Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni sirup za iskašljavanje pripremite sami sebi

prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje
Prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje

Recepte koje ćemo napisati lako je slijediti, a prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje će vam pomoći da lakše iskašljavate, da nemate suhi kašalj, nego produktivni – koji će vam pomoći izbaciti šlajm iz pluća i dišnog sustava.

Suhi kašalj je naporan, a nekada može biti simptom nekog težeg oboljenja. Unatoč tome, kašalj je zdravstveni problem koji nam više smeta, i umara nas, pa se tako i liječi – laganim metodama. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na kašalj za koji smatramo da nije simptom neke teške bolesti (upala pluća, isl…).

Prirodni sirup za suhi kašalj

Najčešće nas muči suhi kašalj, dok je produktivni kašalj dobar i prirodna je pojava kojom naš organizam izbacuje štetne mikroorganizme koji se nakupljaju u njemu. U nastavku ćemo napisati kako se radi sirup za lakše iskašljavanje, da potaknete produktivni kašalj.

Produktivni kašalj prepoznajemo po iskašljavanju sluzi (šlajma) iz pluća. Nastaje kao posljedica nakupljanja guste sluzi u plućima, u kojoj se nakupljaju mikrobi, i koji se u sluzi izbacuju iz tijela. Boja sluzi varira i ona je pokazatelj – uzroka kašlja.

Produktivni kašalj ima sljedeće simptome:

 • kašalj traje duže vrijeme
 • iskašljavamo šlajm
 • moguće povremeno zviždanje u plućima i hroptanje prilikom disanja
 • osjećaj stezanja u prsima
 • zagušenje, nedostatak zraka ili osjećaj težine u prsima
 • učestalo kašljanje u jutarnjim satima
 • boja sluzi koju iskašljemo govori nam mnogo.

Boja šlajma koji iskašljavamo govori nam puno

Već smo spomenuli da boja sluzi koju iskašljemo može biti različite boje. Sama boja mnogo govori o uzroku produktivnog kašlja. Svakako obratite pažnju na sluz koju izbacite, odredite boju, da možete pretpostaviti na mogući uzrok iskašljavanja.

Boja šlajma i na što nas upozorava:

 • čista prozirna sluz je sasvim normalna i pokazatelj je prehlade
 • žuta sluz može ukazati na imunološki odgovor za upalu dišnog sustava
 • zelena boja sluzi često govori da je riječ o bakterijskoj infekciji, najčešće bronhitis
 • smeđa sluz može se pojaviti zbog onečišćenja u zraku (smog i sl…)
 • siva sluz ukazuje na toksine uzrokovane dimom cigareta
 • ružičasta sluz se pojavi često kod astmatičara
 • krvava sluz najčešće će nastati zbog pucanja kapilara, ali se svakako trebate obratiti liječniku što prije.

Treba li posjetiti liječnika kod iskašljavanja?

Pravilno promatranje boje sluzi može pomoći osobi, ili liječniku, da se ustanovi mogući uzrok iskašljavanja. Naravno, boja sluzi nikako ne treba služiti za uspostavljanje konačne dijagnoze. Dijagnozu može uspostaviti samo liječnik koji vas je pregledao.

Iako se kašalj može liječiti kod kuće, nekada je potrebno posjetiti liječnika i tražiti terapiju. To posebno vrijedi ako produktivni kašalj traje duže od tri tjedna. Tada je potrebno ustanoviti točan uzrok kašlja, te započeti terapiju koju propiše liječnik.

Prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje sluzi iz pluća

Ako je kašalj tek započeo, i ne osjećate nikakve komplikacije, možete isprobati neke prirodne lijekove, i liječenje kod kuće. Predstavit ćemo vam samo neke prirodne lijekove, kao i sirup, a koji će vam pomoći u boljem i lakšem iskašljavanju.

Da bi lakše izbacili sluz (šlajm) iz pluća, potrebno je sluz razrijediti. Predstavit ćemo prirodni lijek baš za tu namjenu. Ovaj domaći sirup za iskašljavanje efikasan je prvenstveno jer dobro razrjeđuje sluz, i olakšava njeno izbacivanje.

Domaći sirup za iskašljavanje

Ovaj sirup mogu piti i odrasli i djeca. Ljekovito djelovanje sirupa poznato je još iz davnina, a priprema sirupa je jednostavna. Potrebni sastojci za pripremu sirupa su:

 • 1 žlica korijena sljeza
 • 1 žlica sjemenki lana
 • 1 žlica kadulje
 • 1 limun (narezan na tanke ploške)
 • 1 šalica vode
 • 1 šalica smeđeg šećera

Upute za pripremu domaćeg sirupa

Pripremite sirup po uputama koje slijede: Natočite vodu u manji lončić, i lagano zagrijte. U vodu dodajte šećer i kuhajte dok se ne rastopi. Kada se šećer rastopio, u lončić dodajte i ostale sastojke, pa sve dobro promiješajte. Pustite još 5 minuta na kolu, pa sklonite da se lagano ohladi.

