Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Naučite liječiti gripu i prehladu prirodnim lijekovima

Alternativna medicina ima mnoge lijekove za prevenciju i liječenje dvije najučestalije bolesti u svijetu – to su gripa i prehlada.

Dobar odabir namirnica svakako ima značajnu ulogu u smanjivanju broja oboljelih, pa je naš prvi savjet da konzumirate češnjak, đumbir, med i limun, kada god ste u mogućnosti. Spomenute namirnice odlične su u borbi protiv gripe i sezonskih prehlada.

U nastavku ćemo napisati još malo na temu ove dvije bolesti, a kasnije spomenuti recepte za pripremu lijekova koji vam mogu biti od pomoći.

Prvo ćemo spomenuti razlike između gripe i prehlade, jer mnogi ljudi ne znaju prepoznati koju bolest zapravo imaju. Jako su slične, no neke karakteristike ih ipak razlikuju.

Možemo kazati da je gripa bolest koju karakterizira nagli početak, i brzi razvoj simptoma. Simptomi se kod gripe javljaju već nakon tri do šest sati, dok je kod prehlade razvoj bolesti postepen, i nešto sporiji.

Gripa traje sedam do deset dana ali može trajati i duže. Prehlada, za razliku od gripe, traje tri do pet dana. Glavobolja, umor i bol u mišićima kod prehlade su blagi, a kod gripe vrlo intenzivni. Izražen je umor koji može potrajati dva do tri tjedna, a uobičajeni su i iscrpljenost te drhtavica, što kod prehlade nije slučaj.

Još jedna prepoznatljiva karakteristika bolesti gripe je suhi kašalj. Dok se gripu može prepoznati po suhom kašlju, kod prehlade bolesnik ima produktivni kašalj. To bi značilo da bolesnik iskašljava sekret, i da grlo nije jako nadraženo. Kihanje, začepljen nos i bolno grlo kod gripe se javljaju ponekad, dok su kod prehlade uobičajeni.

U nastavku ćemo predstaviti neke prirodne lijekove za prehladu i gripu. Slobodno isprobajte neki od njih, vjerujemo da će biti od pomoći.

Iako vas neće trenutno izliječiti, jer su to bolesti koje se jednostavno trebaju preležati, lijekovi će svakako pomoći da lakše izdržite neugodne simptome koji ih prate.

Prvi prirodni lijek koji donosimo je na bazi meda, čilija, đumbira i jabučnog octa

Sastojci za ovaj lijek su efikasni i svaki od njih djeluje ciljano, baš za ono što nam je potrebno. Poznato je da ljuta hrana potiče lučenje tekućine u dišnim putovima, što razblažuje sluz, pa se stoga slina lakše pokreće i izbacuje. Na ovaj način se pročišćavaju sinusi, sekret iz pluća razvodnjava i lakše se iskašljava. Baš zbog toga je ovaj lijek tako dobar.

Čili u sebi sadrži spoj kapsaicin koji će nam pomoći da pročistimo naše dišne putove. Popularan je zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka.

Sastojci potrebni za pripremu ovog lijeka su: ¼ žlica čili papričice, ¼ žlica đumbira, 1 žlica jabučnog octa, 1 žlica meda i 1 žlica vode.

Pripremite sebi lijek prema uputama: Dobro usitnite đumbir, pa ga zajedno sa ostalim sastojcima dobro izmiješajte. Lijek se uzima po 1 žlicu, po potrebi. Uzimanjem ovog lijeka ublažit ćete kašalj, a ljutina iz čilija i octa odčepit će začepljeni nos.

Najbolje od svega je to što su svi sastojci nekvarljivi, što znači da dobiveni lijek nije potrebno držati u hladnjaku te se može pripremiti i u većim količinama, da ga uvijek imate pri ruci.

Još jedan dobar savjet da liječite gripu

Kazali smo već da se bolovi i temperatura mogu zadržati i nekoliko dana, najčešće tri dana, kod gripe. Iscrpljenost bolesnika može potrajati i nekoliko tjedana nakon što gripa prođe. Kada liječite gripu važno je odmarati se, jer ona iscrpljuje tijelo i tako nas simptomi jače pogađaju. Najbolji napitci za ispijanje u slučaju gripe su topli čajevi. Pripremite sebi omiljeni čaj, no ipak pripazite da to bude neki čaj dobar protiv simptoma gripe. Možda bi mogli isprobati čaj od lipe, bazge, šipka, kamilice ili metvice.

Čaj koji pijete za liječenje gripe obavezno obogatite iscijeđenim limunovim sokom. Limun je bogat vitaminom C koji nam je prijeko potreban. Kada stavljate limun u čaj, pripazite da je čaj već manje vruć – da ga možete piti, a limun stavite tek pred ispijanje čaja. Na taj način se neće uništi vitamin C.

Čaj zasladite medom, ako ga imate.

Da bi suzbili grlobolju, svakako popijte čaj od kadulje, majčine dušice ili crnog ribiza. Najvažnije je dobro se odmoriti, piti dosta tekućine – u ovom slučaju čaja, te jesti domaću juhu. Dok liječite gripu zaboravite na cigarete. Dim iz cigareta dodatno iritira sluznicu gornjeg dišnog sustava. Pileća juha pokazala se jako efikasnom kod liječenja gripe i prehlade. Juha ima blagi protuupalni učinak pa tako smanjuje otekline sluznice nosa.

Za kraj ćemo spomenuti biljke koje jačaju naš imunitet. Iskoristite ih da do prehlade ili gripe uopće ni ne dođe.

Ovo su biljke koje jačaju vaš imunitet i štite vas od virusa prehlade i gripe

Echinacea je među poznatijim biljkama za jačanje imuniteta – Echinacea odlično djeluje kod akutnih infekcija dišnih putova. Tu mislimo i na gripu, te na prehladu, bronhitis, sinusitis i tonzilitis. Pored toga, echinacea djeluje protiv upale uha i peludne groznice. Djelovanje ove biljke je dokazano, a najbolje ju je uzimati kod prvih simptoma bolesti.

Češnjak je dobro proslavljeni prirodni lijek – Češnjak u sebi sadrži supstancu allicin. Taj spoj ima antimikrobna svojstva. Zahvaljujući alicinu češnjak učinkovito djeluje kod kroničnog bronhitisa, gripe i čestih prehlada. U narodnoj medicini češnjak se koristi već od davno, uglavnom kao sredstvo za jačanje organizma, za liječenje reumatizma, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i protiv kožnih bolesti.

Češnjak je snažan, prirodni antibiotik, no ovaj prirodni lijek neće uništiti zdrave bakterije u našem tijelu. Zahvaljujući sastojcima koji rade kemijske reakcije češnjak ima antibiotičko djelovanje. Ovo je namirnica koja usporava rast bakterija, te uspješno uništava viruse i gljivice. Možda je češnjak i najbolje sredstvo protiv prehlada i gripe. Stručnjaci preporučuju konzumiranje od 2 do 5 g svježeg češnjaka dnevno.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...