Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recept

Prirodni recept za mlijeko od kvinoje (quinoa)

Qunioa Mlijeko od kvinoje

Iako po samom izgledu mnogi mogu pomisliti kako se radi o žitarici, kvinoja to zapravo i nije. A nije to jedino što je čudno kod ove žitarice, jer njen pravi naziv je došao od latinskog naziva “quinoa“, a koji se zapravo čita “kinua“.

No, tko smo mi da dajemo imena? Ljudi su odlučili, a mi ćemo vas bolje upoznati s kvinojom, s čime se dobro slaže od prehrambenih proizvoda i, naravno, donosimo vam i recept za mlijeko od kvinoje.

Što je uopće quinoa?

Kao što smo već napisali u samom uvodu, ovo nije prava žitarica, jer ova je namirnica više srodnija blitvi, cikli ili pak špinatu. Stoga, kvinoju mnogi tretiraju kao pseudožitarica, a mi se s tom konstatacijom možemo i složiti.

Radi se o vrlo zdravoj namirnici, koja ne sadrži gluten, što je pravo blago za sve celijakičare, a osim toga bogata je proteinima, magnezijem, cinkom, željezom, C, E i B vitaminom, a sadrži i ponešto prehrambenih vlakana. Da, treba dodati da sadrži i esencijalne aminokiseline, i sve to u gotovo pa savršenom omjeru.

Jednostavan recept za mlijeko quinoa

No, dosta smo vas upoznavali s blagodatima ove namirnice, sada ćemo se pozabaviti pričom da od ove pseudožitarice napravite odlično domaće mlijeko. Za to će vam trebati samo dvije stvari:

  • 2 žlice quinoe
  • 1,5 šalice vode

Kako pripremiti mlijeko od kvinoje

Uzmite lonac, posudu ili običnu zdjelu potopite zrna quinoa na dva sata. Nakon toga, krećemo s kuhanjem. Stavite sadržaj u lonac za kuhanje (ili ga ostavite u njemu ako ste u istom krenuli s pripremom) i stavite kuhati dok ne prokuha.

A čim počne kuhati, smanjite vatru (tj spustite jačinu kuhanja), kuhajte na laganoj vatri svega nekoliko minuta. Procijedite dobivenu smjesu, ili ju filtrirajte, a po želji tekućinu i zasladite.

Zašto je dobra kvinoja

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...