Neka sirup stoji još 15 minuta, da se ohladi, pa ga onda procijedite u staklenku s poklopcem. Dobili ste prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje. Pije se po jednu žlicu 3 puta dnevno, dok ne osjetite poboljšanje. Sirup pohranite čvrsto zatvoren u staklenci, u frižideru.

Prirodni lijekovi za iskašljavanje sluzi

U nastavku ćemo napisati još neke lijekove za kašalj. Prirodni lijekovi dobri su ako imate bijelu boju sluzi, ili neku blažu razinu (manji stupanj mogućeg oboljenja). Ove lijekove možete koristiti kombiniranjem uz sirup za iskašljavanje ali i posebno.

Crni luk za lakše izbacivanje sluzi

Crni luk se često koristi za pripremu prirodnog lijeka za iskašljavanje. Posebno je dobar jer smanjuje kašalj i pospješuje izbacivanje sluzi. Poznajemo ovo povrće po mnogim ljekovitim svojstvima, a ističe se njegova moć u slučaju respiratornih oboljenja.

Crni luk se može iskoristiti na par načina, ali ćemo ovom prilikom spomenuti neke jednostavne primjene luka u liječenju kašlja. Prepolovite glavicu crnog luka na pola, pa približite sebi odrezanu plošku i lagano udišite njegov miris. Već u kratko vrijeme luk će potaknuti pluća na izbacivanje šlajma.

Drugi način za iskoristiti crni luk: Napravite čaj od crnog luka. Uzmite jednu glavicu luka, i stavite je u litru vode da proključa. Nakon ključanja vode skinite s kola, procijedite sebi čaj i pijte ga po 3 šalice na dan. Možete sebi čaj zasladiti s malo domaćeg meda.

Češnjak: Prirodni lijek za kašalj i iskašljavanje

Bijeli luk (češnjak) je odlična namirnica koja nam pomaže kao prirodni lijek za kašalj. Pokazao se odličnim kod problema s dišnim sustavom, pa tako i kod kašlja.

Bijeli luk iskoristite tako da ogulite jedan režanj, i pojedete ga sirovog. Ako ne podnosite okus i miris svježeg češnjaka, potrudite ga se jesti kao prilog jelima, u salati ili u nekom sirnom namazu.

Kako god ga pojeli, svježi češnjak će učiniti dobro vašem organizmu. Od češnjaka (kao i crnog luka) možete napraviti i čaj, koji je također prirodni lijek za iskašljavanje.

Mlijeko i đumbir za iskašljavanje sluzi

Za lakše iskašljavanje šlajma iz pluća pomoći će prirodni lijek od mlijeka i đumbira. Uzmite manji komad korijena đumbira i stavite ga u čašu vrućeg mlijeka. Pustite malo da đumbir otpusti spojeve u mlijeko, pa popijte.

Korijen đumbira je jako dobar, a u ovom slučaju ima ljekovito djelovanje na produktivni kašalj, dok će mlijeko eliminirati sluz i olakšat će disanje. Ovaj napitak trebate popiti prije nego se ohladi. Možete popiti mlijeko s đumbirom prije odlaska na spavanje.

Med protiv simptoma kašlja

Ne trebamo izostaviti med. Kada se priča o kašlju, med je gotovo neizostavna namirnica (prirodni lijek). Napravite sebi topli napitak, u koji idu sljedeći sastojci: med, limun i đumbir.

Med se od davnina koristi za liječenje različitih oboljenja, pa tako i kao narodni lijek protiv kašlja. Med je po svom sastavu sladak, a konzistencijom je sličan sirupu.

Tako med već ima prirodne osobine slične medicinskim preparatima. Med djeluje umirujuće na grlo, ali je važno spomenuti njegovo antioksidacijsko djelovanje, kao i djelovanje protiv mikroorganizama.

OPREZ: Med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog mogućih alergijskih reakcija.

Završna riječ – još par riječi o kašlju

Trebamo na kraju spomenuti da kašalj nije bolest nego je to simptom bolesti. Kašalj je simptom brojnih bolesti, pa ga često definiramo kao prirodnu zaštitu (zaštitni refleksni mehanizam dišnog sustava) našeg organizma na brojne smetnje dišnog sustava.

Kašalj se pojavi radi održavanja prohodnosti dišnih putova, da normalno dišemo bez smetnji. Najčešći uzrok kašlja je akutna infekcija dišnih putova. Ako kašalj traje predugo (više od 3 tjedna), potrebno je posjetiti liječnika jer može ukazivati na neku ozbiljniju bolest.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...