Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Problemi s uraslim noktom i kako ih riješiti

urastanje nokta
Foto: Pixabay / Nokti

Urastanje nokta na palcu noge moguće je nekada riješiti kod kuće, bez potrebe za odlaskom kirurgu. Mnogi danas imaju problem urastanja nokta nožnog palca, što je često jako neugodna i bolna pojava. Osoba s uraslim noktom na nozi često ima poteškoće pri odabiru obuće, teško hoda (stalno izazivajući bol) i teško vraća nokat u pravilno stanje.

Statistike govore da svaka peta osoba u svijetu ima urasli nokat. Kako smo već spomenuli; inače je riječ o jako neugodnoj, i bolnoj pojavi, koja ometa osobu u svakodnevnim aktivnostima. Urastanje nokta najčešće se pojavi na nožnom palcu, ali se može pojaviti i na drugim prstima noge, pa nekada i na ruci.

Problem s urastanjem nokta u meso nerijetko se uklanja preciznim kirurškim zahvatom, i potrebnim periodom oporavka nakon tog zahvata. Oporavak može trajati mjesecima, sve ovisi o težini zahvata, i općem stanju pacijenta. Kirurški zahvat je efikasna metoda, ali nije opcija koja se prva uzima u razmatranje.

Prije nego se liječnik i pacijent odluče na kirurški zahvat, možda je moguće pokušati neke manje invazivne metode kod kuće. Liječenje uraslog nokta moguće je kod kuće (ne uvijek), ali je potrebno malo više vremena da se vide rezultati.

Prvo ćemo spomenuti – Što je urastanje nokta i zbog čega nastaje?

Zašto zapravo nastaje urastanje nokta? Urastanje nokta najčešće se pojavi kao posljedica nepravilnog (skraćivanja) rezanja noktiju. U pravilu, nokte treba odrezati, odnosno skratiti ravno, da ih ne zaoblimo na krajevima. Zaobljeni nokat ima tendenciju da raste na stranu i da u jednom trenutku ošteti i prodre na okolno tkivo. Kratki opis ove pojave bi bio: Urasli nokat na nožnom palcu je stanje kod osobe kada rubovi nokta silom urastaju u kožu na prstu.

Kako je najjači, obično će urasti nokat na palcu, ali to može biti bilo koji drugi nokat. Nokat može urasti u tkivo i samostalno: kada deformirani nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu, kada osoba nosi tijesnu obući, ili kada koža oko nokta raste brže nego inače.

Spomenuli smo da uzrok može biti odabir neodgovarajuće (uske i neudobne) obuće, pa dobro pripazite prilikom odabira svakodnevne obuće. Tijesne i neudobne cipele mogu izazvati ili pogoršati simptome uraslog nokta. Sportaši, posebno nogometaši (zbog udaraca i napora na stopalima) su najviše izloženi riziku.

Jednom kada nokat uraste, to brzo može dovesti do upale mesa koje okružuje nokat. Ako se ta upala ne tretira na vrijeme, infekcija se lako može proširiti dublje u nokat.

Urastanje nokta izazivaju sljedeći faktori:

  • pogrešan odabir obuće
  • pad imuniteta
  • genetska predispozicija
  • nošenje tijesne obuće, koja je uska i neprilagođena obliku stopala
  • nepravilno rezanje (skraćivanje) noktiju na stopalima
  • ozljeda nokta
  • nokti koji su prirodno zaobljeniji

Razvoj urastanja nokta

Na samom početku razvoja bolesti, urastanje nokta može biti bez simptoma. Ipak, kasnije se javljaju neugodni simptomi, kada područje oko uraslog nokta postaje bolno, crveno i pomalo nateklo. Simptomi su naročito izraženi kada se na nokat vrši pritisak (za vrijeme hodanja), jer u tom trenutku nokat stalno gura u tkivo što izaziva bol.

Područje uraslog nokta je obično crveno, nekada toplije od ostatka tijela, te ako se ne liječi pravovremeno, može se inficirati.

Jednom kada se pojavi urastanje nokta na nožnom palcu, područje postaje bolno, s crvenilom i često se pojavi manja ili veća oteklina. Ako se na području uraslog nokta pojavi infekcija, osjeća se neprijatnost prilikom hodanja, pa čak i mirovanja.

Operacija uraslog nokta i oporavak nakon operacije

Operacija uraslog nokta često je jedina opcija, no i liječnik će prije operacije savjetovati neke manje invazivne metode. Mi ćemo nakon ovog odlomka spomenuti i neke prirodne lijekove, ali sada ćemo opisati samu operaciju uraslog nokta, kao i period oporavka koji slijedi nakon operacije.

Sama operacija nije komplicirana, i može se izvoditi ambulantno. To znači da se urasli nokat operira pod lokalnom anestezijom. Nakon operacije, liječnik (medicinska sestra) će previti prst (omotati u zavoj), te postoji mogućnost da se zavoj natopi krvlju. To nije ništa ozbiljno, a ovisno o stupnju rane koja je ostala nakon operacije, liječnik će odrediti termine previjanja, i kontrole nakon operacije.

