Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Proučite djelovanje dijeta i saznajte što je najbolje za vas i vaše zdravlje

Jedna je od najtežih odluka za ljude koji se bore protiv suvišnih kilograma jeste započeti sa dijetom.

Odluka o početku dijete obično izgleda ovako: ‘od sutra ili od ponedjeljka idem na dijetu’.

Kada se osoba konačno odluči započeti sa dijetom javlja se neočekivani problem, a to je odluka o tipu i načinu dijete, odnosno kako odabrati onu pravu dijetu. Svi bi mi htjeli da u što kraćem roku, i na najlakši način izgubimo kilograme. U tom smjeru najčešće i ide potraga za ‘pravom’ dijetom, ali to je pogrešan pristup.

Ako se okrenemo unazad i proučimo dijete kroz posljednjih 20 godina, kao i danas, preporučuju nam se raznovrsne dijete, koje ne samo da se razlikuju u svojim preporukama, nego su i proturječne jedna drugoj. To nas još više zbunjuje, i tako dodatno otežava našu odluku u odabiru dijete. Stoga je jako važno, ako želimo eliminirati višak kilograma zbog zdravstvenih ili češće estetskih razloga, biti kritični prema pisanjima o raznim dijetama.

Treba razmisliti o načinu života, a posebno o prehrani i prehrambenim navikama. Možda se baš u prehrambenoj navici krije ključ uspjeha, odnosno možda baš iz takvog razloga imamo problema sa viškom kilograma. Ukoliko uočimo neke pogreške, te uz savjet pronađemo pravilniji pristup prehrani, možemo doći do cilja bez strogih dijeta koje, iskreno govoreći, ne jamče uspjeh.

Trebamo razmisliti o optimalnom unosu voća i povrća, te u što većoj mjeri eliminiranja slatkiša i slastica. Ljudski organizam ima norme kojih se treba držati, a ukoliko niste upoznati sa njima onda potražite savjet stručnih osoba. Isto, kao što je slučaj o unosu voća i povrća, te slatkiša, trebamo se pozabaviti i količinom mesa koje unosimo, te ribe i tečnosti tijekom dana. Važno je i doba dana u kojem objedujemo, te navika pijenja alkohola koja svakako šteti. Također, treba voditi računa o unosu kave i toplih napitaka, te o tjelesnoj aktivnosti preko dana.

Ako sagledate sve gore spomenute faktore koji utječu na prekomjernu težinu, i pronađete neke greške u koracima, ispravite ih pa možda nećete imati potrebu za nekim strogim i discipliniranim dijetama uopće.

Možda se ključ uspjeha krije tek u optimalnom rasporedu dnevnih jela, ili u potrebi za većom aktivnošću tijekom dana. Sve se na kraju svodi na balans, pa vam savjetujemo da pronađete vaš. Ako ipak trebate neku dijetu, onda potražite onu pravu za vas.

Pročitajte neke od članaka na ovom portalu u vezi dijeta i vježbi.

Koja dijeta daje najbolje rezultate?

Nevjerojatne laži o dijetama

Kupus dijeta

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...