na placu ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine. Imaju dobar okus, potiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost.

Šampinjoni su gljiva koju lako pronalazimo u našim šumama, što je odlično s obzirom na to koliko su zdravi. Ovo je jedna od najpoznatijih jestivih gljiva u svijetu, i jedna među rijetkima koje se lako mogu uzgajati.

Naučnici i nutricionisti odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Istraživanja su pokazala da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sistemu organizma.

Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sistem povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Iste gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sistema klasificirane kao dendritičke stanice.

Te gljive mogu proizvesti bijele krvne stanice poznate kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunitet. Dendritičke stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

>> Gljiva vrganj

Šampinjoni protiv raka dojke – Naučnici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Manje je poznato da popularna i cijenom dostupna gljiva može biti vrlo korisna u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Kalorije i nutritivna vrijednost – U 100 g sirovih šampinjona nalazi se samo – 26 kcal, a to što je proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva stavlja ga na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba oboljelih od dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnulo se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od kojih su tri vrste šampinjona.

>> Smrčak

Pokazalo se da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalija, fosfora, željeza i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.

Iz svega ovog proizlazi da su šampinjoni prikladan i vrlo jeftin način zdrave prehrane. Slobodno možemo reći da je rijetka hrana koja se može na tako različite načine prirediti, istodobno imati dobar okus i imati visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive.

Priprema, kupovina i čuvanje – Gljive koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižideru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promijeniti i aromu. Jednako tako podgrijavanje jela s gljivama nije preporučljivo, a nije poželjno gljive obrađivati u mikrovalnoj. Prilikom kupovine svakako izbjegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu ili su previše mekani na dodir, te imaju oštećenja na površini. Birajte one koji imaju čvrstu strukturu.

Kod šampinjona ispiranje vodom i nije toliko efikasno, kao što je slučaj i sa mnogim drugim jestivim gljivama, već se savjetuje da se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Ako ih sve ne iskoristite dok su svježi, ne brinite – možete ih nekoliko dana sačuvati u frižideru, najbolje u papirnatoj vrećici zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svježinu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...