Prvo previjanje obično se radi već sutradan, a nekada nakon dva dana. To ovisi od stupnja rane, a sami termin dogovarate sa liječnikom.

Previjanje će prvih par puta raditi medicinsko osoblje, no kasnije ćete po uputama vi sami raditi previjanje. Ako kontrole pokažu da rana zarasta pretpostavljenim tempom, sami ćete previjati do kraja – kada rana u potpunosti zacijeli.

Ako je rana šivana koncima, nakon nekih 7 dana će kirurg ukloniti konce. Kroz period od prvih 7 dana od same operacije pacijentu se savjetuje strogo mirovanje. To posebno vrijedi za prva tri dana.

Liječenje uraslog nokta prirodnim metodama

Urasli nokat nekada je moguće izvaditi uz pomoć pincete, i manjeg komada vate. Prije nego krenete s ovom metodom, pripremite se. Uronite nogu u jako toplu vodu, neko vrijeme dok koža ne omekša. Ako je potrebno u lavor nadolijevajte vruću vodu, da uvijek bude topla, i da koža bolje omekša.

Ovisno o tome koliko je nokat zapravo urastao, potrebno vam je obično oko 30 minuta namakanja. Kada osjetite da je koža mekana, uzmite malo jaču (sterilnu) iglu ili pincetu, pa s njom podignite urasli nokat iz kože. Ovaj postupak može biti bolan, ali izdržite, jer kada podignete nokat, ispod ubacite manji komadić vate i pustite. Bol će trenutno prestati.

Vatu trebate mijenjati svaki dan (jednom dnevno), a ona će pomoći da nokat nastavi ravno rasti i da ne urasta u meso. Kada nokat preraste meso vata neće više biti potrebna. Ubuduće pripazite da nokat režete ravno, bez da skratite ivice koje bi mogle ponovo da rastu gdje ne treba.

Oblog od limuna može vam pomoći

Ovaj oblog od limuna pomaže kod uraslog nokta, pa nastavite s čitanjem. Dovoljno je da odrežete jednu krišku limuna i da je prislonite na mjesto gdje je nokat urastao. Svježi limun će djelovati kao sredstvo za omekšavanje. Pričvrstite limun i pustite da djeluje preko noći. Koža oko uraslog nokta sljedećeg će jutra biti mekana. Ova metoda može zamijeniti potapanje noge u vrućoj vodi koju smo već prije opisali.

Kupka od preslice da koža bude meka

Uzmite 2-3 žličice usitnjene suhe preslice, pa to zalijte vrućom vodom. Ostavite da kupka stoji 2 do 3 sata, procijedite je i kupku još jednom ugrijte. Umačite stopalo u kupki od preslice, jer ona bolje i brže djeluje (smekša kožu), da možete zadignuti nokat i staviti vatu ispod.

Oblog od lanenog brašna pomoći će kod uraslog nokta

Sjemenke lana trebate usitniti u mlincu, staviti ih u posudu i dodavati vruću vodu uz stalno miješanje sve dok ne dobijete kašu. Kada ste dobili homogenu smjesu stavite je na gazu. Previjte gazu na prst i pustite da kaša djeluje preko noći. Ovaj prirodni oblog će smanjiti upalni proces oko nokta koji urasta. Možete oblog stavljati sve dok nokat ne bude spreman za rezanje ili podizanje iz tkiva.

Oblog od patlidžana

Oblog od patlidžana može pomoći ako se pojavi gnoj ispod uraslog nokta. Svježi patlidžan je odličan prirodni lijek za sve gnojne i rane koje sporo zarastu. Dovoljno ga je prisloniti i učvrstiti zavojem na mjesto gdje se pojavila gnojna rana da bi lijek djelovao. Previjte patlidžan na zagnojeni prst, i brzo ćete osjetiti olakšanje. Tijekom dana trebate nekoliko puta mijenjati patlidžan. Svaki put stavite novu plošku patlidžana, i lagano je umotajte čistom gazom.

Gnoj ispod nokta – prirodni preparati

Pored spomenutog tretmana, gnoj ispod nokta na nozi možete liječiti kašom od brašna i meda. Lijepo umiješajte brašno i med da bi dobili kašu. Stavite smjesu na komad gaze i tako prislonite na nokat. Pustite da djeluje par sati, pa sklonite oblog. Nakon skidanja obloga potrebno je mjesto isprati čajem od kamilice.

Za kraj trebamo još jednom spomenuti: Prirodno liječenje uraslog nokta je moguće nekada, i sve ovisi o stupnju urastanja. Ako osjećate stalnu bol u stopalu, i ako primjetite gnoj ispod nokta, bilo što sumljivo – obratite se liječniku.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...