Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Razlika između gripe i prehlade

Na žalost, koliko god se mi trudili čuvati naš imunitet i zdravlje, kad tad nas uhvati ili prehlada ili gripa.

Dvije su to jako učestale bolesti i mnogi od nas barem jednom godišnje budu pogođeni nekom od njih.

Na prvi pogled ove dvije bolesti su jako slične i lako ih je zamijeniti. Razlog tome je što i prehlada i gripa napadaju dišni sustav, te imaju neke jako slične simptome. Dok je prehlada bolest koja obično ne ostavlja za sobom neke teže posljedice, gripa je mnogo ozbiljnija i može izazvati razne komplikacije. Da bi pravovremeno reagirali i znali s kakvom bolesti se borite važno je prepoznati razlike između ove dvije. Teško je objasniti razliku između prehlade i gripe osobi koja nije bolovala gripu. Sa druge strane, ako je netko bolovao gripu, jako dobro poznaje tu razliku.

Gripa ima teže simptome. Ozbiljnija je bolest. Početak gripe je nagao, simptomi se razvijaju unutar 3-6 sati što nije slučaj kod prehlade. Prehlada dolazi postepeno i nema intenzitet kao gripa.

Gripa traje od 7 do 10 dana, a može trajati i duže. Prehlada obično traje 3-5 dana.

U slučaju da imate gripu pojavit će se povišena tjelesna temperatura (38-40C), što može trajati 3 do 4 dana. Kod prehlade rijetko dolazi do povišene tjelesne temperature, a i kad dođe vrlo rijetko je ona preko 38 C.

Gripu prati glavobolja, no ne mora uvijek. Ako se glavobolja pojavila, ona je izražena, intenzivna sa naglim početkom. Kod prehlade se također može pojaviti glavobolja, ali u blažem obliku.

I jaki bolovi u mišićima su jasan znak gripe. Kod prehlade se mogu pojaviti, ali blagi bolovi u mišićima.

Bolovi u lopaticama su odlika gripe dok nisu odlika prehlade.

Uobičajeno je da se kod gripe pojavi drhtavica, što nije slučaj kod prehlade.

Gripa umori bolesnika. Osoba koja ima gripu jako je umorna i malaksala. Umor može potrajati 2 do 3 dana i jako je izražen. Kod prehlade se umor osjeti dosta slabije.

Gripu prati suhi kašalj, dok će prehladu pratiti produktivni kašalj.

>> Gripa i prehlada – liječenje <<

Ako bolujete od gripe vjerojatno nećete kihati, dok je kihanje često prisutno kod prehlade.

Začepljen nos također nije učestali simptom koji prati gripu, sa druge strane u slučaju prehlade je neizostavni simptom bolesti. Kod prehlade na početku curenja nosa, vodica je providna i rijetka, s vremenom postaje gušća i tamnija.

Ponekad se kod gripe može pojaviti bolno grlo, dok su ovakvi bolovi česti kod prehlade.

Komplikacije koje donosi gripa

Kazali smo da gripa može dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija. Naime, ako se gripa ne liječi pravilno moguće su teže zdravstvene komplikacije. Bolesti koje se mogu razviti nakon gripe su bronhitis, upala pluća, pogoršanje postojeće kronične bolesti ili neko drugo po život opasno stanje. Ove komplikacije su posebno izražene kod beba ili starijih osoba.

Komplikacije kod prehlade

Prehlada najčešće ne donosi nikakve komplikacije.

Prevencija obe bolesti

Za obe bolesti najbolja prevencija je ne dolaziti u kontakt sa prenosiocem virusa tj. oboljelima. Gripu češće prenose odrasle osobe, dok prehladu najčešće prenose djeca u vrtićima i školama. Dobar način prevencije je korištenje medicinski maski, izbjegavanje zatvorenih prostora, a jako bitan faktor je i redovno pranje ruku i higijena.

Kako liječiti gripu i prehladu

Najbolji je leći i odmarati se. Na taj način organizmu dajete šansu da svu energiju usmjeri u borbi protiv bolesti. Važno je redovito provjetravati prostorije u kojima bolesnik boravi. Voće i vitamini su od iznimne važnosti. Dakle, jedite svježe voće, posebno agrume. Osim vitamina, agrumi će vaše tijelo hidrirati i osvježiti da lakše izađe na kraj s gripom. Također, važno je piti što više tekućine, najbolje u obliku toplog čaja ili vruće juhe. Ako čaj obogatite vitaminom C, pripazite da on nije previše vreo, jer se taj vitamin uništava na temperaturama iznad 60C.

Naravno, ako vidite da je bolest uzela maha svakako se obratite i vašem liječniku. Obavite pregled i postupite prema njegovim uputama.

>> Prirodni lijekovi mogu pomoći <<

Važno je da antibiotike ne uzimate na svoju ruku, oni mogu biti propisani, ali samo od strane liječnika koji je obavio potrebni pregled. Zapravo je gripa virusna bolest, što znači da se ne može liječiti antibioticima. Antibiotici se uzimaju ako je liječnik zaključio da se bolest zakomplicirala bakterijskom infekcijom.

U slučaju da primijetite bilo kakve komplikacije, predlažemo da se javite liječniku.

U slučaju da dijete boluje od gripe, roditelji ili njegovatelji trebaju bez odgađanja odvesti dijete liječniku pedijatru na pregled. Daljnje liječenje treba provoditi po uputama liječnika i uredno pratiti tijek bolesti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...