Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni recept za mlijeko od kvinoje (quinoa)

Qunioa Mlijeko od kvinoje

Iako po samom izgledu mnogi mogu pomisliti kako se radi o žitarici, kvinoja to zapravo i nije. A nije to jedino što je čudno kod ove žitarice, jer njen pravi naziv je došao od latinskog naziva “quinoa“, a koji se zapravo čita “kinua“.

No, tko smo mi da dajemo imena? Ljudi su odlučili, a mi ćemo vas bolje upoznati s kvinojom, s čime se dobro slaže od prehrambenih proizvoda i, naravno, donosimo vam i recept za mlijeko od kvinoje.

Što je uopće quinoa?

Kao što smo već napisali u samom uvodu, ovo nije prava žitarica, jer ova je namirnica više srodnija blitvi, cikli ili pak špinatu. Stoga, kvinoju mnogi tretiraju kao pseudožitarica, a mi se s tom konstatacijom možemo i složiti.

Radi se o vrlo zdravoj namirnici, koja ne sadrži gluten, što je pravo blago za sve celijakičare, a osim toga bogata je proteinima, magnezijem, cinkom, željezom, C, E i B vitaminom, a sadrži i ponešto prehrambenih vlakana. Da, treba dodati da sadrži i esencijalne aminokiseline, i sve to u gotovo pa savršenom omjeru.

Jednostavan recept za mlijeko quinoa

No, dosta smo vas upoznavali s blagodatima ove namirnice, sada ćemo se pozabaviti pričom da od ove pseudožitarice napravite odlično domaće mlijeko. Za to će vam trebati samo dvije stvari:

  • 2 žlice quinoe
  • 1,5 šalice vode

Kako pripremiti mlijeko od kvinoje

Uzmite lonac, posudu ili običnu zdjelu potopite zrna quinoa na dva sata. Nakon toga, krećemo s kuhanjem. Stavite sadržaj u lonac za kuhanje (ili ga ostavite u njemu ako ste u istom krenuli s pripremom) i stavite kuhati dok ne prokuha.

A čim počne kuhati, smanjite vatru (tj spustite jačinu kuhanja), kuhajte na laganoj vatri svega nekoliko minuta. Procijedite dobivenu smjesu, ili ju filtrirajte, a po želji tekućinu i zasladite.

Zašto je dobra kvinoja

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...