Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Jeste li znali da je jabučni ocat ovoliko ljekovit?

Već se odavno zna da je jabučni ocat jako dobra za zdravlje, a naše bake su ga čak i koristile kako bi skinule neželjene kilograme.

Ovaj prirodni lijek se koristi za rješavanje mnogih zdravstvenih problema. Riječ je o jabučnom octu.

Jabučni ocat se koristi kao prirodni lijek već stotinama godina. On djeluje protiv mnogih bolesti, ali i kao prevencija mnogim.

Zbog čega je ovaj prirodni napitak toliko poseban? Prvo da napomenemo da se ne radi o tipičnom napitku koji se pije, poput sokova, ali se razblažen sa vodom ili u drugim kombinacijama uspješno koristi kao lijek godinama. Glavni sastojak ovog lijeka je naravno jabuka. Jabučni ocat ima izvanredna nutritivna svojstva, baš kao i jabuka koja je poznata kao najzdravije voće.

Jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. On oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom. Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.

Jabučni ocat djeluje na mnogo načina, pa vam donosimo tek neke od njih.

Uz to, jabučni ocat ima i druge mogućnosti korištenja u zdravstvene svrhe.

Probavne smetnje – Pomiješajte ocat sa vodom, a ako vas muči proljev kojeg je uzrokovala bakterijska infekcija ovaj bi vam pripravak mogao pomoći zbog svog antibakterijskog svojstva.

Štucanje – Imate problema sa štucanjem? Progutajte jednu žličicu jabučnog octa, a njegova bi vas kiselina trebala odmah smiriti i otkloniti štucavicu.

Grlobolja – Jabučni ocat slovi i kao ubojica bakterija. Dokazano je da bakterija ne može preživjeti u kiseloj okolini koju stvara jabučni ocat.

Kolesterol – U jednoj je studiji otkriveno da octena kiselina u jabučnom octu smanjuje loši kolesterol kod štakora, dok je japansko istraživanje potvrdilo da 15 grama jabučnog octa dnevno smanjuje kolesterol.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...